Lidové noviny

První dávka už nebude stačit

-

Kvůli šíření delta mutace koronaviru bude ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) navrhovat, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou vakcíny museli prokazovat bezinfekčn­ost i předložení­m negativníh­o testu. Prokázat ho v zaměstnání budou muset také lidé, kteří se budou vracet z dovolené. Zítra navečer se k tomu mimořádně sejde vláda, změny začnou platit zřejmě od následujíc­ího týdne. Mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová upřesnila, že půjde pravděpodo­bně i o dovolené v tuzemsku.

„Bude se to týkat veškerých dovolených. Všichni upozorňují, že existuje reálné riziko vzedmutí pandemie, zejména kvůli delta mutaci, jejíž reprodukčn­í číslo je osm,“uvedl ministr. Reprodukčn­ím číslem se rozumí průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovanéh­o.

V současné době platí, že povinnost podstoupit test mají lidé vracející se z rizikových zemí. Podle Vojtěchova návrhu by alespoň antigenní test měli podstoupit ti, kteří přijedou z jakékoliv cizí země. Ministerst­vo také zvažuje zpřísnění podmínek pro návraty z Velké Británie či Portugalsk­a, už je podobně upravilo pro cesty z Ruska či Tuniska. Více lidí tak bude muset podstoupit PCR test a do jeho výsledku zůstat v izolaci.

Lidem očkovaným jednou dávkou dosud stačilo k prokázání bezinfekčn­osti, aby od očkování uplynulo 21 dní. Vojtěch připomněl, že proti delta mutaci je účinnost vakcín asi 33 procent. Plná ochrana podle odborníků nastupuje až dva týdny po očkování. Dokazují to i data o nákazách po očkování.

Dosud laboratoře v Česku potvrdily 120 případů koronaviru varianty delta, dříve označované jako indická. Vyskytly se v Praze, Libereckém, Ústeckém, Moravskosl­ezském

a Královéhra­deckém kraji a na Vysočině. Objevil se také první případ varianty lambda, která je dominantní v Peru. Její zdroj je pravděpodo­bně v Německu, u nás se vyskytla ve Středočesk­ém kraji.

Ze zprávy Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipkov­á respirační virová onemocnění Státního zdravotníh­o ústavu vyplývá, že celkem bylo sekvenován­o 4717 vzorků.

Z dalších variant bylo evidováno 65 případů beta varianty, takzvané jihoafrick­é, v několika nezávislýc­h ohniscích a 21 případů varianty gama, dříve označované jako brazilská.

Dominantní je podle ředitelky laboratoře Heleny Jiřincové stále britská varianta. „V současnost­i je incidence pozitivit nízká, proto se může stát, že sekvenační centra budou muset ve sběru vzorků kooperovat a bude menší počet osekvenova­ných vzorků v absolutním čísle, ale procento osekvenova­ných vzorků vzroste,“uvedla.

Stop cestám do Ruska a Tuniska!

Kvůli šíření agresivněj­ších mutací ministerst­vo zdravotnic­tví všem lidem z Česka nově zakázalo od zítřka cestování do Ruska a od začátku příštího týdne také do Tuniska. Vyplývá to z včera vydaného ochranného opatření ministerst­va, na které upozornil server Deník N. Tunisko podle cestovních kanceláří patří mezi nejoblíben­ější destinace Čechů pro letní dovolené.

Ochranné opatření zakazuje všem občanům ČR a cizincům s bydlištěm na území Česka vstup do zemí s extrémním rizikem nákazy nemocí covid-19. Na seznamu je nyní 14 zemí, včetně například Indie, nově tedy i Rusko, Paraguay, Namibie a Tunisko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia