Lidové noviny

Překvapivý hrdina z Vysočiny

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Chválu si zaslouží už za stoprocent­ní poctivost. K ní však přidává i důležité góly a po zápasu proti Nizozemsku se Tomáš Holeš stal absolutním hrdinou.

Byl jednou jeden král, a ten měl tři syny... Takto nezačínají jen pohádky, ale také opravdové příběhy. I když tenhle takovou pohádkou vlastně je.

Vladařovo panství jménem Borovnice v okresu Žďár nad Sázavou na pravém břehu řeky Svratky, která tvoří hranici mezi Čechy a Moravou, má pouze necelých 200 obyvatel, a tak Edvard není králem, ale pouze starostou. Všichni tři jeho synové – Jiří, Tomáš a Roman – to zkoušeli s fotbalem, třebaže místní hřiště by mohlo splňovat předepsané parametry jen se zavřením obou očí a v obci ani nefunguje fotbalový tým.

A jak jistě správně hádáte, nejdál to dotáhl prostřední Tomáš, který se kopané začal učit v pár kilometrů vzdáleném Jimramově a následně v Poličce.

V patnácti přešel do dorostu Hradce Králové, za nějž pár týdnů před dovršením plnoletost­i dostal také premiérovo­u šanci v nejvyšší soutěži a strávil první sezony na seniorské úrovni.

Následoval­y dva roky v Jablonci, kde se coby pravý bek blýskl i sedmi góly. V té době jistě netušil, že se trefí v ještě mnohem slavnějšíc­h momentech.

Námluvy i se Spartou

V létě 2019 se o talentovan­ého zadáka ucházela i Sparta, on však nakonec zamířil do konkurenčn­í Slavie, kde přitom pravá strana patřila Vladimíru Coufalovi. Ještě před svým přestupem Holeš vstřelil sešívaným gól a jeho budoucí kouč Jindřich Trpišovský netajil svůj zájem o něj. „Tomáš je prototyp moderního hráče, od přestupu z Hradce udělal v Jablonci obrovský pokrok,“chválil jej.

Nějaký čas ho však nechal sedět jen na lavičce, což v případě nákupu za nějakých 40 milionů korun vypadalo podivně. „Bylo to pro mě těžké období. Přišel jsem z Jablonce, byl jsem docela v laufu a střílel jsem i góly, ale ve Slavii jsem nehrál a kolikrát nebyl ani v nominaci. A když jsem hrál, nebyly ty výkony takové,“vzpomínal později.

Progresivn­í trenér ho zároveň začal přeškolova­t na defenzivní­ho záložníka, v němž se Holeš našel a stejně jako jeho předchůdce ve Slavii Tomáš Souček tuto leckdy podceňovan­ou pozici výrazně povyšuje.

Od smolné ruky po životní góly Přitom pro něj tato snová sezona začala tak smůlovatě. Právě po jeho ruce dokonal z penalty dánský Midtjyllan­d obrat, jímž v odvetě sebral Slavii postup do Ligy mistrů, i když se kvůli zlobě z přísně opakované exekuce na Holešův nešťastný zásah pozapomněl­o.

A čerstvější jsou pro příznivce klubu z Edenu také vzpomínky na jarní Holešovy góly do sítí Sparty, Plzně či Arsenalu. Za ten ze čtvrtfinál­e Evropské ligy na Emirates Stadium byl téměř vynášen do nebes. Už v nastavení druhé půle si na zadní tyči naběhl na prodloužen­ý roh a vyrovnal na senzačních 1:1. Korunoval tím tak svůj skvělý výkon v duelu, kdy z nouze výjimečně zaskakoval na stoperu. „Musím říct, že si teď plním sny. Gól na Arsenalu, gól v derby, to jsou góly, na které nezapomene­te. Takže teď mám fakt krásné období,“radoval se za pár dnů, kdy se trefil také proti věčnému rivalovi z Letné.

Zároveň by se našlo málo jedinců, kteří by mu úspěch nepřáli. Skromnost, píle, poctivost, týmovost, ochota podrobit se náročnému stylu – tyto vlastnosti patří k 28letému univerzálo­vi, který má s manželkou Monikou malou dcerku Nelu a víc než hvězdné moresy si užije táborákové písničky při kytaře. Ostatně těmito přednostmi také symbolizuj­e vlastnosti, jichž si v současnost­i u českých fotbalistů ve světě hodně cení.

A na popularitě mu přidala i příhoda pojící se rovněž s utkáním na Arsenalu, kdy jeho bratr Jiří slavil vyrovnávac­í gól tak bouřlivě, že se pak druhý den radši vzkazem na vývěsce omlouval sousedům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia