Lidové noviny

Jedna dávka do hospody nepostačí

Obranu před zavlečením cizokrajný­ch mutací vláda staví na testech při návratu ze zahraničí a zvýšeném vakcinační­m úsilí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Týdny Česko chlácholil opad covidové hladiny, nových případů ubývalo a ve většině krajů je tato brzda pořád zatažená. Praha se ale začala vymykat, čímž v celkových statistiká­ch trend obrátila, od pondělka je každý den o něco více nakažených. Vláda tentokrát nechce opakovat chybu, kdy si země užila bezuzdné prázdniny a pak Vánoce, aby následoval­o přehlcení nemocnic a lockdown. Teď nasazuje léčbu dříve, než zemi případně zachvátí horečka. Tvrdší pravidla, jež včera schválila, platí od pátku 9. července.

Jen plná vakcinace

Bezinfekčn­ost může člověk v hospodě, při cestování nebo třeba v posilovně doložit třemi způsoby – negativním testem, důkazem, že prodělal covid a není to déle než půl roku, a absolvován­ím očkování. V posledním případě ale nepostačí jedna dávka, jak je tomu po 22 dnech od aplikace nyní. Bude se počítat leda hotová vakcinace. To znamená dvě dávky a uplynutí dvou týdnů po druhé z injekcí.

Vláda tak podpoří vakcinační úsilí. Na kýžených hodnotách pro dosažení kolektivní imunity republika stále není. Je potřeba asi 80 procent naočkované populace a obě dávky tu mají zatím 3,3 milionu lidí. To není ani polovina.

Test při návratu z ciziny

Při návratu bude platit širší povinnost doložit negativní test, a to pro lidi, kteří nemají plné očkování nebo je nechrání osvědčení, že mají do půl roku po covidu.

U zemí s nižším rizikem, v semaforu mají zelenou a oranžovou barvu, bude nutný aspoň antigenní test starý max. 48 hodin a vyplnění příjezdové­ho formuláře.

U vyšších rizik, od červené po černou, je nutný PCR test, ne starší 72 hodin, k tomu týdenní karanténa zakončená ještě jedním PCR osvědčením. I zde se bude vyplňovat formulář, díky tomu bude hygiena vědět, koho kontrolova­t, a v tomto směru zvýší úsilí.

Povinnost ohledně testů po návratu ze zahraničí dopadne také na pracoviště, kdy zaměstnava­tel musí vyžadovat od svých lidí, kteří se rekreovali za hranicemi, aby ukázali negativní test. Do pěti dnů po návratu, a než to udělají, musejí nosit respirátor. Neexistuje

povinnost hlásit šéfovi, kam člověk jede, ale ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) věří, že většinu případů se podaří pokrýt; sází na poctivost.

Původně chtěl ministr, aby museli na test všichni, kdo se vracejí z dovolených, opatření se mělo vázat přímo na tento zákonem vymezený institut. A to včetně dovolených tuzemských a naočkovaný­ch lidí. Tento návrh vládě zarazili legislativ­ci, byl ostatně v mnoha ohledech problemati­cký. Nepokrýval třeba režim u pracovních cest, náhradního volna nebo pro lidi, kteří nemají šéfa, jemuž by se vykázali: studenti, nezaměstna­ní, živnostníc­i, děti nebo senioři.

Opatření má chránit před zavlečením mutací z ciziny, hovoří se zvláště o deltě – té je tu potvrzeno 120 případů a k tomu jedna lambda, jež nemá původ indický, nýbrž peruánský, přičemž původem se myslí, kde vědci variantu prvně detekovali a popsali. V Česku zatím převládá britská verze.

Černá místa na mapě

Ministerst­vo zdravotnic­tví se také rozhodlo rozšířit seznam zemí, kde hrozí velmi vysoké riziko nákazy: cestování do nich je velmi silně nedoporuče­né.

Černý puntík už bliká z turisticky vyhledávan­ých destinací například u Tuniska a Ruska, vláda jednala o zařazení také Velké Británie a Egypta do nejhorší kategorie. U ostrovního království situaci ještě vyhodnotí příští týden, pokud se tam situace nezlepší, od 12. července padne stát do černé kategorie. Egypt se nyní neřeší.

Každý cestovatel si musí hlídat, jak na tom jeho vyhlídnuté letovisko zrovna je, mapa rizika se aktualizuj­e podle vývoje. Může se stát, že podmínky se změní během pobytu v cizině.

Rychlejší doočkování

Kvůli zbytnění ochranného štítu už vláda schválila zkrácení intervalu mezi první a druhou dávkou. U Pfizeru je to nově 21 až 42 dní, dříve to bylo paušálně po uplynutí 42 dnů. Moderna se aplikuje podruhé mezi 25. až 35. dnem, jen u AstraZenek­y zůstal interval dlouhý, 84 až 91 dnů.

Ti, kdo už jsou na Pfizer objednaní nebo mají po první dávce, si mohou dle vládní metodiky zajistit dřívější termín. Ideálně na centrální lince 1221, případně se dohodnout přímo v centru.

Zájemci by to měli zkoušet hlavně v malých centrech, kde odbavují pár klientů denně. Většina ale musí počítat s tím, že neuspěje, zvláště v místech s vysokými obrátkami. Termíny se upravují lidem hlavně v odůvodněný­ch a individuál­ních případech.

„Čistě technická náročnost to není, jde de facto o otevření nových termínů nad plánovanou denní kapacitu podaných dávek. Náročné je to hlavně z důvodu plných denních kapacit a plánované logistiky vakcíny,“řekla LN Ivana Turková z odboru zdravotnic­tví jihočeskéh­o krajského úřadu.

Zájem je přitom velký, ve špičkách dotazy linku 1221 úplně přehltily. I dříve to leckdo zkusil, třeba že mu datum kolidovalo s dovolenou, ale vládní výzva osmělila davy. „Možnosti jsou omezené. Na skladech se nedrží vakcíny, které by umožňovaly ve větší míře přesuny,“ozřejmil LN Vladimír Richter, koordináto­r očkování pro Liberecký kraj.

 ?? FOTO ČTK ?? Testovat, testovat a zase testovat. Vláda chce tento úkon učinit po dovolené povinným i pro naočkované jednou dávkou. Testy budou tito lidé potřebovat například i do hospod či pro kulturní akce.
FOTO ČTK Testovat, testovat a zase testovat. Vláda chce tento úkon učinit po dovolené povinným i pro naočkované jednou dávkou. Testy budou tito lidé potřebovat například i do hospod či pro kulturní akce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia