Lidové noviny

„Selhal jsem, omlouvám se“

Největší hvězda Francouzů Mbappé nedal v rozstřelu klíčovou penaltu, místo mistrů světa postoupili Švýcaři

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Před třemi roky byl na vrcholu. Devatenáct let a čerstvý titul mistrů světa, k němuž výraznou měrou pomohl. Nejlepší mladý hráč šampionátu. Zato nyní... „Za tu penaltu se omlouvám,“naťukal Kylian Mbappé, nejsmutněj­ší fotbalista pondělního osmifinálo­vého trháku se Švýcarskem, na Instagram.

Francouzi, jedni z favoritů Eura 2021, proti Švýcarům prohospoda­řili náskok 3:1, který si vypracoval­i povedeným obratem. V prodloužen­í branka nepadla, rozhodnout musely penalty. Švýcarský kapitán Granit Xhaka vyhrál los a rozhodl, že jeho strana začne. Prvních pět střelců v bílých dresech proměnilo. Totéž první čtyři Francouzi. Pátý šel Mbappé... A brankář Yann Sommer ho vychytal.

„Kylian je neuvěřitel­ně smutný, stejně jako všichni hráči. Nikdo se na něj ale nemůže zlobit.

Když na sebe vezmete zodpovědno­st, může se to stát,“bránil svou hvězdu trenér Didier Deschamps. „Hodně ho to poznamenal­o.“

„Smutek po vyřazení je obrovský, nedokázali jsme splnit náš cíl. Za penaltu se omlouvám. Chtěl jsem pomoci týmu, ale selhal jsem,“uvedl Mbappé na sociální sítě. „Bude se mi těžko spát, ale tohle jsou bohužel rizika sportu, který tolik miluju.“

Stále teprve dvaadvacet­iletý mladík, který už od osmnácti udivuje na nejvyšší úrovni a má bezpochyby namířeno mezi největší hvězdy ve fotbalovýc­h dějinách, prožil podivný turnaj. Přijel na něj po fenomenáln­í sezoně, alespoň z osobního hlediska: 47 startů za Paris St. Germain, 42 gólů. K tomu čtyři trefy za nároďák.

Jenže na Euru nic. Ve čtyřech zápasech brankou neskončila ani jedna z Mbappého čtrnácti střel. Proti Švýcarům měl možností několik, v základní části i v prodloužen­í.

Marná snaha. Přesto doufal, že dosavadní smůlu zlomí při penaltách. I to zdobí velké hráče: víra ve vlastní schopnosti. V sebe sama v nervydrása­jícím okamžiku.

„Touží po tom stát se nejlepším hráčem planety jako Cristiano

Ronaldo a Lionel Messi. Tohle se stane, pro něj je to jako drobný výmol na cestě k jedinečnos­ti,“míní Gary Neville, bývalý anglický reprezenta­nt a fotbalový expert, který pondělní tahák analyzoval pro televizi ITV.

Londýn: Anglie–Německo 2:0 (75. Sterling, 86. Kane) Glasgow: Švédsko–Ukrajina skončilo po uzávěrce

ČTVRTFINÁL­E

Pátek:

18.00 Švýcarsko–Španělsko 21.00 Belgie–Itálie

Sobota:

18.00 ČESKO–Dánsko

21.00 Anglie–Švédsko/Ukrajina

„Vím, že vy fanoušci jste zklamaní, ale rád bych vám poděkoval za podporu a za to, že jste nám vždy věřili. Nejdůležit­ější bude, abychom se vrátili ještě silnější,“uvedl Mbappé. „Gratuluju Švýcarsku a přeju mu hodně štěstí.“

 ?? FOTO ČTK/AP ?? V páté sérii brankář Yann Sommer lapil penaltu Kylianu Mbappému
FOTO ČTK/AP V páté sérii brankář Yann Sommer lapil penaltu Kylianu Mbappému
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia