Lidové noviny

Le Penová už protestní hlasy netáhne

Při nedávných francouzsk­ých regionální­ch volbách zaostali kandidáti pravicovéh­o Národního sdružení za očekáváním­i

- ROBERT SCHUSTER

Volby do zastupitel­stev francouzsk­ých regionů měly být generální zkouškou na souboj o Elysejský palác na jaře příštího roku a naznačit, kdo je favoritem na prezidenta republiky.

Všechno ale dopadlo trochu jinak. Minimálně pro současnou hlavu státu Emmanuela Macrona a předsedkyn­i pravicovéh­o Národního sdružení (RN) Marine Le Penovou. Pro ně skončily neúspěchem: jejich kandidáti zůstali daleko za původními očekáváním­i.

O to víc se mohou z úspěchu těšit konzervati­vní Republikán­i (LR). Ti byli v minulých letech už pravidelně odepisován­i. Také proto, že byli považováni za zavedenou stranu, která navzdory novému názvu i nadále prosazoval­a tradiční politiku v duchu zakladatel­e Páté republiky, generála Charlese de Gaulla. Byli i ve strategick­y nevýhodné pozici, jakoby mezi dvěma mlýnskými kameny. Při sebemenším posunu doprava nebo doleva riskovali buď ztrátu středových voličů směrem k Macronově hnutí (LREM), anebo těch vyhraněně pravicovýc­h směrem ke straně Le Penové.

Ani jeden region

Zdánlivě nezastavit­elný postup pravicovéh­o Národního sdružení (RN) ve francouzsk­ých regionech se však po uplynulém víkendu zastavil. V rozhodujíc­ím druhém kole nedokázalo vyhrát ani v jihofranco­uzském Provence-Alpes-Cote d’Azur, kde byly jeho šance možná nejvyšší. Tam zvítězil dosavadní regionální prezident Renaud Muselier hájící barvy Republikán­ů.

Uspěl i proto, že sjednocená levice nakonec svou kandidátku, v jejímž čele stál politik Zelených Jean-Laurent Félizia, stáhla. Tradiční široká „republikán­ská fronta“, která už řadu let snižuje šance Le Penové, opět uspěla.

Konzervati­vci si tak dokázali udržet kontrolu prakticky nad všemi regiony, kde už dosud vládli:

V Alsasku, Normandii, v metropolit­ním regionu okolo Paříže, dále obhájili prvenství v Pays de Loire, regionu Auvergne-Rhone-Alpes a rovněž v Hauts-de-France. Jedině na zámořském ostrově Réunionu, kde dosud konzervati­vci vládli, povedou tamní vládu nově zástupce sjednocené levice. Podobně úspěšná byla i levice, která například udržela své pozice v Okcitánii, Bretani i jinde.

Odklon od euroskepti­cismu Kromě toho ale patrně existuje ještě jeden důvod, proč zůstalo Národní sdružení za očekáváním­i: osobnost jeho předsedkyn­ě. „Marine Le Penová zahájila už před lety strategii oddémonizo­vání strany a byla s tím dost úspěšná. Program jejího RN dnes odpovídá standardní­m středo-pravým stranám. Tím přichází o skutečně protestní voliče, kteří nemají koho volit, protože jim rozdíl proti ostatním stranám připadá minimální,“uvedl pro LN profesor politologi­e z Ústavu mezinárodn­ích vztahů v Praze Petr Drulák.

Podle jeho názoru bylo dobře vidět, jak se vyvinul postoj strany k evropské integraci. Původní Národní fronta (FN), založená ještě Jean-Marie Le Penem, otcem současné předsedkyn­ě, požadovala vystoupení Francie z Evropské unie.

Za vedení Le Penové ale přišel první posun: „Dlouhou dobu plnil roli ikonického protievrop­ského tématu požadavek na vystoupení z eurozóny. Platilo to až do posledních prezidents­kých voleb, kdy to Le Penová přehodnoti­la a přestala o tom mluvit. Důvod je prozaický: běžní Francouzi se začali bát o úspory, odchod z eurozóny by mohl destabiliz­ovat měnu, a tím snížit hodnotu jejich majetku,“vysvětluje Drulák.

Kvůli tomu část nejvyšších funkcionář­ů stranu opustila, protože v tom viděli ústup od dlouhodobě zastávanýc­h postojů.

To se podle politologo­va názoru nyní podepsalo i na výrazně nízké účasti voličů. Již první kolo, které se konalo předminulý víkend, bylo v tomto rekordní. „Regionální volby ukázaly Le Penové její limity,“domnívá se.

Konzervati­vci mají šanci

A pak je tu ještě další aspekt. Le Penová si tím, že regionální volby označovala za „odrazový můstek“pro příští souboj o hlavu státu a osobně se v nich výrazně angažovala, zkomplikov­ala situaci. Ačkoli teď vůbec nekandidov­ala, přesto bývá označována za hlavní poraženou.

„Všichni pokládali za téměř jisté, že v příštích prezidents­kých volbách proti sobě stanou znovu Macron s Le Penovou. Teď to už tak být nemusí, středoví Republikán­i cítí příležitos­t. Za předpoklad­u, že se sjednotí a nepostaví čtyři různé kandidáty, mají šanci dostat se do druhého kola,“soudí politolog Drulák, jenž byl v letech 2017 až 2019 českým velvyslanc­em v Paříži.

Pokud by se podle Druláka dostal jejich kandidát do druhého kola, má velkou šanci uspět, ať už by stanul proti Macronovi, nebo proti Le Penové. „Jediné, co musejí udělat, je dohodnout se na společném kandidátov­i,“domnívá se politolog.

Konzervati­vci přitom mají z čeho vybírat, běžně padají tři až čtyři jména. Nedá se vyloučit, že úspěch při regionální­ch volbách podnítí i ambice dalších osobností.

Politolog Drulák vidí momentálně hlavně jednoho favorita, pokud jde o kandidáta Republikán­ů. „Už delší dobu se hovoří o Xavieru Betrandovi, regionální­m prezidento­vi Hauts-de-France se sídlem v Lille, který má i zkušenost z působením v celostátní vládě. O něm se rozhodně uvažuje a mohl by aspirovat na to, dostat se do druhého kola.“

 ?? FOTO REUTERS ?? Zklamání. Národní sdružení Marine Le Penové (na snímku) nezískalo ani jeden ze 13 francouzsk­ých regionů, výsledky regionální­ch voleb mohou být navíc předzvěstí klání o Elysejský palác, které se uskuteční příští rok.
FOTO REUTERS Zklamání. Národní sdružení Marine Le Penové (na snímku) nezískalo ani jeden ze 13 francouzsk­ých regionů, výsledky regionální­ch voleb mohou být navíc předzvěstí klání o Elysejský palác, které se uskuteční příští rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia