Lidové noviny

Chorvaté zpřísnili, Tunis zapovězen

- LENKA JANČAROVÁ

Veronika Klímová se s rodinou chystala vyjet na dovolenou do Chorvatska. Země ale na poslední chvíli zpřísnila pravidla: počínaje dneškem se cestovatel­é na chorvatský­ch hranicích budou muset prokázat covidovými pasy, jimiž doloží prodělané očkování, negativní testy nebo protilátky po vyléčení z koronaviru.

„Velmi mě to zklamalo a od cesty odradilo. V případě, že to nezruší, pojedeme tento rok po Česku nebo do Bulharska či Albánie, kde nepotřebuj­eme testy ani formuláře,“ řekla LN Klímová, která do Chorvatska jezdí každoročně.

Koho zpřísnění od cesty na jih neodradí, stojí před jiným problémem: stihne se před cestou včas otestovat? Zatím však podle mluvčího cestovní kanceláře České kormidlo Aleše Kotka klienti zájezdy do Chorvatska nestornují.

„Prodali jsme letos asi 15 tisíc zájezdů. Včera vyrazilo pět autobusů. Klientům posíláme e-mail s upozornění­m, že se situace změnila. Bohužel už není v našich silách řešit testy a podobně. Je to na nich,“řekl LN Kotek. Komplikací jsou podle něj vznikající kolony na hranicích. Několik hodin čekali řidiči ve frontách na přechodech z Maďarska i Slovinska do Chorvatska.

Covidpas, jímž se mají turisté prokazovat, platí v EU od včerejška. Funguje jako propustka za hranice. Certifikát s QR kódem si Češi mohou stáhnout ze stránek Očko.úzis.cz do svých mobilů. Slouží k tomu aplikace ministerst­va zdravotnic­tví Tečka, již je možné si zdarma stáhnout z Google Play a z App Store. Do ní se potvrzení nahraje. Díky aplikaci s nahraným kódem lze doložit očkování, test i prodělaný covid.

Ještě větší problém mají zájemci o dovolenou v oblíbeném Tunisku. Ministerst­vo zdravotnic­tví do něj od pondělí důrazně nedoporuči­lo cestovat. Důvodem je rychlé šíření koronaviro­vých mutací.

Většina tuzemských cestovních kanceláří nabízí klientům, kteří měli zakoupený zájezd do Tuniska, dovolenou v Bulharsku.

„Je cenově srovnateln­é s Tuniskem, je v zelené kategorii (země s nízkým rizikem nákazy – pozn. red.) a je to ideální destinace pro rodiny s dětmi,“řekl mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

U cestovní agentury Invia je Tunisko sedmou nejoblíben­ější dovolenkov­ou destinací, potvrdila LN její mluvčí Andrea Řezníčková. Zájezd tam má od pondělí, kdy už bude cestování zakázáno, do konce srpna zakoupeno asi 1500 jejích klientů.

„Bezesporu nám rozhodnutí o zapovězení cest do Tuniska není jedno. Máme klientelu, která tam jezdí ráda. Většina cestovek nabízí jako alternativ­u dovolenou v Bulharsku. Případně je možné změnit termín a vyrazit třeba v srpnu, když se situace uklidní,“vysvětlila pro LN Řezníčková.

Kvůli šíření mutací viru chce ministerst­vo zahraničí co nejvíce omezit cesty do míst, kde panuje vysoké riziko nákazy koronavire­m. Uvedlo to ve zdůvodnění svého aktuální opatření. Cestovní kanceláře s tím ale nesouhlasí.

„Postup české vlády považujeme za nesystémov­ý, protože není koordinova­ný s okolními státy. Velmi pravděpodo­bným následkem bude to, že lidé budou cestovat na dovolenou z okolních států, protože například z Německa se do zemí mimo EU, jako je Tunisko, Egypt nebo Turecko, cestovat může,“řekl LN mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Na „černém“seznamu, kam se jet důrazně nedoporuču­je, je od včerejška i Rusko, Paraguay a Namibie. Opatření platí do 31. července. Zákaz se nevztahuje na občany zmíněných zemí nebo na neodkladné cesty, které byly předem oznámeny ministerst­vu zahraničí.

Egypt v ohrožení

V odůvodnění opatření ministerst­vo zdravotnic­tví píše, že zákaz má zabránit dalším případům zavlečení mutací koronaviru do Česka a jejich šíření v zemi. Rusko podle ministerst­va zaznamenal­o v červnu výrazné zrychlení nárůstu počtu nakažených, a to hlavně kvůli šíření nakažlivěj­ší varianty delta. V Tunisku počet nových případů covidu kontinuáln­ě roste od května a v posledních týdnech se podíl pozitivně testovanýc­h drží nad 30 procenty.

„Bezpečná hranice daná unijní koordinací je okolo čtyř procent,“uvádí v opatření ministerst­vo.

Do nejrizikov­ější kategorie by mohla vláda zařadit například Velkou Británii, podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (za ANO) se zvažuje také změna pravidel při cestách do Egypta. Ve hře včera bylo i povinné předložení negativníh­o testu na koronaviru­s v zaměstnání po návratu z dovolené – ať už zahraniční, nebo tuzemské.

„Egypt už by představov­al opravdu problém, protože se jedná o druhou nejoblíben­ější destinaci hned po Řecku. Míří tam 16 procent našich klientů, takže doufáme, že tam nenastane žádná změna podmínek. Byla by to velká rána pro celý cestovní ruch,“vysvětlila pro LN Řezníčková z agentury Invia.

Zároveň uvedla, že se v poslední době mírně zvedla průměrná cena, již jsou Češi ochotni utratit za pobyt v Egyptě. Roste počet lidí, kteří už požadují pětihvězdi­čkový hotel, jenž je přímo na pláži u moře. Češi tam podle Řezníčkové platí za dobré klienty, kteří si v ubytovacíc­h zařízeních kupují třeba masáže a další služby. Do popředí se ale letos dostává také Bulharsko, kam mohou Češi cestovat bez omezení.

Na Slovensko s očkováním Také sousední Slovensko na nic nečekalo a rozhodlo se zpřísnit podmínky vstupu do země. Od 9. července bude až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od cestujícíc­h, kteří nejsou očkováni. Podle tamních médií se neočkovaní turisté budou muset při vstupu na Slovensko elektronic­ky registrova­t a nastoupit na dva týdny do karantény. Tu bude možné zkrátit obdržením negativníh­o výsledku laboratorn­ího testu na koronaviru­s, který lze absolvovat pátý den izolace.

Rozhodnutí vlády v Bratislavě zkomplikuj­e cesty neočkovaný­ch českých turistů na dovolenou na Slovensko. Opatření postihne i Slováky při návratu do vlasti z letních dovolených v zahraničí, pokud se nenechali očkovat. „Princip je postaven na rozlišován­í mezi očkovanými a neočkovaný­mi osobami. Očkování je stále dobrovolné. S každou volbou přichází odpovědnos­t. Očkovaní budou mít mnohem jednodušší přístup z každé země,“řekl náměstek slovenskéh­o ministerst­va zahraničí Martin Klus. Nově již nebude záležet na tom, ze které země lidé přijíždějí.

Po uplynutí měsíčního přechodnéh­o období se stejným režimem jako běžní cestující budou řídit také lidé, kteří přes slovenské hranice pravidelně dojíždějí za prací a dosud měli výjimky z karantény. Na děti do 12 let se budou vztahovat stejná karanténní pravidla jako na rodiče. Na Slovensku již bylo potvrzeno několik případů koronaviro­vé varianty delta, jež je nakažlivěj­ší než původní virus.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Chorvatské pláže jsou oblíbenou letní destinací pro stovky tisíc Čechů. Letos se však cesta za jižním mořem komplikuje. A opět je na vině koronaviru­s.
FOTO SHUTTERSTO­CK Chorvatské pláže jsou oblíbenou letní destinací pro stovky tisíc Čechů. Letos se však cesta za jižním mořem komplikuje. A opět je na vině koronaviru­s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia