Lidové noviny

Brno láká na zednáře Muchu a Šímův oceán

-

Moravská galerie dočasně rozšířila svou expozici moderního umění o díla Josefa Šímy a Alfonse Muchy. Získala je jako zápůjčky, které zpestří stálou expozici v Pražákově paláci. Novinky ve svých sbírkách, konkrétně historické motocykly, ohlásilo také Technické muzeum Brno.

V případě Šímy jde o portrét Soni Haasové a plátno Z pobytu u moře. První dílo patří do série podobizen, jimiž Šíma originální­m způsobem obohatil portrétní žánr. Zobrazuje ženu, která žila v Brně. Obraz Z pobytu u moře vznikl v přímořském letovisku pod Pyrenejemi a je malířovým pokusem zachytit atmosféru volného oceánu.

Dílo Alfonse Muchy Alegorie zednářství z 20. let 20. století představuj­e jeden z mnoha dokladů umělcova zapojení do činnosti zednářskýc­h lóží, a to ve vlasti i ve Francii. Mucha patřil mezi nejznámějš­í a rovněž nejvýše postavené zednáře v českých zemích a do konce života veřejně propagoval jejich ideje „bratrství, lásky a osvícení“, informoval­a galerie.

Silné stroje v muzeu Technické muzeum získalo motocykly z let 1925 až 1964. Jde o americký Indian Scout 600, tuzemské stroje Praga 500 BD a JAWA 500 OHV a také britskou motorku značky Matchless G 80.

„Tyto typy motocyklů jsme ve sbírce dosud neměli zastoupeny, a staly se tak významným přínosem pro daný obor Technickéh­o muzea v Brně,“uvedla kurátorka Sylvie Zouharová Dyková. Návštěvníc­i mohou stroje zhlédnout hned při vstupu do stálých expozic v hlavní budově muzea v Brně – Králově Poli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia