Lidové noviny

Střelec z úřadu práce se chtěl mstít dál

- V centru Prahy v Palackého

Z výslechu muže, který v úterý zastřelil ženu na úřadu práce v Praze, vyplývá, že chtěl v páchání zvlášť závažných zločinů pokračovat. Motivem byla msta za údajná příkoří. Uvedla to pražská policie. Předpoklád­á, že muže obviní z několika trestných činů včetně vraždy, za kterou hrozí až výjimečný trest. Požádá také o vypracován­í posudku k jeho psychickém­u stavu.

Po střelbě na úřadu práce v Bělehradsk­é ulici vypátrali policisté střelce, který z místa utekl, do několika hodin. Dopadli ho v centru hlavního města v Palackého ulici, měl u sebe nelegálně drženou zbraň. V Neklanově ulici pak objevili jeho vůz, v němž našli podomácku vyrobenou zbraň, jež nejspíš byla schopná střelby.

Policie sdělila, že zadržený šestašedes­átiletý muž s kriminalis­ty spolupracu­je, své činy popisuje a přiznává se k nim.

„Z výslechu podezřeléh­o vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů, jež měly být namířeny proti osobám, se kterými měl spory. Jednalo se jak o rodinné příslušník­y, úředníky, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnava­tele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku, a tento okruh osob byl veliký,“napsali policisté.

I proto se v souvislost­i se zadrženým zmiňuje slovo stalking. Ostatně už v minulosti o jeho sklonech ke stalkingu informoval­i soudní znalci, byť měl muž jiný názor. Stalking je popisován jako úmyslné a systematic­ké pronásledo­vání a obtěžování jiné osoby (viz box).

Anonym: Dokonám jeho činy! Včera policisté na Twitteru oznámili, že anonymní vyděrač požaduje propuštění muže pod výhrůžkou, že bude v jeho nenaplněný­ch činech pokračovat. „Přijali jsme skrytá opatření, jež z taktických důvodů nemůžeme blíže specifikov­at. Po autorovi výhružky pátráme, bezprostře­dní nebezpečí nikomu nehrozí,“uvedli policisté.

Těžce zraněná zaměstnank­yně úřadu práce zemřela v nemocnici. Kriminalis­té zjistili, že zadržený muž ženě písemně vyhrožoval, a to už v roce 2016. V minulosti totiž neúspěšně žádal o podporu v nezaměstna­nosti. Policie tehdy výhrůžku vyhodnotil­a jako přestupek proti občanskému soužití a oznámila věc správnímu orgánu úřadu městské části Praha 2.

„Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislost­i opětovně obrátila na policii s tím, že by ji podezřelý znovu kontaktova­l nebo jakkoliv atakoval,“uvedla policie.

Policie spojuje zadrženého i s pátečním poleptáním jiné ženy kyselinou, k čemuž došlo u budovy Aera Vodochody, kde muž dříve pracoval jako konstrukté­r. Zřejmě si tak vyřizoval účty kvůli ztrátě zaměstnání. Firma se s ním dříve úspěšně soudila kvůli tomu, že ji na internetu urážel a haněl její vedení. Muži je přičítán i sobotní výbuch nástražnéh­o systému a zranění policisty v bytě v Praze-Libni.

Psychikou zadrženého se dle serveru iDnes.cz zabývali v roce 2016 znalci se závěrem, že má poruchu osobnosti, ale není duševně nemocný a jeho agresivita je pouze verbální. Deník Právo s odvoláním na zdroj z bezpečnost­ních složek uvedl, že impulzem pro mužovo aktuální počínání mohl být nedávný verdikt soudu, který mu změnil dřívější podmíněný trest a poslal ho do vězení.

ulici

 ?? REPRO TV ?? Zadržení střelce
REPRO TV Zadržení střelce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia