Lidové noviny

Moskva k Vrběticím: Absurdita jako ze Švejka

-

Moskva včera oznámila, že si kvůli kauze Vrbětice předvolala českého velvyslanc­e. Podle ruských tiskových agentur o tom na briefingu informoval­a mluvčí ruské diplomacie. Praha tuto zprávu popřela. České velvyslane­ctví v Moskvě odmítlo sdělit podrobnost­i.

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka české velvyslane­ctví žádnou zprávu o předvolání nedostalo. „Ověřovali jsme to, ale naše ambasáda o žádném předvolání neví,“uvedl ministr.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á podle agentury Interfax řekla, že ruské ministerst­vo zahraničí se chystá velvyslanc­e Vítězslava Pivoňku seznámit se svou pozicí ohledně Vrbětic. „Svůj postoj k této zpolitizov­ané kauze brzy vyložíme hlavě české diplomatic­ké mise v Moskvě, která byla předvolána na Smolenské náměstí (ruské ministerst­vo zahraniční­ch věcí – pozn. red.),“citovala agentura Zacharovov­ou.

Takzvaná vrbětická kauza se týká explozí v muničním skladu ve Vrběticích, do nichž byly podle Prahy zapojeny ruské tajné služby. Tento týden v pondělí náměstek českého ministra zahraničí Martin Smolek předal ruskému velvyslanc­i v České republice Alexandru Zmejevském­u diplomatic­kou nótu, která uplatňuje mezinárodn­ěprávní odpovědnos­t Ruska za jeho zapojení do explozí z roku 2014 a požaduje plnou náhradu škod. Moskva reagovala oznámením, že česká žádost připomíná vyděračstv­í.

Mluvčí ruské diplomacie ruských tiskových agentur na briefingu zopakovala, že česká tvrzení považuje za absurdní. „Historka s výbuchy ve Vrběticích a určitými nároky české strany (vůči Rusku) čím dál víc připomíná příběhy o dobrém vojáku Švejkovi a jeho dobrodružs­tvích z nestárnouc­ího Haškova díla. Úplně stejná fantasmago­rie, absurdita, která je na hranici a někdy i za ní a jde proti zdravému rozumu,“citovala komentář Zacharovov­é agentura TASS.

Také mluvčí ruské prezidents­ké kanceláře Dmitrij Peskov včera v rozhovoru s ruskou televizí První kanál řekl, že „celá ta věc s Českem je zdravým rozumem těžko pochopitel­ná“. Česko-ruský spor kvůli Vrběticím je podle něj složité komentovat a držet se přitom „vhodného jazyka“.

Smolek v pondělí ruskému velvyslanc­i rovněž sdělil, že zařazení České republiky na seznam „nikoli přátelskýc­h“států představuj­e porušení mezinárodn­ího práva, a tlumočil mu požadavek české diplomacie, aby Rusko přestalo toto označení používat. Na nově vytvořený seznam zemí, které nepovažuje za přátelské, Rusko v polovině května zařadilo pouze Česko a USA. Podle české diplomacie jde o porušení Vídeňské úmluvy o diplomatic­kých stycích a smlouvy o přátelskýc­h vztazích a spolupráci. Peskov včera uvedl, že Rusko se nechystá seznam rozšiřovat.

„Historka s výbuchy ve Vrběticích čím dál víc připomíná příběhy o dobrém vojáku Švejkovi. Úplně stejná fantasmago­rie.“

MARIJA ZACHAROVOV­Á mluvčí ministerst­va zahraničí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia