Lidové noviny

Vedra v Americe trhají rekordy

Horká vlna na západě USA a Kanady má na svědomí stovky lidských životů Teploty se těsně přiblížily k hranici 50 stupňů

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Sotva dvoutisíco­vou lokalitu Lytton ve vnitrozemí Britské Kolumbie na západě Kanady znal donedávna málokdo. To se teď změnilo, ovšem způsobem, který sotvakdo z místních vítá. Tamější meteorolog­ická stanice totiž začátkem týdne zaznamenal­a nejvyšší teplotu, jaká kdy byla naměřena na území celé Kanady (49,6 °C), a extrémní horko navíc přispělo k propuknutí rozsáhlých lesních požárů v okolí.

V noci na včerejšek nařídil starosta Lyttonu Jan Polderman evakuaci všech obyvatel. „Vyzývám vás, přesuňte se na bezpečnějš­í místo. Hned, není čas váhat,“řekl. Kamerové záznamy z místa včera ukazovaly podle deníku Vancouver Sun budovy v plamenech, hořící auta a údolí zahalené hustým dýmem. Provinční Úřad pro kontrolu požárů ohodnotil situaci jako „katastrofi­ckou“s tím, že Lytton „se proměnil z nejteplejš­ího místa Kanady na to nejnebezpe­čnější“.

Úřady sčítají mrtvé

Nebývalá vedra ovšem panují nejen na jihu Britské Kolumbie, kde Lytton leží. Horká vlna postihla rozsáhlou a poměrně hustě osídlenou oblast podél tichooceán­ského pobřeží Ameriky zhruba mezi 55. a 40. rovnoběžko­u severní šířky až po severní Kalifornii. Důvodem je nebývale mohutná a jen velmi pomalu se pohybující tlaková výše.

Zatímco přímo na pobřeží Pacifiku se blahodárně projevuje tlumící vliv oceánu a povětrnost je tam relativně přijatelná, ve vnitrozems­kých lokalitách byly zaznamenán­y extrémní teploty dalece převyšujíc­í všechna historická měření. Horka přesahujíc­í 40 °C paralyzova­la běžný život, řada podniků a úřadů musela přejít na nouzový režim. Situace je o to horší, že na řadě míst aktuální teploty přesáhly dosavadní maxima výrazným způsobem a obyvatelé se na to neměli jak připravit. Například vybavení klimatizac­í není v této části Kanady a USA úplně běžné – dosud to totiž nebylo příliš často potřeba.

Vedra si tak vybírají i nejvyšší

KANADA

SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ daň na lidských životech. Úřady v Britské Kolumbii hlásily v minulých dnech asi trojnásobn­ý počet úmrtí oproti běžným dnům. „Příčiny těchto nadúmrtí se ještě sice budou upřesňovat, je ale mnoho důvodu domnívat se, že jejich většina jde na vrub extrémních teplot,“řekla Lise Lapointeov­á, hlavní koronerka Britské Kolumbie.

Podobná situace je i ve federálníc­h státech USA Washington a Oregon. Podle Jennifer Vinesové, hlavní zdravotnic­e okresu Multnomah na severu Oregonu, „jde o skutečnou zdravotnic­kou krizi, která ukazuje, jak smrtící účinky taková horka mohou mít zejména pro lidi, jejichž organismus je z nějakého důvodu oslabený“. Jen v Oregonu, kde žijí asi čtyři miliony obyvatel, napočítali od začátku vlny veder každým dnem několik desítek úmrtí „v příčinné souvislost­i s horkem“.

Biden: Včera bylo pozdě

Horká vlna na západě Ameriky opětovně a naléhavě přináší do veřejné debaty téma globální změny klimatu, která je podle mnoha odborníků skutečnou příčinou aktuálního extrémního počasí v Kanadě a USA.

„Je to pro nás velká a bolestná lekce. (...) Pokud by snad někdo stále nechápal, jak vypadá klimatická krize, tak tady je příklad,“ inzerce zhodnotil situaci guvernér Britské Kolumbie John Horgan.

Americký prezident Joe Biden kritickou situaci řešil prostředni­ctvím videokonfe­rence s guvernéry federálníc­h států na severozápa­dě USA. „Taháme za kratší konec,“řekl šéf Bílého domu s ohledem na šířící se lesní požáry. Ty aktuálně nejvíce postihují oblast na pomezí Oregonu a Kalifornie, kde požárníci bojují s plameny na ploše několika desítek čtverečníc­h kilometrů.

Biden připustil, že situace je špatná i proto, že hasiči mají nízké mzdy a nedostateč­né vybavení pro boj se stále častějšími ohni. Slíbil jim proto zvýšit minimální hodinovou mzdu na 15 dolarů (asi 320 korun). Celkově by do posílení boje proti požárům měly v USA jít v průběhu příštích let miliardy dolarů.

Také Biden propojil současnou krizovou situaci s postupujíc­ím globálním oteplením. „Klimatická změna nás dostala do nebezpečné­ho bodu, kdy se časově scházejí extrémní horka a dlouhotrva­jící sucho. Něco takového jsme dosud nikdy nezažili a musíme konat bezodkladn­ě. Včera bylo pozdě,“řekl prezident.

Aktuální předpověď počasí pro Britskou Kolumbii a severozápa­d USA na příští dny sice slibuje alespoň částečné zmírnění extrémních teplot, půjde ovšem jen o relativní „ochlazení“. V řadě lokalit se teploty – za bezmračnéh­o nebe – budou přes den dostávat až na čtyřicet stupňů.

 ??  ??
 ??  ?? Lytton
Portland
NEVADA
ALBERTA
BRITSKÁ KOLUMBIE Vancouver
KALIFORNIE
Statická tlaková výše působí na západě USA a Kanady extrémní horka. Na mnoha místech byly překonány historické teplotní rekordy. V lokalitě Lytton ve vnitrozemí Britské Kolumbie se teplota přiblížila k 50 °C.
WASHINGTON IDAHO OREGON
Teplotní anomálie: odchylka od průměrné teploty v dané části kontinentu naměřená ve dvou metrech nad zemí
Muž se ochlazuje vodní mlhou ve Vancouveru, během vlny veder, která zasáhla kanadskou provincii Britská Kolumbie
Lytton Portland NEVADA ALBERTA BRITSKÁ KOLUMBIE Vancouver KALIFORNIE Statická tlaková výše působí na západě USA a Kanady extrémní horka. Na mnoha místech byly překonány historické teplotní rekordy. V lokalitě Lytton ve vnitrozemí Britské Kolumbie se teplota přiblížila k 50 °C. WASHINGTON IDAHO OREGON Teplotní anomálie: odchylka od průměrné teploty v dané části kontinentu naměřená ve dvou metrech nad zemí Muž se ochlazuje vodní mlhou ve Vancouveru, během vlny veder, která zasáhla kanadskou provincii Britská Kolumbie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia