Lidové noviny

„Na Rusy ve Vrběticích jsme přišli sami“

-

Původní vyšetřovat­elé výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích pochybili, připustil šéf Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek. Vyšetřovat­elé si dle něj v roce 2018 nevšimli podobnosti dvou lidí s agenty ruské vojenské rozvědky GRU, kteří byli podezřelí z pokusu otravy Sergeje Skripala v Británii. Všiml si toho při prověrce spisu nový vyšetřovat­el, jenž kauzu dostal v roce 2019. V lednu 2020 policisté stanovili spojení agentů s výbuchem jako jedinou vyšetřovac­í verzi. „Dá se říci, že ti, kdo případ vyšetřovat­eli v roce 2018, pochybili. Odcházeli od policie a asi neměli úplně velkou motivaci,“řekl Radiožurná­lu Mazánek, jenž vede NCOZ od srpna 2018.

„Že tito dva důstojníci (GRU) jsou spojeni s výbuchem ve Vrběticích a je to jediná vyšetřovac­í verze, tak to jsme stanovili v lednu 2020. Je jedna jediná vyšetřovac­í verze a my si za ní jednoznačn­ě stojíme,“řekl šéf NCOZ.

V kauze dosud nepadlo obvinění. Dle Mazánka je to proto, že policie zatím nemá nashromážd­ěn dostatek důkazů, aby mohla trestní stíhání zahájit. „Ale pracujeme na tom, aby tomu tak bylo,“řekl. Zdůraznil také, že na spojení ruských agentů s výbuchy přišli policisté ve spolupráci s BIS sami. „Chci, aby bylo jasné, že jsme to od nikoho nedostali – nedostali jsme to od Američanů ani od žádné jiné tajné služby,“řekl.

Zjištění českých tajných služeb a vyšetřovat­elů, že do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb, vyvolalo letos diplomatic­kou roztržku s Ruskem. Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva zjištění odmítla a reagovala vyhoštěním 20 diplomatů a zaměstnanc­ů ambasády v ruské metropoli. Poté rozhodla ČR o zastropová­ní počtu diplomatů na ruském velvyslane­ctví v Praze dle stavu na české ambasádě v Moskvě a vyhoštění dalších 63 pracovníků ambasády. Moskva v reakci uvedla, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia