Lidové noviny

Rusko svírá nákaza. Lidé ale vakcínu i vir ignorují

- JIŘÍ JUST

Rusko žije v absurdním bezčasí. Koronavir, přes děsivou statistiku, jako by nebyl. Rusové odkládají roušky, plánují dovolené v zahraničí, Petrohrad hostí fotbalové mistrovstv­í Evropy s nad polovinu plnými tribunami, a ve městě přitom denně umírá na covid víc než 100 lidí. Jen včera ruské úřady zaznamenal­y dalších 669 úmrtí v souvislost­i s covidem. To je nejvyšší denní přírůstek zemřelých od začátku pandemie. Vyšší přírůstky nakažených jsou přičítány šíření mutace delta.

Z Kremlu zní mantra, že očkování je dobrovolné, přitom v některých ruských regionech vláda nařídila povinné očkování určitých skupin obyvatel. Rusové, místo toho aby si nechali zadarmo aplikovat vakcínu domácí provenienc­e, pokoutně kupují falešná potvrzení o očkování.

A situace v Rusku může být ještě horší. Alexandr Gincburg, ředitel

Gamalejova ústavu, který vyvinul vakcínu Sputnik V, varoval, že úmrtnost na covid může vyrůst z dvou do pěti až deseti procent.

„Ruská společnost žila v sebeklamu,“krčí rameny Alexej Starčenko, prezident ruské Národní agentury pro bezpečnost pacientů a nezávislou lékařskou expertizu.

Podle ruského ministra zdravotnic­tví Michaila Muraška je v zemi očkováno alespoň první dávkou okolo patnácti procent populace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia