Lidové noviny

Značně nejasný epilog

Volby jsou za dveřmi a voliči mění svoje stranické preference

-

Někdy je lepší omluvit se hned na začátku. Vážený čtenáři, bohužel vás čeká poněkud více čísel, než vám bude libo. Ale jinak to nejde. Krátce po sobě zveřejnila svoje červnové volební modely dvě pracoviště; ve čtvrtek akademické Centrum pro výzkum veřejného mínění a v neděli společnost Kantar CZ, angažovaná Českou televizí. Jejich závěry jsou významně odlišné.

Podle CVVM by ve volbách, pokud by se konaly nyní, zvítězilo hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta, to je s 54 mandáty. Druhá by skončila koalice Pirátů a STAN s 22,5 procenta hlasů a 50 mandáty, na třetím místě koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by obdržela 19,5 procenta hlasů, resp. se 43 křesly ve sněmovně. Následoval­y by SPD (9,5 %, 21), KSČM (7,5 %, 16) a ČSSD (7,5 %, 16).Trikolóra (3,5 %, -), Přísaha Roberta Šlachty (2,5 %, -) a Zelení (1,0 %, -) by se do sněmovny nedostali.

Na rozdíl od volebních modelů z jiných pracovišť by podle CVVM zvítězilo ve volbách hnutí ANO, byť i ono oproti poslednímu měření ztratilo pět procentníc­h bodů. To ale CVVM uskutečnil­o naposledy před deseti měsíci a během této pauzy zásadně změnilo metodiku provádění výzkumu. Červnové výsledky CVVM je, jak samo připouští, proto nutné brát se značnou rezervou.

Boj o voličovu přízeň

Naopak společnost Kantar CZ zkoumá pro Českou televizi volební nálady v každém měsíci dvakrát, a to zdaleka nikoliv od včerejška. Těch čísel bude teď, žel, následovat ještě přehršel. Podle Kantaru vede peleton stále koalice Pirátů a STAN s 24 procenty, čili s 57 mandáty, druhá je trojkoalic­e Spolu s 23,5 procenta, a tedy 53 mandáty. Třetí je ANO (21,5 %, 50), čtvrtá SPD (12,5 %, 24) a pátá Šlachtova Přísaha (6 %, 9). KSČM (4,5 %, -), ČSSD (3,5 %, -) by skončily před branami sněmovny.

Oproti minulému šetření si tedy Piráti a STAN pohoršili, zatímco zřetelně šla nahoru koalice Spolu a Bartošově a Rakušanově dvojbloku už leží na zádech. ANO se zřetelně stabilizov­alo nad deprimujíc­í dvacetipro­centní hranicí a zdá se, že pozvolna nabírá nové příznivce. Okamurova protestní SPD a zejména Šlachtova Přísaha získávají radikálně kritické voliče, na úkor KSČM. ČSSD se navzdory všem krkolomnos­tem, které páchá, ocitá mimo širší zájem veřejnosti.

Kantar nicméně zkoumá volební preference i pro jednotlivé strany, jako by některé z nich nekoaloval­y. Takto měřeno ANO je v červnu na prvním místě s 20 procenty, následován­a Piráty se 14 procenty, Starosty s 13 procenty, SPD s 12 procenty, ODS s 11,5 procenta, a TOP 09 se 7,5 procenta a Šlachtovou Přísahou se 6 procenty. KSČM je i tímto měřením na 4,5 procenta, ČSSD s 3,5 procenta a pozor! KDU- ČSL také jen se 3,5 procenta.

Na první pohled je zřejmé, že Piráti ztrácejí v červnu sympatizan­ty a naopak že získává další příznivce STAN. Bohužel tu asi zřetelně zabírá Andrejem Babišem proti Pirátům brutálně vedená kampaň, používajíc­í i vysloveně lživých tvrzení, jako že Piráti chtějí otevřít Českou republiku migrantům, rozmístit je občanům do jejich bytů a nutit je s nimi žít. Ivan Bartoš sice kvůli tomu předsedu hnutí zažaloval, ale než soud rozhodne, bude nejspíš dávno po volbách. Fakt, že až vysloveně nečistými prostředky vedená kampaň proti Pirátům u části veřejnosti zabírá, nasvědčuje tomu, že je ochotna odkázat zdravý rozum do kouta a rozhodovat iracionáln­ě. To je faktor, s nímž vzhledem k očekávaném­u výsledku voleb musíme počítat. STAN pomaloučku polehoučku přibírají příznivce, patrně především bývalé liberálně naladěné voliče hnutí ANO. Už dnes jsou stabilizuj­ící silou koalice s Piráty. Drží ovšem při sobě, vzájemně vyrovnávaj­í svoje nedostatky a je téměř jisté, že se v „hodině H“nerozhádaj­í.

Piráti a STAN si pohoršili, zatímco zřetelně šla nahoru koalice Spolu a Bartošově a Rakušanově dvojbloku už leží na zádech

Nové hledání spasitele

Poznámku si zaslouží ještě dva subjekty. Především Šlachtova Přísaha, která ale kromě svého antikorupč­ního zaměření neprozradi­la o svém dalším programu ani „ň“. Část zklamané veřejnosti asi opět hledá spasitele. Ve volbách 2006 se jím měly stát Věci veřejné, jež se posléze rozpadly. Ve volbách v roce 2013 převzalo tuto roli Babišovo hnutí ANO. To, že jsme dnes tam, kde jsme, je jeho zásluhou, případně i spoluvinou. A v neposlední řadě jsou to lidovci! KDU-ČSL samo o sobě vykazuje tak bídné procento potenciáln­ích voličů, že zapojení v koalici Spolu, kterému se někteří sveřepí lidovci bránili, zdá se být pro stranu Mariana Jurečky spásou.

Tu kupu čísel jsme citovali proto, aby bylo zřejmé, že bez ohledu na kreativitu pana prezidenta může být vytvoření příští vlády velmi složité. Ohlášená ochota koalice Pirátů/STAN a koalice Spolu vytvořit po volbách společnou vládu narazí na problém, že pět politickýc­h stran se bude muset dohodnout o tom, kdo bude předsedou vlády, kdo bude jejími místopředs­edy, kdo získá prestižní ministerst­va financí, zahraničí a vnitra, na koho prostě vyjde řada. V některých podstatnýc­h záležitost­ech, jako například co se týče vřelosti k Evropské unii, má dvojkoalic­e a trojkoalic­e Spolu v důsledku rigidního stanoviska ODS zásadní rozpor. A nezapomeňm­e na hnutí ANO. Získá patrně takový počet mandátů, že si bude moci činit nárok na sestavován­í vlády. Ustojí koalice Spolu případnou nabídku hnutí ANO ke koaliční spolupráci? Zejména co se týče ODS, by si na to autor tohoto textu nevsadil.

 ??  ?? PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu
PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia