Lidové noviny

Vinohradům potrvá obnova roky

- LENKA JANČAROVÁ MIKULČICE, Hodonínsko

Chlouba a především obživa obyvatel na Jižní Moravě utrpěla krutou ránu. Vinaři sčítají škody na vinicích a sklípcích po řádění tornáda. Zatím je odhadují na desítky milionů korun.

Malý traktor se pomalu sune vinicí u Mikulčic a skupina pracantů hbitě sundává z vlečky nové sloupky. Další brigádník zpovzdálí koriguje přesnost instalace a směrem ke kolegům divoce gestikuluj­e. Majitel vinohradu a pár metrů vzdáleného penzionu Oldřich Matůšek se s úsměvem omlouvá, že má plné ruce práce. Jenom dokončí větu a spěchá hned k traktoru.

„Měli jsme tady betonové sloupky, ale tornádo je úplně polámalo a museli jsme to odklidit. Asi tak polovinu vinohradu už nezachrání­me. Část keřů musíme úplně vykopat a zasadit nové. Nová hlava vinné révy rodí až po třech letech, takže je to dlouhý proces. Obnova potrvá roky,“popisuje LN bratr majitele Igor Matůšek. Zároveň ještě musí natáhnout nové dráty.

Během vyprávění ukazuje na pár metrů vzdálené torzo bílé budovy, která fungovala jako penzion, kde zároveň probíhaly degustace. „Celé vrchní patro i se střechou uletělo. Teprve loni jsme to zkolaudova­li a přivítali první hosty. Teď v pátek už měli přijet lidi. Na léto jsme tam měli nějaké rezervace. Někdo nám píše, že si máme zálohu nechat jako dar, jiný zase rovnou poslal číslo svého účtu,“popisuje majitelka Eva Matůšková.

Myslela jsem, že to bude fajn Škody zatím Matůšková vyčíslit nedokáže, ale pamatuje si, že celé vrchní patro vyšlo asi na dva miliony korun. Za nejpalčivě­jší problém v tuto chvíli považuje střechu, protože se obává deště. Zatím je budova provizorně zakrytá typickou modrou plachtou, která je zatížená lahvemi s vodou. Na pomoc pro podnikatel­e Matůškovi moc nespoléhaj­í, protože nejde o hlavní zdroj jejich obživy. Vína běžně vyrobili asi 2000 litrů ročně. „Potřebujem­e teď krov, ale není dřevo, takže si ještě počkáme. Mám dva roky do důchodu a myslela jsem si, že už se budu jenom starat o penzion a bude to fajn,“povzdechne si energická žena v šatech a vyřizuje další hovor s řemeslníke­m.

Petr a Věroslava Maradovi, kteří provozují v Mikulčicíc­h rodinné vinařství, dopadli ještě o poznání hůř. Ani jedna jejich budova nemá střechu, včetně rodinného domu.

Navíc přišli o technologi­e, které jsou při výrobě vína nezbytné. Třeba chlazení musí pořídit úplně nové, což představuj­e náklady ve výši zhruba 300 tisíc korun.

„Tady jsem měl nádrže nachystané na lahvování. Asi tisíc litrů jsme museli vylít, protože tam byla suť,“ukazuje Petr Marada a energicky běhá po zahradě svého domu.

Přímo naproti ve stodole skladuje láhve s vínem, na které se zřítil domovní štít. Brigádnice vybírají ze změti sutin a střepů lahve, které unikly zkáze, a zbavují je všudypříto­mného prachu v kýblech s vodou. Zároveň na ně lepí etikety a balí je do krabic. Vlna solidarity dorazila víno.

Majitelka Věra Maradová přijíždí do stodoly s károu a vyskládává krabice. S prázdným vozíkem se hbitě vydává zpět směrem k nedalekému vinnému sklípku s malovanými ornamenty. Ty zůstaly nepoškozen­é, střecha ale chybí.

„Manžel odhaduje škodu na čtyři miliony, ale já si myslím, že to bude víc. Navíc pár dní před tornádem nám vinice poškodily obrovské kroupy, takže tam bude taky velká škoda,“říká žena a nasazuje si pracovní rukavice.

Vinohrady pro rodinu představuj­í hlavní zdroj příjmu. Vinařství Marad prodává naturální vína v prvotřídní­ch restaurací­ch, jako je olomoucké Entrée, ale vyváží i do Kanady, Velké Británie, Švédska, Německa a dokonce do Japonska. i sem, lidé nakupují

Tisíc lahví letos nebude

Škody už sčítá i vinař Jaroslav Nešpor v nedaleké Moravské nové vsi. Tornádo mu zničilo asi pětinu vinic. „Za běžných okolností je z toho tak tisíc lahví vína, což letos rozhodně nebude, v tom už mám jasno. Hlavy vinné révy asi zůstanou, ale budeme to muset příští rok úplně oholit, aby šlo pryč poškozené dřevo,“vysvětluje a ukazuje na keře.

Jednotlivý­ch odrůd vína však bude málo, proto se rozhodl, že je dá dohromady a letos vyrobí víno nazvané cuvée Tornádo. Humor ho tedy ani v těžkých časech neopouští a vtipkuje dál.

„Co jiného nám zbývá. Dům mám v pořádku, takže pomáhám kamarádům. Říkal jsem, že to tady teď vypadá jako na ostrově Santorini,“směje se Nešpor. Naráží na modré plachty na domech, které připomínaj­í typické střechy domů na řeckém ostrově.

Podle Svazu vinařů ČR je čtvrteční řádění živlů tvrdou ranou nejen pro vinaře jako podnikatel­e, ale také pro tradice a folklor jižní Moravy, Třeba v Mikulčicíc­h se tradice předávala z generace na generaci.

Zda kvůli následkům ničivého tornáda zdraží tuzemské víno, zatím není jasné.

Část keřů musíme úplně vykopat a zasadit nové. Nová hlava vinné révy rodí až po třech letech, takže je to dlouhý proces.

IGOR MATŮŠEK vinař

 ?? FOTO 2x MAFRA – PETR TOPIČ ?? Rodina Matůškovýc­h z Mikulčic na Hodonínsku odstraňuje škody po tornádu, které se nad jižní Moravou přehnalo koncem minulého týdne. Živel zpustošil nejen jejich vinohrad, ze kterého ročně vyprodukov­ali kolem tisíce litrů vína, ale i nedávno zkolaudova­ný penzion, kde pořádali degustace. Nejhůře poškozené vinné keře se musí vykopat a nahradit novými, ostatní snad bude stačit prořezat, aby se odstranilo poškozené dřevo.
FOTO 2x MAFRA – PETR TOPIČ Rodina Matůškovýc­h z Mikulčic na Hodonínsku odstraňuje škody po tornádu, které se nad jižní Moravou přehnalo koncem minulého týdne. Živel zpustošil nejen jejich vinohrad, ze kterého ročně vyprodukov­ali kolem tisíce litrů vína, ale i nedávno zkolaudova­ný penzion, kde pořádali degustace. Nejhůře poškozené vinné keře se musí vykopat a nahradit novými, ostatní snad bude stačit prořezat, aby se odstranilo poškozené dřevo.
 ??  ?? Zachránit, co se dá.
Zachránit, co se dá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia