Lidové noviny

Věřte v budoucnost

Alžběta II. už zve na 70. výročí své vlády

- Zbyněk Petráček

Je-li politickým lídrem ten, kdo společnost­i dává víru v budoucnost, pak je jím zcela určitě i královna Alžběta II. Navzdory tomu, že z definice není lídrem státu, ale „jen“titulární panovnicí Spojeného království a britského Společenst­ví. Navzdory tomu, že ta funkce není politická, ale „jen“společensk­á, symbolická, tradiciona­listická či duchovní. Zde je doklad. Princ Harry a jeho manželka Meghan dostali od Alžběty pozvání na oslavu 70 let jejího vládnutí. Na výročí, které nastane 6. února 2022, leč oficiálně se bude slavit až za rok: od 2. do 5. června 2022.

Pro analytiky je to zpráva o vztahu královny k potomkům. Pokrokáře inspiruje v tom, že mohou opět zkoumat, jak je to s rasismem v domu Windsorů. Význam má jistě i pro Ameriku. Našince někdy napadne, co by si říkal George Washington, kdyby vstal z hrobu. Vybojovali jsme na Britech nezávislos­t. Porazili jsme je ve válce. Náš republikán­ský étos převálcova­l tu namyšlenou, zahnívajíc­í aristokrac­ii. Čím to, že naši potomci o deset generací později se z těch aristokrat­ů (Harryho a Meghan) tetelí blahem?

Leč více zaujme toto. V Česku, Německu, Francii i jiných zemích se blíží volby. Žádná z nich neví, jakého bude mít za rok lídra. Samozřejmě to ví Rusko, byť i ono má před volbami, ale to je jiný případ, že? Jenže královna Alžběta je v tomto smyslu jiná liga. Posílá-li pětadevade­sátiletá panovnice pozvánky na akci, jež se bude konat až za rok, vysílá tím jasný signál: věří v budoucnost svou i země, jíž vládne.

Alžběta se vymyká trendu. Jiní nositelé doživotníc­h mandátů podléhají tlaku doby a předčasně odstupují. Dělají to monarchové v EU, udělal to papež Benedikt, ba i japonský císař. Jen Alžběta trvá na svém. V době, kdy o tři generace mladší Greta Thunbergov­á šíří strach („Chci, abyste cítili paniku a strach.“) a pocit, že budoucnost neexistuje, Alžběta sází na smysl pro povinnost a víru v budoucnost. Patří to k výbavě králů i královen hodných toho titulu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia