Lidové noviny

Čeští fotbalisté létají veteránem

Národní tým cestuje v luxusu Boeingy 737-500 většinou slouží v zemích třetího světa

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Tři dekády – tak dlouho už slouží letoun Boeing 737-500, který vozí českou fotbalovou reprezenta­ci na zápasy letošního mistrovstv­í Evropy. To se na rozdíl od předchozíc­h ročníků koná v deseti zemích, do nichž kvůli pandemii musí fotbalisté létat z Prahy.

Český tým si proto pronajal letoun od litevské privátní firmy KlasJet. A to přesto, že novější stroje společnost­i Smartwings běžně vozí na důležitá utkání například i hokejový národní tým, do Rumunska nedávno dopravily také tuzemské atlety.

Luxus především

„Národní tým absolvuje během mistrovstv­í Evropy mnohem více cestování, než je obvyklé. Proto jsme potřeboval­i, aby měli hráči při cestování požadovaný komfort. Chtěli jsme co nejvíc eliminovat nevýhodu cestování, zatímco některé týmy odehrály všechny zápasy základní skupiny v místě, ve kterém měly zároveň svou základnu,“vysvětlil LN mluvčí fotbalové reprezenta­ce Petr Šedivý. „Dostáváme během letu lehké občerstven­í,“popsal. Podle něj je také zahraniční posádka před každým letem otestována na covid.

Zmíněný komfort si hráči zatím pochvalují. Kabina Boeingu 737-500 je standardně určena pro 108 cestujícíc­h. V případě byznysově uzpůsobené konfigurac­e však byla její kapacita omezena zhruba na polovinu. Celý interiér tak působí luxusně, široké sedačky jsou navíc potaženy červeno-černou kůží.

Postarší, v roce 2019 renovovaný boeing před každým utkáním na fotbalisty čeká na třetím terminálu pražského letiště, odkud se vypravují výhradně soukromé lety. Svým noblesním červeno-černým zbarvením veterán budí pozornost všude, kam přiletí. I přes své stáří si letoun počíná celkem spolehlivě.

Do Budapešti se zpožděním Větší zádrhel zatím fotbalisty během cest napříč Evropou provázel jen při čtvrté cestě. V sobotu krátce před plánovaným odletem do Budapešti došlo u předních dveří k aktivaci nafukovací­ho skluzu, určeného pro rychlou evakuaci cestujícíc­h. Fotbalisté museli z letounu vystoupit a plánovaný trénink se místo dějiště šampionátu odehrál na Strahově. „V podvečer nás vyzvedlo jiné letadlo,“dodal Šedivý.

Podle zdrojů z leteckého průmyslu, které si přály zůstat v anonymitě, k podobným incidentům dochází většinou v důsledku lidské chyby.

Obecně vzato, Boeingy 737-500 jsou ve flotilách evropských aerolinek k vidění už jen zřídka. Jejich produkci, která trvala zhruba deset let, nahradily v roce 1999 novější prodloužen­é verze amerického letounu typu 737. Po nástupu nového tisíciletí se navíc začala objevovat větší konkurence, například letouny

Embraer 190 a 195 – ty díky jednodušší konstrukci a srovnateln­é kapacitě nabídly výhodnější provoz. Boeingy 737-500 se tak kvůli mladším, vyspělejší­m a úspornější­m nástupcům začaly přesouvat spíše do zemí třetího světa.

V minulosti tyto letouny používaly také České aerolinie (ČSA), první z pěti Boeingů 737-500 zařadily tehdy ještě Českoslove­nské aerolinie do provozu v červnu roku 1992. Stroj s registrací OK-XGA se tak zároveň stal prvním novým boeingem dodaným do Česka. Začátkem roku 2013 ale ČSA zastaralé letouny vyřadily z provozu.

Víícceesčn­tíěmtekůna­najdete na

 ?? FOTO KLASJET AERO ?? Pomalu už dosluhují. Ve flotilách evropských aerolinek jsou Boeingy 737-500 k vidění už jen zřídka. Nahradily je mladší a úspornější letouny. Stroje postupně dolétávají spíše v zemích třetího světa.
FOTO KLASJET AERO Pomalu už dosluhují. Ve flotilách evropských aerolinek jsou Boeingy 737-500 k vidění už jen zřídka. Nahradily je mladší a úspornější letouny. Stroje postupně dolétávají spíše v zemích třetího světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia