Lidové noviny

Bechyně je rájem turistiky

Lázeňské město nabízí návštěvník­ům nepřeberné možnosti trávení volného času i zajímavé výlety

- BECHYNĚ (Jihočeský kraj)

Naše město je rájem turistiky. Stojí na skále se zámkem a klášterem, přes řeku Lužnici se klene most Duha, přes který k nám směřuje nejstarší elektrifik­ovaná železniční trať v České republice. Historické jihočeské město na soutoku Lužnice a říčky Smutné je vyhlášené Petra Voka z Rožmberka, který prostředni­ctvím jeho odkazu propojí města, v nichž žil a působil. Muzeum připravilo výstavu Řemesla stále živá, v rámci které se v Bechyni uskuteční zajímavé workshopy a setkání s řemeslníky. Vedle tradičních oblíbených akcí, jako jsou třeba Bechyňské doteky, festival dechových hudeb, keramické trhy, Mezinárodn­í keramické sympozium, Koloběžkiá­da a další, bude město žít celé léto kulturou, divadelním­i vystoupení­mi, koncerty a dalšími akcemi. Rozšiřujem­e také nabídku návštěvnic­kých zážitkovýc­h voucherů a cílíme na rodiny s dětmi.

Udělejte si čas a určitě zavítejte do Bechyně. Rozhodně nebudete litovat. K vidění je tu toho víc než dost. Například první turistické muzeum v ČR a Mezinárodn­í muzeum keramiky Alšovy jihočeské galerie.

Z Bechyně je možné se vydat také na prohlídku Jaderné elektrárny Temelín s jejími 155 metrů vysokými chladicími věžemi a k zámečku Vysoký Hrádek s nádherným zámeckým parkem, který Skupina ČEZ zrekonstru­ovala a umístila do jeho prostor informační centrum elektrárny. Ne náhodou dnes Vysoký Hrádek patří mezi desítku nejnavštěv­ovanějších památek na jihu Čech. Po dlouhé přestávce způsobené pandemií se infocentru­m Jaderné elektrárny Temelín znovu otevře pro veřejnost právě dnes (čtvrtek 1. července). Každý pátek pak budou probíhat také komentovan­é projížďky areálem temelínské elektrárny a prohlídky vodní elektrárny Hněvkovice.

 ?? FOTO ARCHIV RADNICE ?? Historie bechyňskéh­o zámku spadá až do 9. století
FOTO ARCHIV RADNICE Historie bechyňskéh­o zámku spadá až do 9. století
 ??  ?? PAVEL HOUDEK starosta města Bechyně, Občané pro Bechyni
PAVEL HOUDEK starosta města Bechyně, Občané pro Bechyni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia