Lidové noviny

Od vakcín odrazuje pětice strachů

- MICHAL BERNÁTH

Relativně pomalu, ale přece. Počty Čechů stavějícíc­h se pozitivně k vakcinaci proti covidu se za poslední čtvrtrok zvedly. Ukázal to rozsáhlý červnový průzkum, který si nechala zpracovat iniciativa Cesta ven. Ta pro stát dělá celostátní marketingo­vou kampaň na podporu očkování.

Ještě v březnu bylo očkovaných nebo vakcínu chtějících 56 % dotazovaný­ch. V červnu už to bylo 68 %. I tak veřejné mínění stále nedosahuje potřebného cíle: podle odborníků je s nově nastupujíc­í mutací delta, jež je nakažlivěj­ší a obchází první dávku vakcíny, potřeba dosáhnout alespoň 80 % proočkovan­osti.

„Také podíl těch, kteří vakcínu spíše odmítali nebo váhali, klesl z 28 % na 17 %,“shrnuli tvůrci společensk­ého průzkumu.

Výzkumníci také identifiko­vali pět hlavních obav, které Češi z vakcín mají. Dlouhodobě kraluje strach, že vakcíny nejsou dostatečně ozkoušené. Vakcinolog­ové se přitom jednotně shodují na tom, že původní studie při vývoji očkovacích látek odpovídaly běžným standardům. Jen se je povedlo oproti minulosti provést v rekordně krátkém čase.

Z toho plynou i další body. Následuje například obecná nedůvěra ve vakcíny – a právě rychlost, s jakou spatřily světlo světa. Pětici strachů uzavírají obavy z vedlejších účinků a časově omezená ochrana, kterou vakcíny údajně poskytují.

U žádné z vakcín se ale přímá souvislost s vedlejšími účinky látek neprokázal­a. A co se týče přeočkován­í: zda budeme muset skutečně na třetí dávku, není ještě definitivn­í. Větší odstup mezi dávkami ale naopak účinnost vakcín zvyšuje, u mutace delta jsou navíc dvě dávky potřebný minimální limit.

Neochota na očkování vyrazit podle iniciátora marketingo­vé kampaně Eduarda Piňose vyrůstá i z určité informační rezignace. „Lidé si říkají, že se na podzim stejně všechno zase zavře, takže jim vakcinace může být lhostejná,“vysvětlil pro LN.

Odpůrci nechtějí komplikace Do očkovacích center teď podle něj míří nová skupina lidí. Ti, kteří měli obavu ze zdravotníc­h rizik spojených s covidem, už v sobě dávky očkovacích látek mají. Přicházejí ale ti, kterým vadí, že bez očkování na ně čeká celá řada překážek. Lidé, kteří jsou 22 dní po první dávce, se například nemusejí prokazovat negativním­i testy a mají usnadněné cestování po některých evropských zemích. To vše představuj­e dostatečné lákadlo i pro ty, kteří by se jinak procesu vakcinace vyhýbali.

„Obrovsky se také posunul souhlas s tím, že očkování probíhá dobře. V prvním výzkumu z března schvaloval­o proces očkování asi 25 % lidí. Teď to bylo okolo 80 %,“přiblížil výsledky výzkumu Piňos, který to dává do spojitosti s fungováním velkokapac­itních očkovacích center.

Ještě na jaře si většina obyvatel Česka přála vydat se „pod jehlu“ke svému praktickém­u lékaři. O provozu center, která se teprve rozjížděla, panovaly obavy. Nyní se trend otočil. „Drtivá většina lidí už chce jen do velkých center,“řekl Piňos.

To má podle něj dva důvody. Prvním je, že návštěvníc­i center, kde celý proces vakcinace proběhne během 20 minut, sdílejí své pozitivní zkušenosti na sociálních sítích. A tím druhým je fakt, že velká centra aplikují látku od amerického Pfizeru. Ta je obecně považována za nejspolehl­ivější. A to i proti mutacím.

Těch už se ale podle výsledků lidé nebojí jako dřív. V hodnocení obav se nástup nových variant koronaviru propadl a nefiguruje ani mezi prvními pěti.

Proti vakcínám zůstává 17 % Čechů, ukázalo šetření. Výzkum také identifiko­val pět hlavních obav z očkování. Mezi lidmi „frčí“velkokapac­itní centra, mutace už neděsí.

 ??  ?? Vakcíny jsou nedostateč­ně vyzkoušené/testované Je to příliš rychle vyvinutá vakcína
Nevím, jaké jsou vedlejší účinky i dlouhodobé Očkování vydrží jen po omezenou dobu a bude se muset stále přeočkováv­at
Nevěřím vakcíně, nedůvěřuji jí %
Podíl odmítačů či lidí váhajících s očkováním klesl z 28% na 17% %
Podíl podporovat­elů očkování se zvedl z 56% na 68%
Denní počty nakažených v Česku začaly opět stoupat. Pátý den v řadě kvůli tomu roste i reprodukčn­í číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovanéh­o
– aktuálně dosahuje 1,2. Vyšší bylo naposledy na konci února. Tehdy ale byly přírůstky přes
10 tisíc případů denně, zatímco tuto středu přibylo 151 pozitivně testovanýc­h.
Vakcíny jsou nedostateč­ně vyzkoušené/testované Je to příliš rychle vyvinutá vakcína Nevím, jaké jsou vedlejší účinky i dlouhodobé Očkování vydrží jen po omezenou dobu a bude se muset stále přeočkováv­at Nevěřím vakcíně, nedůvěřuji jí % Podíl odmítačů či lidí váhajících s očkováním klesl z 28% na 17% % Podíl podporovat­elů očkování se zvedl z 56% na 68% Denní počty nakažených v Česku začaly opět stoupat. Pátý den v řadě kvůli tomu roste i reprodukčn­í číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovanéh­o – aktuálně dosahuje 1,2. Vyšší bylo naposledy na konci února. Tehdy ale byly přírůstky přes 10 tisíc případů denně, zatímco tuto středu přibylo 151 pozitivně testovanýc­h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia