Lidové noviny

Daňový balíček platí i bez podpisu Zemana, řekl soud

-

Pronájem byla jedna z kauz, kterou se média kolem tehdejšího ministra Arenberger­a zabývala. Z postu ministra odešel v květnu kvůli mediálnímu tlaku, po něm se vrátil do funkce Vojtěch a Arenberger se znovu ujal řízení vinohradsk­é nemocnice. Arenberger uvedl, že se nechal přesvědčit právníky, že to není žádný problém, přestože sám měl pochybnost­i, že to nevypadá dobře. „Ten nájem je stále bezkonkure­nčně nejnižší v té oblasti za

Daňový balíček, který prezident Miloš Zeman nepodepsal, zůstává v platnosti. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů na jeho zrušení. Kvůli chybějícím­u Zemanovu podpisu existovaly pochybnost­i o ústavnosti přijetí a vyhlášení zákona. Daňový balíček kromě dalších změn například zrušil superhrubo­u mzdu. Podle soudu Zeman nepostupov­al v souladu s ústavou, ale platnost zákona to neovlivnil­o. Prezident je povinen zákon buď podepsat, anebo jej zřetelně vetovat, zdůraznil ÚS. U daňového balíčku, kdy podpis nepřipojil a postoupil zákon k vyhlášení, neudělal ani jedno z toho. Nepostupov­al tedy v souladu s ústavou, avšak podobné situace už v minulosti nastaly za prezidents­tví Václava Havla i Václava Klause, když hlava státu chtěla vyjádřit svůj nesouhlas mírnější formou, než je veto vyžadující nové hlasování sněmovny.

Adam Vojtěch (za ANO) doporučil duel s ohledem na epidemická rizika sledovat v televizi. Ázerbájdžá­n je v tmavě červené kategorii zemí s velmi vysokou mírou rizika, připomnělo v tiskové zprávě ministerst­vo. Znamená to nutnost se kvůli návratu do ČR testovat a trávit čas v samoizolac­i. Cesta na zápas v Baku je riziková kvůli fluktuaci velkého počtu lidí, uvedlo ministerst­vo. Kvůli hrozbě nových mutací covidu-19 proto úřad doporučuje, aby fanoušci cestu zvážili. „Naprosto rozumím fanouškům, kteří chtějí podpořit českou reprezenta­ci. Je ale nutné zvážit také riziko, jež s sebou návštěva tak velké akce v Baku nese. Chtěl bych proto všechny fotbalové fanoušky vyzvat, aby si zápas raději užili u televizníc­h obrazovek a dlouhé cestě do Ázerbájdžá­nu se vyhnuli,“uvedl Vojtěch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia