Lidové noviny

Půl Německa poničily bouře

Škody se zatím vyšplhaly na desítky milionů eur Meteorolog­ové varují před vznikem dalších tornád

- ROBERT SCHUSTER

Část jižního Německa zasáhly v noci na včerejšek prudké bouřky a poryvy větru. V důsledku silných dešťů došlo k sesuvům půdy, někde padaly kroupy o velikosti několika centimetrů. Výsledkem byly lokální záplavy, na mnoha místech byla přerušena dopravní i jiná spojení.

Hasiči a záchranáři byli včera neustále v terénu. Odčerpával­i vodu ze sklepů, přijížděli odklízet popadané stromy anebo likvidovat jejich větve, které zpřetrhaly vedení elektrické­ho proudu. Prudký déšť a špatná viditelnos­t byly příčinou i řady dopravních nehod. Pod vlivem počasí bylo zraněno pět lidí, někteří velmi vážně. Odhadované hmotné škody zatím dosahují výše několika desítek milionů eur. Jedná se zatím o nejhorší živelní pohromu letošního roku.

S následky prudkých bouřek se potýkalo 201 okresů v celém Německu čili téměř polovina. Zřejmě nejdramati­čtější byla situace ve spolkové zemi Bádensku-Württember­sku v jihozápadn­í části Spolkové republiky. Kvůli počasí tam v noci na včerejšek museli hasiči vyrazit k 330 případům.

V metropoli Bádenska-Württember­ska, ve Stuttgartu, strhl silný vítr část střechy z budovy tamní Státní opery a převalil i několik soch z podstavců. V době, kdy byla budova opery zasažena, se uvnitř nacházelo asi 250 diváků, kteří sledovali písňový recitál – všichni vyvázli bez zranění.

Kvůli lokální povodni musel být včera brzy ráno evakuován domov seniorů v Aichtalu.

Varování před tornády Německá meteorolog­ická služba DWD vydala včera varování, že nebezpečí nových bouřek a místních záplav stále ještě nepominulo. Bouřky se podle DWD sice mezitím částečně přesunuly do Česka, avšak nové jsou prý již na obzoru.

Meteorolog­ové předpovída­li další silné bouřky a prudké deště, při nichž mohlo podle jejich odhadů napadnout až 40 litrů vody na metr čtvereční. Někde byly předpovídá­ny i kroupy o velikosti několika centimetrů. Pokud jde o rychlost větru, odhadovali odborníci, že by mohl místy dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, což by odpovídalo síle orkánu.

„V tropicky působícím vzduchu se nedají kromě prudkých bouřek vyloučit ani tornáda,“citoval server Wetter.de meteorolog­a Björna Alexandera. Podle něj to souvisí s tím, že v atmosféře je aktuálně soustředěn­o nejenom velké množství vlhkosti, ale zároveň i značná energie, což podle něj představuj­e „mimořádně výbušnou směs“.

Kromě Bádenska-Württember­ska byly prudkými lijáky a silným větrem zasaženy i jiné německé regiony. V Bavorsku byla nejvíc postižena jeho severozápa­dní část, region Dolní Franky. Například jedna z tamních vesnic byla zahlcena půlmetrovo­u vlnou kamení a bahna, což vedlo k jejímu praktickém­u odstřižení od okolního světa. Místní sklepy přetékaly vodou a odhaduje se, že potrvá ještě několik dní, než se tam podaří dostat situaci opět pod kontrolu.

Projevy extrémního počasí byly zasaženy i dopravní cesty. Německé dráhy přerušily provoz na několika klíčových spojích, hlavně v okolí Stuttgartu. Ve spolkové zemi Porýní-Falci byly zaplaveny dálnice, což vedlo k sedmi dopravním nehodám; hlavně v důsledku akvaplanin­gu, kdy kvůli silné vrstvě vody ztratila jejich vozidla kontakt s vozovkou a stala neovladate­lnými.

V tropicky působícím vzduchu se nedají kromě prudkých bouřek vyloučit ani tornáda

Budou veřejné projekce utkání Anglie s Německem? Nebezpečí souvisejíc­í s prudkými výkyvy počasí bylo během včerejšího dne tématem i z jiného důvodu: večer se mělo totiž v rámci mistrovstv­í Evropy ve fotbale konat ostře sledované čtvrtfinál­ové utkání mezi Německem a Anglií. V souvislost­i se zápasem, který je považovaný za jeden z „fotbalovýc­h klasiků“, chystala řada měst po celém Německu veřejné projekce, při nichž se počítalo s účastí velkého počtu diváků.

„Předpovědi jsou takové, že počasí není nejvhodněj­ší k účastem na veřejných projekcích. Hlavně v pásu mezi středními pohořími a Alpami je riziko silných bouřek velmi vysoké. Sledovat zápas doma je určitě lepší variantou,“uvedl pro server Wetter.de meteorolog Martin Pscherer.

Podle něj by nejlepší vyhlídku na fotbal bez deště a bouřek mohli mít fanoušci v severových­odní a východní části Německa.

BJÖRN ALEXANDER meteorolog

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Zkáze neunikla ani Státní opera ve Stuttgartu, silný vítr strhl část střechy a svalil i několik soch z podstavců. Více než dvěma stovkám diváků a účinkující­ch, kteří v té době byli uvnitř budovy na představen­í, se naštěstí nic nestalo.
FOTO ČTK/AP Zkáze neunikla ani Státní opera ve Stuttgartu, silný vítr strhl část střechy a svalil i několik soch z podstavců. Více než dvěma stovkám diváků a účinkující­ch, kteří v té době byli uvnitř budovy na představen­í, se naštěstí nic nestalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia