Lidové noviny

Covidpasy startují. Otestuje je delta

Všechny země EU musí ode dneška akceptovat covidpas. Rozlet turistů ale brzdí rychle se měnící opatření

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Covidem zadrhnuté cestování by se dneškem mělo usnadnit. Umožnit to má mezinárodn­í covidpas, který nově začíná platit v rámci celé Evropské unie. Díky němu totiž člověk prokáže, že je testovaný, očkovaný nebo v posledním půlroce prodělal nákazu koronavire­m. Celník či policista při vstupu do dané země pak může bez problému zkontrolov­at, zda cestovatel splňuje nastavené podmínky. Ty si však každý unijní stát určuje podle sebe.

Digitální dokument obsahuje speciální QR kód, jejž si mohou Češi stáhnout na portálu Očko.úzis.cz, případně využít mobilní aplikaci.

Naději na zasloužený odpočinek u moře však brzdí koronaviro­vá mutace delta, která nebezpečně prostupuje Evropou. „Je až o šedesát procent nakažlivěj­ší než běžný kmen covidu,“uvedl pro LN epidemiolo­g Roman Chlíbek s tím, že mu varianta prvně objevená v Indii dělá velké starosti.

Mnohé země proto přistupují k tvrdším opatřením a podmínky pro vstup na své území zpřísňují. Některá pravidla se mění doslova ze dne na den.

Epidemická situace se kvůli deltě rychle zhoršuje kupříkladu v Portugalsk­u, kde se dramaticky plní i nemocniční lůžka. Tamní úřady proto nastavily poměrně striktní pravidla příjezdu: neuznávají očkování ani doklad o prodělané nemoci. Každý cestovatel musí předložit negativní test na covid. Německo na konci minulého týdne zakázalo vstup na své území všem lidem, kteří přijíždějí z tohoto jihoevrops­kého státu.

O to víc je nyní před dovolenou důležité kontrolova­t podmínky, které musí Češi splnit při příjezdu. Třeba Itálie požaduje po českých turistech antigenní či PCR testy staré maximálně 48 hodin. Stejně to má i Španělsko. Bulharsko či Chorvatsko jsou naopak velmi benevolent­ní a pustí Čechy na své území bez vakcíny, testů i bez potvrzení o prodělané nemoci.

Pravidla všech evropských zemí má vypsané na svých stránkách ministerst­vo zahraničí v tzv. Mapě cestovatel­e. Přehledný servis nabízí i portál Covid.gov.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia