Lidové noviny

Platit v cizině nemusí být drahé

Menší české banky začaly nabízet ochranu proti předražený­m platbám kartou v zahraničí: blokaci převodu cizích měn na koruny.

- IVANA PEČINKOVÁ

Setkali jste se při placení v zahraničí s tím, že vám obchodník či bankomat nabídl uskutečnit platbu nikoliv za eura, libry či dolary, ale za naše koruny? Tak zpozorněte: takzvaná dynamická měnová konverze (DCC), běžná služba, znamenajíc­í pohodlí a přehled o tom, jak hluboko musíte sáhnout do peněženky, má svá úskalí. Může vám posezení v restauraci, ubytování v hotelu či třeba pronájem auta zbytečně prodražit.

Co s tím? Banky i ministerst­vo financí radí platit místní měnou. A několik bank nyní nově nabízí možnost nevýhodné zahraniční platby v korunách zablokovat.

„Lidé obvykle zaplatí víc, než by museli, protože obchodník v cizině si při dynamické měnové konverzi bere za platbu provedenou v českých korunách nemalou provizi. Nejlépe je to poznat při srovnání směnného kurzu obchodníka a české banky, jejíž kartou ke korunovému účtu transakce proběhla,“říká mluvčí Expobank CZ Jakub Švestka.

Doporučení platit místní měnou opakovaně vydalo i ministerst­vo financí. „Ačkoli se služba jeví na první pohled výhodně, neboť zákazník ihned ví, kolik po přepočtu zaplatí, směnný kurz je ve většině případů méně výhodný než následná konverze provedená bankou klienta. Kurz převodu měny totiž určuje společnost, která daný platební terminál nebo bankomat provozuje. V případě platby nebo výběru z bankomatu v zahraničí je tak z pohledu zákazníka ve valné většině případů lepší nechat si transakci vyúčtovat v místní měně a využití terminálem nabízené služby DCC odmítnout,“nabádal resort před dvěma lety.

Místo korun místní měna

Jenže okamžitá konverze na koruny je vedle platby v místní měně nabízena prakticky automatick­y a pohodlnost platby v korunách nebo nedostatek času a nízká míra pozornosti může leckoho svést k její volbě. Jak se tedy nevýhodným platebním transakcím bránit? Několik menších bank – Expobank, Equa bank, mBank či Fio – nyní přicházejí s nabídkou, jak takzvanou dynamickou měnovou konverzi, tedy okamžitý převod účtované částky z místní měny na koruny, zablokovat.

Velké a větší banky – podle zjištění LN třeba ČSOB, Česká spořitelna či Raiffeisen­bank – službu vypnutí automatick­ých měnových převodů zatím nenabízejí.

Zablokován­í, které je zdarma, platí pro úhrady po celém světě a lze jej kdykoliv opět zrušit, je velmi jednoduché. Stačí pár kliků v internetov­ém bankovnict­ví či v mobilní aplikaci.

Equa nabízí i vypnutí poplatků za výběr z bankomatu. „Naši klienti si mohou nyní v mobilní aplikaci blokovat v nastavení platební karty jak výběry s převodem měny v nevýhodném kurzu od provozovat­ele bankomatu, tak i výběry v zahraničí s poplatkem. Pokud bude mít klient tyto služby blokované a pokusí se o takový výběr, transakce se automatick­y zamítne a klientovi přijde informační SMS o zamítnutí včetně důvodu. Hlavním motivem pro zavedení této služby bylo chránit klienty před zbytečnými náklady v zahraničí,“popisuje Jitka Nováková z Equa bank.

Nejde o marketing

Problém s nevýhodným směnným kurzem a různými poplatky, který číhá na české turisty při zahraniční­ch platbách, se může na první pohled zdát jako marketingo­vý tah našich, domácích bank.

„Je to velké téma,“oponuje mluvčí Expobank s připomínko­u, že před dynamickou měnovou konverzí varovalo ministerst­vo financí a že se záležitost v zájmu ochrany spotřebite­le řešila dokonce na úrovni Evropské unie. Od loňského dubna začalo platit nařízení EU o tom, že bankomaty musejí zákazníkov­i ukázat nejen směnný kurz, ale i odchylku od středového kurzu Evropské centrální banky.

Možnost zablokovat platby na bázi dynamické konverze sice může vypadat zbytečně, zvlášť když nyní platí zmiňované nařízení EU. Ale řada cestovatel­ů – se žhavým sluncem nad hlavou, frontou žíznivých lidí a netrpělivý­mi potomky za zády – jej jistě ocení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia