Lidové noviny

Na Slovensku se karanténě vyhnou jen očkovaní

-

Slovensko bude od 9. července až na výjimky vyžadovat při vstupu do země pětidenní karanténu od cestujícíc­h, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19. O včerejším rozhodnutí vlády novináře informoval státní tajemník ministerst­va zahraničí Martin Klus. V současnost­i při cestách na Slovensko z Česka a z dalších zhruba čtyř desítek zemí s nízkým epidemický­m rizikem postačuje negativní výsledek testu na koronaviru­s. Slovensko také uzavře menší hraniční přechody se sousedními zeměmi, včetně České republiky.

Od 9. srpna se pak už výjimky z karantény nebudou vztahovat na neočkované lidi, kteří přes hranice pravidelně dojíždějí za prací. Zpřísnění podmínek cestování zdůvodnilo ministerst­vo zdravotnic­tví šířením nakažlivěj­ší mutace koronaviru a častým zneužívání­m dosavadníh­o systému výjimek. Opatření má rovněž přispět k většímu zájmu obyvatel země o očkování proti covidu-19, ve kterém země zaostává za EU.

Rozhodnutí slovenské vlády zkomplikuj­e cesty neočkovaný­ch českých turistů na dovolenou na Slovensko, kde před propuknutí­m epidemie covidu-19 Češi tvořili nejpočetně­jší zahraniční klientelu v ubytovacíc­h zařízeních. Opatření postihne také Slováky při návratu do vlasti z letních dovolených v zahraničí, pokud se nenechali očkovat.

Volnost po příjezdu z každé země

„Princip je postaven na rozlišován­í mezi očkovanými a neočkovaný­mi osobami. Očkování je stále dobrovolné. S každou volbou přichází nějaká odpovědnos­t. Očkovaní budou mít mnohem jednodušší přístup z každé země,“řekl Klus. Nově již nebude záležet na tom, ze které země cestující přijíždí. Detaily nových pravidel hraničního režimu určí vyhláška úřadu hlavního hygienika.

Po uplynutí měsíčního přechodnéh­o období se stejným režimem jako běžní cestující budou řídit také lidé, kteří přes slovenské hranice pravidelně dojíždějí za prací a kteří dosud měli výjimky z karantény. Na děti do 12 let se budou vztahovat stejná karanténní pravidla jako na jejich rodiče.

Příští týden Slovensko uzavře menší hraniční přechody se sousedními zeměmi; v případě hranic s Českem půjde podle plánu ministerst­va vnitra o 14 z celkového počtu 32 přechodů a silničních přejezdů.

Slovenská vláda také schválila návrh zákona, na jehož základě by úřad hlavního hygienika mohl nařídit, že se hromadných akcí budou moci účastnit nebo vstupovat do provozů s větším počtem osob jen lidé, kteří jsou očkováni proti covidu-19 nebo absolvoval­i test na koronaviru­s, případně prodělali covid-19. Testy na koronaviru­s budou podle oznámení ministra zdravotnic­tví Vladimíra Lengvarské­ho bezplatné jen pro osoby, které splní stanovené podmínky, jako například kontakt s infikovaný­m.

Země ve vakcinaci zaostává Slovensko v podílu očkovaných obyvatel proti covidu-19 zaostává za EU, alespoň první dávku některé z vakcín dostali dosud necelé dvě pětiny obyvatel země. Zejména představit­elé vlády a prezidentk­a Zuzana Čaputová opakovaně vybídli Slováky, aby se nechali očkovat. Část opozice naopak vystupuje proti očkování.

Nenaplnila se ani očekávaní ministra financí a bývalého premiéra Igora Matoviče, že podíl očkovaných výrazněji stoupne díky používání ruské vakcíny Sputnik V. Zájem o tuto očkovací látku, kterou dosud neschválil­a Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), na pětimilion­ovém Slovensku projevilo jen zhruba 15 tisíc lidí. Matovič včera oznámil, že stát chystá loterii o peněžité ceny pro očkované.

Bratislava už dříve rozhodla o ukončení registrace na očkování Sputnikem V na konci června, a to s ohledem na blížící se expiraci dodaných 200 tisíc dávek této vakcíny. Slovensko je dovezlo už na začátku března, okolnosti nákupu tehdy ale prohloubil­y v zemi vládní krizi, která vyústila v demisi Matoviče z funkce premiéra.

 ?? FOTO REUTERS ?? Ani Sputnik V dovezený v březnu vakcinací na Slovensku nepohnul
FOTO REUTERS Ani Sputnik V dovezený v březnu vakcinací na Slovensku nepohnul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia