Lidové noviny

Jak si ochočit obří mouchu

- MARCEL KABÁT

Zahajovací film letošního Marienbad Film Festivalu, který následně vstoupí také do českých kin, rozčeřil vody už na loňské přehlídce v Benátkách. Režisér Quentin Dupieux (jinak též známý coby hudebník a DJ Mr. Oizo) v něm předkládá zdánlivě jednoduchý návod, jak proměnit standardní letní komedii o dvou ne moc bystrých a nijak vzorných kamarádech v nezapomenu­telný úkaz: vlastně stačí jen přidat mouchu. Jean-Gab a Manu ji naleznou v kufru auta, které Manu ukradl na ulici, aby mohl splnit jistý úkol. Ten jde ovšem po nálezu zmíněného hmyzu zcela stranou: hlavně proto, že moucha má rozměry většího psa. Ta samotná skutečnost přátele nijak nezaskočí, otevře však před nimi řadu otázek a možností. Hlavně Jean-Gab je posedlý myšlenkou, jak by bylo skvělé si mouchu ochočit a pověřovat ji různými úkoly.

Než ale vůbec může na drezúru dojít, musí se trojice vyrovnat s mnoha úskalími a dramatický­mi situacemi. Například když se ocitnou v sídle mladé ženy, jež považuje Manua za svého někdejšího spolužáka. Existenci mouchy je nutné tajit, což ale dost ztěžuje přítomnost podezřívav­é přítelkyně paní domu, která navíc trpí poúrazovou poruchou řeči, takže namísto běžné intonace neustále podebraně řve. V roli otravně obezřetné Agnes září Adele Exarchopou­losová (známá z lesbického dramatu Život Adele z roku 2013) a její bizarní projev dodává snímku další odstín absurdity (je štěstí, že v ujetém evropském filmu se ještě lze pobavit tak nekorektní­m způsobem). Radost pohledět je ovšem i na herecké výkony obou hlavních představit­elů Grégoira Ludiga a Davida Marsaise: svět, kde je všechno normální až na jednu obří mouchu navíc, zabydleli s odzbrojují­cí samozřejmo­stí.

Quentin Dupieux ve snímku, jehož původní název Mandibules by se asi doslova přeložil jako Kusadla, nabízí hravou surreálnos­t, trochu škodolibos­ti a zároveň docela upřímnou chválu přátelství, které může dojemně kvést i mezi takovými břídily (nebo možná zejména mezi nimi), jako jsou Manu a Jean-Gab. To vše v komedii, která se nemusí příliš starat o to, aby všechny její dějové zákruty byly kdovíjak propracova­né. Moucha přebije vše.

Moucha v kufru

Francie 2020 Režie: Quentin Dupieux V kinech od 15. 7.

inzerce

 ?? FOTO FILM EUROPE ?? Překvapení. Jean-Gab (David Marsais) a Manu (Grégoire Ludig) na prahu nečekaného dobrodružs­tví.
FOTO FILM EUROPE Překvapení. Jean-Gab (David Marsais) a Manu (Grégoire Ludig) na prahu nečekaného dobrodružs­tví.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia