Lidové noviny

Drobný „padouch“šokuje NBA

Trae Young táhne Atlantu do finále play off a stíhá přitom ještě zesměšnit soupeře

- MICHAL BERNÁTH

Se svými 82 kilogramy a 185 centimetry je Trae Young hluboce pod průměry současné basketbalo­vé NBA. I přesto hlavní hvězda Atlanty Hawks zvládá vyčnívat. Byť to občas znamená vžít se do role hlavního „záporáka“na palubovce.

V prvním zápase finále Východní konference se dvaadvacet­iletý rozehrávač ocitl po cloně od spoluhráče sám na trojkovém oblouku. Třetí čtvrtina se právě chýlila ke konci, soupeři Atlanty z Milwaukee Bucks hráli před domácím publikem a prohrávali o pouhých pět bodů. Verva na hřišti by se dala krájet.

Jiný hráč by si prostě srovnal nohy a ohrozil koš střelou za tři body. Ale ne Young. Ten se jednoduše rozhlédl, jako by zjišťoval, jestli k němu někdo ze soupeřů v zeleném hodlá přistoupit. Když viděl, že se k tomu nikdo nemá, provokativ­ně zavrtěl rameny a proměnil dalekonosn­ou střelu. Míč proletěl síťkou a Young se s úšklebkem podíval do hlediště.

„Měl jsem spoustu času a byl jsem docela unavený, tak jsem si dal trochu načas,“vysvětlova­l později Young moment, ze kterého se stala virální video senzace.

Hned po proměněné trojce následoval timeout Milwaukee, které táhne za titulem řecký fyzický fenomén Janis Adetokunbo. Tomu se očividně Youngův kousek vůbec nelíbil. Během oddechovéh­o času vášnivě promlouval ke svým spoluhráčů­m a kamery ho zachytily, jak taneční pohyby rameny napodobuje. Jako by zbytku týmu říkal: „To si necháte líbit, aby před vámi dělal tohle?“

„Jasně, že jsem nechtěl, aby tu střelu proměnil, ale on si to prostě jen užívá,“komentoval Youngův kousek po zápase Janis.

Vystoupení z Dončičova stínu Známý americký sportovní server Bleacher Report psal o „disrespekt­u“, který Young svými gesty prokazuje soupeřům. „Kámo, uklidni se,“nechal se na Twitteru s vysmátými emotikony vidět i legendární LeBron James.

Pravda je, že s Atlantou ve finále Východu před sezonou nikdo nepočítal. Young své Hawks v předchozíc­h dvou ročnících do play off nedotáhl, a ačkoliv vedení týmu přepracova­lo soupisku ve slibnou skvadru, začátek základní části ji zastihl v mizerné formě. Jenže v prvním kole Youngem tažení

Hawks vyřadili mladý perspektiv­ní New York a pak si poradili v sedmizápas­ové bitvě i s těžce favorizova­nou Philadelph­ií. A teď zatápí i kandidátov­i na titul z Milwaukee.

Série je momentálně srovnaná na 2:2. S kotníkem laborující Young si ve čtvrtém zápase nezahrál, Atlanta v něm přesto zvítězila. Důvodem mohlo být i zranění řecké „mašiny“: Janis si po 20 minutách hry pohmoždil koleno a není jasné, zda se do série vrátí.

Styl hry drobného rozehrávač­e Hawks není mnoha fanouškům po chuti. Náhlými pohyby doslova loví fauly svých obránců a kouskuje tak hru. Jenže co naplat, Atlanta se pere o titul.

Younga draftoval v roce 2018 Dallas, zatímco Atlanta si vybrala slovinský zázrak jménem Luka Dončič. Ještě v týž večer si však oba kluby hráče vyměnily. Následoval­a nováčkovsk­á sezona, v níž Dončič trhal historické rekordy. Výměna za Younga najednou postavila Hawks do pozice týmu, který pochybil.

Nyní však už Dončič kouká na play off jen v televizi, zatímco Young rozpaluje v pomalu se plnících arénách doběla fanoušky, již mu nemohou přijít na jméno.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Ve třetím finále konference si Trae Young smolně poranil kotník, když šlápl na nohu rozhodčímu, a při včerejší výhře Atlantě chyběl
FOTO ČTK/AP Ve třetím finále konference si Trae Young smolně poranil kotník, když šlápl na nohu rozhodčímu, a při včerejší výhře Atlantě chyběl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia