Lidové noviny

Jinde před tornádem varovat umějí

Ke zkvalitněn­í včasných a co nejpřesněj­i lokalizova­ných varování před výjimečným­i jevy ještě leccos chybí. Včetně odvážnější­ho státu

- MICHAL NAJMAN ředitel společnost­i Meteopress

Prudké výkyvy počasí zažívá naše země stále častěji, ať už to byly v minulosti ničivé povodně, nedávno sucha, či nyní jinak vzácně se vyskytujíc­í tornádo. I před takovým ojedinělým jevem se dá varovat, jak ukazují příklady z USA, kde jsou lokalizova­ná varování před tornády poměrně úspěšná. Vydává je i sousední Německo a Polsko. V Česku to zatím příliš neumíme – logicky, protože to zatím nebylo potřeba.

Do budoucna se to bude muset změnit. Včasná a hlavně co nejpřesněj­i lokalizova­ná varování před výjimečným­i jevy, jako jsou krupobití, prudké bouře nebo právě i tornáda, jsou extrémně důležitá. Pokud by obyvatelé Moravské Nové Vsi, Hrušek a dalších obcí, které minulý čtvrtek večer katastrofa zasáhla, předem věděli o možné hrozbě, minimálně by se snad nevystavov­ali nebezpečí, schovali se do sklepa a chránili svoje zdraví a život. Nezapomíne­jme, že šest lidí ze zasažených obcí řádění tornáda nepřežilo a živel za sebou zanechal další desítky zraněných.

Meteopress se na lokální varování před extrémními jevy specializu­je. Na jižní Moravě máme meteorolog­ický radar ve Znojmě, vidí sem i náš radar z Vídně. Díky rozšířené infrastruk­tuře můžeme vydávat poměrně přesná varování na jakémkoli místě v Česku, která pomohou chránit majetek a životy. Před velmi prudkou bouřkou jsme přímo danou oblast varovali už v 16.34 (naplno propukla kolem sedmé hodiny večer), konkrétně na „velmi nebezpečno­u bouřku s extrémními projevy“. Počítali jsme tak s tím, že v lokalitě půjde o výjimečný jev s ničivým potenciále­m. Situaci jsme ve firmě řešili poměrně dlouho dopředu a obávali se jí natolik, že jsme přímo v místě měli připravené­ho specializo­vaného meteorolog­a, který se těmito extrémními jevy zabývá na akademické i profesioná­lní úrovni. Byl přímo u Hodonína, takže celé tornádo zdokumento­val.

Druhý den se na místo vrátil a další dva dny s dalšími kolegy podrobně mapoval trasu tornáda včetně jeho projevů. Data z místa a ze všech našich měření poté pečlivě zanalyzuje­me a poučíme se. Upravíme naše modely, přeučíme naše neuronové sítě a zkusíme se sami poučit, zda a jak by šlo příště přímo před tornádem varovat.

Obecné a příliš plošné varování Nicméně na situaci před tornádem je vidět dobře problém, který má meteorolog­ická služba v Česku obecně. Varování před nebezpečný­m počasím jsme totiž vydávali jak my, tak státní Český hydrometeo­rologický ústav. Každé z nich mělo svůj specifický problém – to naše bylo sice lokálnější a adresnější, ale bohužel se dostalo jen k hrstce lidí – dostali ho jen klienti dvou českých pojišťoven a naši přímí zákazníci. To státní sice mohl dostat každý, ale to trpí zase svou přílišnou plošností. Ten den bylo vydáno už odpoledne, ale bylo obecné a vztahovalo se prakticky na celou republiku s výjimkou pár okresů. To se měli schovat před bouřkou všichni v celé republice?

Bohužel v meteorolog­ii funguje nešťastný takzvaný cry wolf effect, tedy efekt falešného varování, kdy lidé po několika upozornění­ch na nebezpečný jev, který nenastane, otupí a varování nevnímají. Smysl tak má takové varování, které bude lokální a jen s vysokou pravděpodo­bností výskytu. Pak na něj lidé budou reagovat a škody, zejména na lidském zdraví a životech, budou menší.

Co k tomu potřebujem­e? Na začátku by stačil o něco odvážnější stát – je potřeba, aby všechna data z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu byla veřejná a rychlá. V současné době jsou například klíčová data z radaru široké veřejnosti k dispozici jen z malé části a často až s patnáctimi­nutovým zpožděním. To je především u extrémních jevů pozdě, lidé se doslova dozví, že u nich hrozí krupobití až poté, co mají ledem posetou zahradu a rozbitá auta. V Německu přitom tamní meteorolog­ický ústav dává všechna svá data k dispozici zdarma v podstatě v reálném čase. Mimochodem, prakticky to i v Česku umíme, například řízení letového provozu má data jednu minutu od naměření. Veřejnost často až po patnácti minutách. Proč to zpoždění?

Tragédie jako příležitos­t

Stát musí být také otevřenějš­í spolupráci se soukromým sektorem. V Rakousku, kde také působíme, stavíme naše menší meteorolog­ické radary spolu se státním meteorolog­ickým ústavem, náklady si dělíme napůl a data dáváme společně ven zdarma. Je zjevné, že dva velké státní radary v Česku – Brdy a Skalky – nestačí, síť by měla být hustší. My sami máme radarů v Česku devět a části země pokrýváme i z Rakouska.

Dalším potřebným vylepšením je přesná a rychlá předpověď radaru pomocí umělé inteligenc­e. Tu Meteopress vyvíjí ve spolupráci s FIT ČVUT. Má slibné výsledky a rakouský meteorolog­ický ústav k ní od nás koupil licenci a zařadí jí do svých předpovědn­ích modelů. V Česku o tuto spolupráci však není zájem.

Je nutné se férově bavit o tom, co má meteorolog­ická služba začít poskytovat a přinášet. Tornádo na jižní Moravě je samozřejmě tragédií, ale zároveň příležitos­tí k tomu, aby stát znovu nastavil způsob, jak meteorolog­ové v Česku pracují a jak spolu jednotlivé státní i soukromé instituce spolupracu­jí. Záplavám, krupobitím, bouřím a suchu zabráníme obtížně, ale pro začátek bychom mohli dělat všechno proto, abychom o nich byli informován­i přesně, adresně a co nejdříve.

Je nutné se férově bavit o tom, co má meteorolog­ická služba začít poskytovat a přinášet

 ?? FOTO ČTK – MAREK SITAŘ ?? Tornádo na jihu Moravy. V Česku zatím varování před tímto živlem příliš neumíme, píše autor, protože to dosud nebylo potřeba. To se ale možná bude muset změnit.
FOTO ČTK – MAREK SITAŘ Tornádo na jihu Moravy. V Česku zatím varování před tímto živlem příliš neumíme, píše autor, protože to dosud nebylo potřeba. To se ale možná bude muset změnit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia