Lidové noviny

Oranžovou Budapešť zavalila česká radost

České fotbalisty hnaly za postupem do čtvrtfinál­e přes Nizozemsko přímo v Budapešti tisíce nadšených fanoušků

- DOMINIK REINIŠ

(od našeho zpravodaje) „Ani tam nechoďte. Teď nás vyhnali ven svými chorály,“odrazoval nás od vstupu jeden z přítomných krajanů. Ani na sekundu jsme nezaváhali. Neodradila nás ani dlouhá fronta, která se před oficiální fanzónou evropského šampionátu v Budapešti tvořila kvůli covidovým opatřením.

Pak ale přišla velká facka. Oranžová, oranžová, oranžová. Sakra, všude jen oranžová. Jsme v Budapešti, nebo v Amsterdamu? Vždyť já jel do Maďarska s přesvědčen­ím, že nizozemské příznivce strčíme s přehledem do kapsy.

A ono ne…

Bez přehánění jsme narazili na tisícovky pomerančov­ých fanoušků. Dresy, šály, obleky, vestičky, a dokonce i šaty. Nizozemci vyrazili do zhruba 1400 kilometrů vzdálené Budapešti se vší parádou. Zato Češi, těch bylo k vidění pramálo. I proto se fanzóna proměnila v jednu obrovskou nizozemsko­u párty, která mi začala lézt časem na nervy. A tak jsme spolu s kamarády raději vyrazili vstříc Puskás Aréně.

„Čau, Češi, vole,“zaznělo zpoza nás. Říkám si, konečně nějací Češi! Tak se otočím a za mnou chlápek oháknutý v dresu Rakouska. „My jsme včera neměli štěstí, ale vy ho dneska budete mít,“popřál nám a dodal lámanou češtinou: „Jak zpíváte?“Tak jsme sousedovi z jihu vysvětlili, že nejtradičn­ějším pokřikem českých fanoušků je prostě „Češi, Češi, Češi“, a společně jsme si zaskandova­li. Po tom oranžovém šílenství to byla příjemná změna.

Jak jsme se blížili centru dění, přibývalo českých vlajek i dresů. Najednou to vypadalo, že Budapešť nemusí být zas tak oranžová. A taky že ne. Uličky obklopujíc­í Puskás Arénu, už patřily našim fanouškům. Tady pivo, támhle pivo, všude Češi! Možná to bylo tím, že jsme byli na „české“straně stadionu, ale i tak to byl skvělý pocit.

Jídlo došlo, góly teprve přišly Koronaviro­vá opatření byla spíš formální. Patřil mezi ně maximálně 72 hodin starý negativní PCR test, po jehož předložení jsme dostali náramek. A taky jsme měli s sebou respirátor­y, ovšem ty nám na obličejích vydržely jen během cesty metrem, na stadionu už je nenasazova­l skoro nikdo.

Už první pohled z tribuny Puskás Arény byl dechberouc­í. Kolos pro 67 tisíc diváků. Božské, krásná stavba! Supermoder­ní stánek, který stál pětkrát víc, než se plánovalo.

A ještě lepší to bylo, když se začala obsazovat jednotlivá sedadla. Přes očekávání to vypadalo, jako by českým fanouškům patřila snad půlka stadionu. Spolu jsme vytvořili fantastick­ou atmosféru. Už v první desetiminu­tovce nechybělo tradiční „Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop…“i další fandovské pecky.

Elektrizuj­ící atmosféra vrcholila s tempem utkání. První půle mě dočista unavila. Neustálé poskakován­í a mávání vlajkou… Ale stálo to za to, však jsme s favoritem

Nejčerstvě­jší kapitolu této pohádky prožívá Holeš nyní na Euru, které začínal jako střídající muž za Alexe Krále. Jak příznačné – na reprezenta­ční debut byl loni v říjnu povolán coby člen záložního výběru, který proti Skotsku hrdinně zaskočil při covidové karanténě áčka. Díky skvělé aktuální formě dokázal Krále uprostřed zálohy převýšit, proto je z něj rázem člen základní jedenáctky.

A nejen to, v neděli se stal doslova hrdinou celého národa. Vítězný gól v osmifinále s Nizozemske­m sám dal a v závěru, kdy už ho braly křeče, ještě vypracoval pojistku pro Patrika Schicka. Není divu, že právě on dostal ocenění pro muže zápasu. „Je to neskutečné, je to jako sen. Pro mě určitě nejlepší zápas v životě,“těšil se.

„Famózní výkon,“poklonil se mu trenér Šilhavý.

Jistě bude velmi šťastný, pokud bude moci Holeše takto chválit i v sobotu po Dánsku. utkání drželi statečně krok, což bylo znát i o poločasové pauze.

Šli jsme si pro pivo a něco k snědku. Dostalo se však jen na to pivo, protože v celém našem sektoru jaksi došlo jídlo. „Už před výkopem měli jenom preclíky,“postěžoval si jeden z českých fanoušků. I my jsme si povzdechli, ale rychle nás to přešlo. Všichni v prostoru před vstupem na tribuny totiž začali poskakovat do rytmu české klasiky Vysoký jalovec…

Potom, co jsme k překvapení maďarské obsluhy dozpívali a doskákali, nás čekal druhý poločas. Měli jsme ohromné očekávání, ale přišlo něco, co nám vyrazilo dech.

Poprvé jsme bujaře oslavovali, když nizozemský bek Mathijs de Ligt zjevně zahrál rukou a překazil tím šanci Páťovi Schickovi.

S velkým napětím jsme sledovali, jak ruský sudí vyhodnocuj­e celou situaci u monitoru. A když od něj odcházel, měli jsme jasno – začali jsme slavit ještě dřív, než se obránce Juventusu poroučel do sprch.

Další moment, který české fanoušky zvedl ze sedadel a udržel vestoje až do závěrečnéh­o hvizdu, přišel logicky s první brankou. Na krásný centr si vyšplhal Kalas, připravil lépe postaveném­u Holešovi a pak… Pak už to byla vlna neuvěřitel­né radosti. Kluci slavili u praporku přímo pod námi, my jsme sdíleli radost s absolutně neznámými lidmi v okolí. V ten moment jsme byli jedna velká rodina, která byla radostí celá bez sebe.

Následně už to byla pohádka. Druhý gól, neustálé skandování, poskakován­í a sem tam i slzy, jež po brance Patrika Schicka ukáply i mně. Tolik Čechů po boku a takový moment. Dojalo mě to.

I proto jsme po závěrečném hvizdu ještě velmi dlouho našim hrdinům tleskali. Nejvíc se oslavovali Tomášové Vaclík a Holeš.

Na ulici pak byl už podstatně větší klid. Zklamaní Nizozemci nám gratuloval­i, někteří smekali před naším výkonem. Jeden takový nás zastavil a velmi smutně konstatova­l, že jsme si postup zasloužili. Ač to zpočátku nevypadalo, Budapešť nakonec zavalila na úkor oranžové radosti ta červená.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Českých fanoušků mělo být v Budapešti sedm tisíc, ale vypadalo to na mnohem víc
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Českých fanoušků mělo být v Budapešti sedm tisíc, ale vypadalo to na mnohem víc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia