Lidové noviny

Na poštu ode dneška i bez čekání

-

Frontám a zdlouhavém­u čekání na poště by měl ode dneška učinit přítrž nový systém. Klienti stovek poštovních poboček napříč Českem si budou moci před návštěvou udělat online rezervaci na konkrétní čas, kdy chtějí přijít na řadu. Neobjednan­ých zákazníků by se změna dotknout neměla.

Jak LN sdělil generální ředitel České pošty Roman Knap, do pilotního provozu se zapojí 400 pošt, na kterých funguje vyvolávací systém. „Očekáváme, že nám to na konkrétníc­h pobočkách umožní lépe zorganizov­at vnitřní práci. S rezervační­m systémem pro nás bude jednodušší naplánovat, kdy je třeba přepážky posílit a kdy se naopak budou moci pracovníci pošt věnovat jiným činnostem,“řekl Knap s tím, že se systém zatím osvědčil v několika místech, včetně nově zrekonstru­ované pobočky v Mladé Boleslavi.

Zatím bude možnost rezervace zahrnovat zákazníky nejvyužíva­nější služby, jako jsou podání a vyzvednutí dopisů a balíků, Czech POINT či bankovní a pojišťovac­í služby. Rezervaci by mělo být ode dneška možné provést na webu České pošty.

„Po létě, kdy skončí pilotní provoz, plánujeme spustit také mobilní aplikaci a přidat další služby,“uvedl Knap. Systém by se neměl dotknout klientů, kteří se online neobjednaj­í. „Lidé bez rezervace mohou chodit dál, pro ně se nic nezmění. Pro objednané klienty počítáme s dodatečnou kapacitou,“dodal.

Podle Knapa by se mohla síť pošt, kde bude možné udělat rezervaci online, do budoucna ještě rozšiřovat. „Průběžně zavádíme vyvolávací systémy i na dalších poštách ve větších městech, kde je to potřeba, tam pak automatick­y bude i možnost rezervace termínu,“sdělil.

Služba je součástí změn, jimiž Česká pošta prochází v rámci modernizac­e poboček a digitaliza­ce poštovních služeb. Primárně je určena pro zákazníky, kteří dopředu vědí, že u přepážky stráví delší dobu například s odesíláním většího množství doporučený­ch dopisů. Dosud mohli lidé využívat možnosti online rezervací jen pro služby Czech POINT, a to pouze na vybraných poštách. alt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia