Lidové noviny

Zájem o změnu termínu očkování „zavařil“linky

-

Tisíce lidí už projevily zájem o změnu termínu druhé dávky očkování proti covid-19. K posunutí intervalu u vakcín od firem Pfizer a BioNTech operátoři na informační lince 1221 vyřídili včera do večera 16 632 hovorů. Na spojení tak lidé mohli čekat delší dobu, připustila mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Neuvedla, kolik lidí si termín mohlo posunout. Některá média v pondělí ukazovala, že dovolat se na linku 1221 se často podaří až po řadě pokusů a ani po spojení s operátorem se jiný termín nalézt nepodaří. Zájem o informační linku rozpoutal premiér Andrej Babiš (ANO), který v neděli oznámil, že lidé si jejím prostředni­ctvím mohou termín pro druhou dávku zkrátit až o osm dní. Dosud očkovací centra termín automatick­y dávala 42 dní po první dávce, což je u vakcíny Pfizer/BioNTech horní limit.

Po změně může být druhá dávka této vakcíny podána už za 34 dní. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) navíc po pondělním jednání vlády uvedl, že od července by se mohla vakcína podruhé aplikovat znovu po 21 dnech. U vakcíny firmy Moderna se už interval mezi podáním první a druhé dávky zkracoval a činí podle aktuálních informací vládního covidového portálu 25 až 35 dnů.

Podle dat o očkování už zdravotníc­i podali víc než osm milionů dávek vakcín proti covidu-19. Dokončené očkování má 3,1 milionu lidí, alespoň jednu dávku dostalo 4,9 milionu lidí. Včetně registrací k vakcinaci tak o očkování projevila zájem lehce nadpolovič­ní část populace. Aby se virus mezi lidmi dál nešířil, bylo by podle odborníků třeba, kdyby si nechalo vakcínu aplikovat aspoň 70, spíš až 90 procent lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia