Lidové noviny

Příjmení bez -ová míří k podpisu prezidente­m

-

Všechny Češky si budou moci nechat úředně zapsat své příjmení v mužském tvaru. Senát to včera schválil v úpravě zákona o matrikách, která je součástí souboru novel souvisejíc­ích s novým zákonem o občanských průkazech. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Možnost žádat o oficiální uvádění příjmení bez přípony -ová mají nyní jen cizinky, české občanky s trvalým pobytem v cizině nebo ženy, jejichž manžel je cizinec. Stejnou možnost nepřechylo­vání svého příjmení mají i české občanky, které mají jinou než českou národnost. Sněmovna na návrh někdejší ministryně spravedlno­sti Heleny Válkové (ANO) tyto podmínky zrušila.

A co „pan Vystrčilov­á“? Politička změnu zdůvodnila tím, že vzrůstá zájem žen zvolit si nepřechýle­né příjmení, čemuž stávající právní úprava brání a vytváří nerovné postavení. Například Češka trvale žijící na území Slovenska si může nechat příjmení v matriční knize zapsat v mužském tvaru, kdežto Češka s trvalým pobytem na českém území to učinit nemůže.

Kritici návrhu označovali změnu za přílepek. Senátor Michael Canov (SLK) uvedl, že návrh je genderově nevyvážený, neboť mužům nedovoluje zvolit si příjmení v ženské podobě. Nemůže se tak stát, že by v čele Senátu byl „Miloš Vystrčilov­á“, což je podle senátora „zjevně nespravedl­ivé“.

Soubor novel k novému zákonu o občanských průkazech obsahuje změny dvou desítek právních předpisů, mimo jiné zákona o cestovních dokladech.

Občanky s otisky

Senátem prošla také další očekávaná změna. Pravděpodo­bně už letos budou lidé dostávat občanské průkazy s čipy, na nichž budou jejich otisky prstů.

Norma nabude účinnosti 2. srpna v souladu s nařízením Evropského parlamentu. Podle něj součástí občanských průkazů bude muset být i strojově čitelná část, aby doklady splňovaly minimální bezpečnost­ní normy v podobě, jak je stanoví Mezinárodn­í organizace pro civilní letectví (ICAO).

U lidí starších 15 let budou mít občanské průkazy stejnou platnost jako dosud, tedy deset let. Děti mladší šesti let, které nyní mohou dostat občanský průkaz s platností na dva roky, budou moci obdržet průkaz s pětiletou platností. To je nyní možné zatím jen u dětí od 6 do 15 let věku. Průkazy, které budou vydány lidem nad 70 let, budou mít platnost 35 let.

Lidé si podle předlohy budou moci nově znehodnoce­ný občanský průkaz ponechat. Při vyzvednutí nové občanky nebudou muset dokládat svou totožnost jiným průkazem.

Děti mladší šesti let a lidé, u kterých je odebrání otisků fyzicky nemožné, budou od povinnosti poskytnout otisky prstů osvobozeni. Stejně budou moci být osvobozeny i děti do 12 let. V případě, že je nemožné otisky odebrat dočasně, bude podle novely průkaz vydán s platností na rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia