Lidové noviny

Máme unikátní pravomoci

Neznám jiné státní zastupitel­ství, u kterého by se sbíhaly informace z celé Unie, řekl LN evropský žalobce Petr Klement.

- MARTIN SHABU

LN Můžete uvést, jaký bude vztah mezi vámi a evropskými pověřenými žalobci?

Mým úkolem je přidělovat evropským pověřeným žalobcům jednotlivé případy, koordinova­t jejich činnost, dohlížet na ni a udílet jim pokyny ke konkrétním­u postupu. To vše buď samostatně, nebo na základě instrukcí tzv. stálých komor, kterým jsou svěřena některá klíčová rozhodnutí v jednotlivý­ch trestních kauzách – například rozhodnutí podat obžalobu, nebo naopak trestní stíhání zastavit. Evropští pověření žalobci jsou pak pokyny stálých komor a evropského žalobce vázáni. Evropský žalobce také vykonává vnitřní přezkum úkonů evropských pověřených žalobců a plní vůči nim roli jakéhosi styčného a komunikačn­ího bodu s ústředím EPPO v Lucemburku.

LN Pověřených žalobců je nyní pět. Kdy bude vybrán zbytek?

Pro Česko byla vyčleněna místa deseti evropských pověřených žalobců, z nichž pět je jmenováno. Mojí zástupkyní a koordináto­rkou v ČR je dr. Petra Vítková, dalšími žalobci jsou kolegové Petr Hořín, Pavel Pukovec, Radek Mezlík a Zdeňka Pavlásková. Ti už vykonávají dozor nad jednotlivý­mi trestními případy a budou se také účastnit řízení před soudem na všech stupních.

Další kolo výběrového řízení již bylo vypsáno, do konce července mají státní zástupci možnost podávat přihlášky. Samotný výběr proběhne počátkem září a doufám, že se podaří v něm najít nejméně další tři, v nejlepším případě všech zbývajícíc­h pět kolegů. Vybraní pak budou navrženi Kolegiu EPPO ke jmenování.

LN Jaká jsou kritéria?

Pravidla pro výběr kandidátů na funkci evropského pověřeného žalobce vydalo v loňském roce Nejvyšší státní zastupitel­ství. Mezi hlavní kritéria, např. kromě kárné bezúhonnos­ti a záruk nezávislos­ti, patří nejméně pět let výkonu funkce státního zástupce a odpovídají­cí zkušenosti s případy přeshranič­ní hospodářsk­é trestné činnosti. V neposlední řadě je třeba, aby tito žalobci dobře ovládali angličtinu, která je pracovním jazykem úřadu. Tímto směrem jsou také vedeny pohovory před pětičlenno­u komisí složenou ze zástupců nejvyššího a obou vrchních státních zastupitel­ství, zástupce ministerst­va spravedlno­sti a evropského žalobce. Já osobně se při výběru zaměřuji také například na schopnost týmové práce a komunikace.

LN Čím je práce evropského žalobce podle vás zajímavá?

Pro mne je to po více než dvaceti letech v soustavě státního zastupitel­ství zajímavá možnost stát na zelené louce u zrodu zcela nové organizace s tak velkou ambicí, jako je EPPO. Neznám státní zastupitel­ství, které by mělo celoevrops­kou působnost, u kterého by se sbíhaly informace z celé Unie a vůči kterému by měly ohlašovací povinnost všechny instituce EU. Nebo státní zastupitel­ství, jehož pokyny by se měl řídit například úřad OLAF. Jde sice o náročnou práci plnou prvotních překážek, ale současně o činnost naplňující a konstrukti­vní. Musím rovněž říci, že jsem měl obrovské štěstí v podobě výběru stávajícíh­o týmu, na který se mohu celkově i jednotlivě spolehnout.

LN Kolik počítáte, že budete řešit kauz z Česka? Platí, že vám bylo nahlášeno 45 případů, přičemž 12 z nich už zpracovává­te?

Úřad EPPO rozhodl, že v současné chvíli nebude zveřejňova­t čísla z jednotlivý­ch členských států, a já toto rozhodnutí respektuji. Mohu sdělit pouze tolik, že čísla ohledně případů v běhu, která nám měla povinnost ohlásit především státní zastupitel­ství, se naplnila. Chtěl bych upřesnit, že jsem v minulosti hovořil o „balíku“trestních věcí, které byly v běhu a které se týkaly trestných činů spáchaných od konce listopadu 2017 do konce května 2021. Úřad EPPO převzetí takových případů podrobil poměrně přísným kritériím, neboť jeho vstup do řízení by měl mít smysluplno­u přidanou hodnotu. Nebyly převzaty případy, u nichž trestní řízení u národních orgánů běželo již dlouhou dobu, případy s poměrně nízkou způsobenou škodou, nebo případy, v nichž se nejednalo alespoň např. o podezření z trestné činnosti veřejných činitelů. Mohu ujistit, že byly převzaty všechny nejzávažně­jší případy s dopadem na finanční zájmy a pověst EU na národní či mezinárodn­í úrovni.

V mezidobí však začaly přicházet zcela nové případy, v nichž řízení zahajuje sám úřad EPPO, respektive pověření evropští žalobci. Jde asi o jeden až dva nové případy týdně, což znamená, že s počtem trestních věcí stoupá i zatíženost pověřených žalobců, a proto doufám, že se v září podaří vybrat další kolegy do stávajícíh­o týmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia