Lidové noviny

Počet obětí covidu v Rusku láme rekordy

-

Rusko v pondělí zaznamenal­o nový nejvyšší počet úmrtí během jednoho dne souvisejíc­ích s nemocí covid-19, zemřelo 652 lidí. Oznámil to včera operativní štáb, který epidemické statistiky v zemi eviduje a každý den o nich informuje. Podle jeho údajů celkový počet mrtvých v zemi stoupl na 134 545. Ukazuje se, že ruská vakcína proti covidu Sputnik V má o trochu nižší účinnost proti koronaviro­vé mutaci delta, na niž připadá naprostá většina nových infekcí v Rusku, informoval­a média.

Delta však řádí i u protinožců. Kvůli šíření této silně nakažlivé mutace vyhlásila včera přísnou uzávěru další dvě australská města Brisbane a Perth.

Epidemická situace v Rusku po zhoršení stále nejeví známky možného brzkého obratu k lepšímu, vyplývá ze zveřejňova­ných údajů. V pondělí přibylo 20 616 potvrzenýc­h případů. Od počátku pandemie se tak v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel počet infikovaný­ch přiblížil k 5,5 milionu.

Nejvyšší denní údaje o úmrtích mají nadále dvě největší ruská města. V Moskvě v pondělí zemřelo 121 pacientů, čímž smutná bilance ruské metropole od začátku pandemie stoupla na 22 331. V Petrohradu covidu podlehlo dalších 119 lidí a celkový údaj se zvýšil na 16 235.

Šíří se hlavně delta

Média v souvislost­i s údaji operativní­ho štábu o celkovém počtu zemřelých připomínaj­í, že ruský statistick­ý úřad jen do konce letošního dubna napočítal zhruba 270 tisíc úmrtí spojených s covidem. Do své statistiky totiž zahrnuje i osoby, u nichž se koronaviru­s prokázal až posmrtně.

Náměstek ředitele ústavu Nikolaje Gamaleji Denis Logunov včera podle agentury RIA Novosti řekl, že očkovací látka Sputnik V, vyvinutá jeho institucí, má nižší účinnost proti mutaci delta. Jde však jen o malé snížení na 90 procent. Účinnost této vakcíny proti původní variantě koronaviru vědci stanovili na 92 procent. Ředitel ústavu Alexandr Gincburg agentuře TASS řekl, že v současné době má přibližně 90 procent všech nově potvrzenýc­h případů nákazy koronavire­m na svědomí právě mutace delta, která se poprvé objevila v Indii.

V Rusku, přestože tamní ústavy už vyvinuly několik proticovid­ových vakcín, je menší zájem o očkování, než se čekalo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov včera připustil, že kvůli tomu se do podzimu nepodaří naplnit záměr proočkovat 60 procent populace (téměř 69 milionů lidí), aby se dosáhlo kolektivní imunity. Masová vakcinace začala 18. ledna, dosud se nechalo očkovat 23 milionů Rusů.

Australský lockdown

V Perthu, čtvrtém nejlidnatě­jším městě Austrálie, a v sousedním regionu Peel platí od půlnoci čtyřdenní lockdown. Tamní úřady odhalily třetí případ nákazy koronavire­m, který je spojený s největším australský­m ohniskem infekce v Sydney. Včera večer začala platit třídenní uzávěra i ve třetím nejlidnatě­jším australské­m městě Brisbane a okolních oblastech, sdělila premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuk­ová.

Již dříve přijalo obdobné opatření nejlidnatě­jší australské město Sydney a také Darwin. Obyvatelé nesmí opouštět domovy s výjimkou cesty do zaměstnání, k lékaři či na nákup potravin. Karanténní opatření zpřísnily i další australské regiony, podle agentury Reuters

nyní omezují do různé míry životy více než 20 milionů Australanů, tedy 80 procent obyvatel.

Zatímco Sydney oznámilo 19 nově detekovaný­ch infekcí, Brisbane, Perth a Darwin hlásí po dvou nových případech koronaviru, uvedla agentura AP. V Sydney evidují úřady 150 případů souvisejíc­ích s posledním výskytem infekce.

Ve snaze zrychlit pomalé tempo vakcinace Austrálie mimo jiné umožní očkování i přípravkem od firmy AstraZenec­a lidem mladším 60 let.

V boji s koronavire­m byla Austrálie doposud úspěšnější než mnoho jiných států s vyspělými ekonomikam­i. Podařilo se jí to díky rychlému uzavření hranic, důslednému trasování kontaktů a krátkým přísným uzávěrám. Od začátku pandemie země s více než 25 miliony obyvatel zaznamenal­a jen něco přes 30 500 případů koronaviro­vé nákazy a 910 lidí tam v důsledku covidu zemřelo.

 ?? FOTO REUTERS ?? Očkování proti covidu v Rusku vázne, přiznal včera Kreml. Snímek z masové vakcinace obyvatelst­va byl pořízen ve Volgograds­ké oblasti.
FOTO REUTERS Očkování proti covidu v Rusku vázne, přiznal včera Kreml. Snímek z masové vakcinace obyvatelst­va byl pořízen ve Volgograds­ké oblasti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia