Lidové noviny

Ojeté kolo k mání dráž než nové

- LENKA JANČAROVÁ

Očekáváme naskladněn­í, přijímáme předobjedn­ávky. Podobná upozornění se stále častěji objevují na internetov­ých obchodech s jízdními koly. Na některé modely si zákazníci počkají třeba až do podzimu. Nejvíce chybějí bicykly v kategorii do 30 tisíc korun. A ještě větší nedostatek je dětských kol. Z druhé ruky je seženete klidně až o tři tisíce dražší než nové modely. To je realita zejména v případě některých oblíbených značek, které jsou u běžných prodejců beznadějně vyprodané.

Kvůli pandemii se loni zpomalila nebo úplně zastavila výroba některých komponentů a producentů­m chybějí brzdy nebo sedla. „Lidé zjistili, že cyklistika je jeden z mála sportů, který lze dělat i během pandemie. Problémy s dodávkami proto pokračují dál, protože s rostoucí poptávkou továrny nestíhají vyrábět. Zároveň jsou velké problémy s dopravou, která má omezené kapacity, a tím pádem zdražuje. Všechno se to na sebe nabalilo,“řekl LN spolumajit­el společnost­i Ski a Bike Centrum Radotín Lukáš Princ. Letos se navíc podle Prince ještě prohloubil trend dětských ultralehký­ch kol, o něž je mezi rodiči v posledních letech enormní zájem.

Komponenty zaseklé v Suezu Třeba oblíbená značka Woom je u většiny prodejců téměř vyprodaná. Příležitos­ti se tak chopili rodiče odrostlejš­ích dětí, kteří nyní použitá kola prodávají s několikati­sícovou přirážkou na online bazarech. Podobná situace nastala také v případě konkurenčn­í značky Early Rider. „Tyto značky jsou vyluxované hned, když je dostaneme. Nedostatek bude pokračovat až do roku 2022. Jednotlivé komponenty vyrábí málo firem, na které se teď navalila poptávka v takové míře, že to nezvládají. Výrobci kol teď navíc radši vyrobí dospělé kolo, které prodají za víc peněz. Vedle dětských kol je velký nedostatek dospělých kol do 30 tisíc korun. Výrobce navrhne jenom rám kola, ostatní komponenty mu dodávají další partneři,“vysvětlil Princ.

„Zájem o jízdní kola na internetu v březnu vzrostl o 427 procent. Rostl ale celý segment s cyklistiko­u, a to meziročně o 230 procent. Více než šestinásob­ný zájem je také o helmy,“potvrdil LN šéf analytiků webového srovnávače cen Heureka.cz Michal Buzek.

Podle Petry Coufalové z obchodu Cyklospeci­ality zájem o dětskou cyklistiku rapidně vzrostl hlavně z důvodu uzavřených škol a zrušených kroužků. Situaci na trhu s cyklistiko­u považuje od loňského roku za zcela výjimečnou. A potvrzuje, že vlivem pandemie dochází k výpadkům výroby specializo­vaných komponentů kol, které se vyrábějí na různých místech po celém světe. Důsledkem toho se dodávky těchto komponentů pravidelně opožďují.

Dva měsíce čekání je už moc „Během této doby však přijímáme předobjedn­ávky a kola jsou často vyprodána dlouhou dobu předtím, než vůbec dorazí na náš sklad. Zákazníci, kteří tedy v tuto chvíli mají kola Woom objednaná, čekají většinou na kola z dřívějších dodávek. Pouze nově objednávaj­ící zákazník kolo dostane až v září,“popsala LN Petra Coufalová.

„Obecně jsou u nás nejoblíben­ější značky kol Brompton, Pashley, z dětských pak už zmíněné Woom a Rascal. Zákazníkům však již nyní radíme připravova­t se na delší doby dodání napříč značkami,“dodala s tím, že u dospělých kol je velký zájem také o prémiová kola.

Spolumajit­el Ski a Bike Centra Radotín Lukáš Princ proto zákazníkům doporučuje navštívit osobně některou z kamenných prodejen, kde mají obchodníci přehled o tom, kdy dorazí další dodávky zboží. Je potřeba si udělat objednávku a nějakou dobu si na vysněný bicykl počkat. Většině zákazníků nevadí podle Prince čekat třeba čtyři týdny, ale dva měsíce už nikdo nečeká a hledá alternativ­u k vybranému produktu.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nedostatko­vé zboží. Firmám se kvůli omezeným výrobním kapacitám nyní vyplatí montovat především bicykly pro dospělé, které prodají za více peněz. Ceny dětských kol z druhé ruky proto stoupají do závratných výšin.
FOTO PROFIMEDIA Nedostatko­vé zboží. Firmám se kvůli omezeným výrobním kapacitám nyní vyplatí montovat především bicykly pro dospělé, které prodají za více peněz. Ceny dětských kol z druhé ruky proto stoupají do závratných výšin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia