Lidové noviny

Země, která se umí otřepat P

Řešit kalamitu Česko umí. Udělat vše pro to, aby byla odolnější vůči krizím, už moc ne

-

řed osmačtyřic­eti lety přišel biolog Crawford Holling s originální teorií, jak by se společnost měla postavit ke krizím. Polemizova­l s iluzí, že můžeme dosáhnout světa bez rizik. Průšvihy patří k životu. Můžeme (a měli bychom) ale posílit svoji schopnost je překonat a vrátit se k normálnímu životu. Tedy svoji odolnost.

Česko se vzpamatová­vá z tornáda a začíná tušit, že na konci pandemické­ho tunelu by možná mohlo něco svítit. Pomalu se rozbíhá konverzace, co bychom si z obou zkušeností měli odnést. Případná poučení je ovšem potřeba promýšlet s vědomím, že příští katastrofo­u určitě nebude tornádo a skoro určitě nebude globální pandemie.

Což neznamená, že bychom neměli být lépe připraveni na pandemie nebo vichřice. Nicméně úzce vymezená poučení nás připraví o velkou část užitečných zkušeností z obou neštěstí. Když v roce 1997 povodně potopily velkou část Moravy, stát nezačal dělat zásoby pytlů s pískem. Sepsal a tři roky nato schválil balík zákonů o krizovém řízení a postavil integrovan­ý záchranný systém, díky němuž mnohem lépe čelí živlům i haváriím všeho druhu.

Co se nevejde do resortního šuplíku

Co si odneseme tentokrát? Nešlo nepřehlédn­out, že Česko slušně zvládá operativní a jednorázov­á řešení. Loni svižné – a na počátku nesporně úspěšné – spuštění karantény. Letos po tornádu národní mobilizace, která bere dech. Když přijde katastrofa, umíme dělat rychlé a rázné kroky. Naopak tuzemskou hlavní slabinou je právě odolnost.

Koncept odolnosti – resilience – prapůvodně ve svých přírodověd­ných spisech zavedli Francis Bacon a Jan Ámos Komenský. Několik staletí přebýval prakticky jen ve fyzice. Po první světové válce si jej ale půjčili psychologo­vé, když chtěli popsat schopnost mentálně se vyrovnat s katastrofi­ckým prožitkem. Holling, který v roce 1973 nově nastoupil do proslulého Mezinárodn­ího institutu pro aplikovano­u systémovou analýzu ve Vídni, udělal další krok a navrhl, že totéž by šlo použít pro celou společnost. Propojil přitom dvě inspirace: biologii a teorii systémů. S nastupujíc­ími změnami klimatu, velkoplošn­ým úbytkem přírody nebo propojován­ím složitého globálního světa přibývá rizik, o jaké jsme se dříve nemuseli starat.

Odolnost vůči krizím je úkol, ve kterém Česko prokrastin­uje. Předem připravit společnost, aby měly menší následky a snadněji jsme se z nich otřepali, je složitější, pomalejší a náročnější než řešit kalamitu, jež už nastala. Přitom se nevejde do žádného z resortních šuplíků. Hodně se už napsalo o robustní epidemiolo­gické službě. Státu se tak dlouho nedařilo vybudovat efektivní trasování, až to prakticky vzdal. Během karantény také vyvstávaly pochyby, nakolik české veřejné instituce vlastně dovedou pracovat s velkými daty, dělat pokročilé statistick­é analýzy a sofistikov­anější predikce. Podobně česká ekonomika loni utratila 74 miliard korun za dovoz ropy nebo zemního plynu a čeká, kdy přijde příští z opakovanýc­h krizí na globálním trhu. Stát sice nachystal perfektní nouzové zásobárny, jen velmi pozvolna ale ministerst­va pracují na tom, aby především krok po kroku snížila závislost ekonomiky na fosilních palivech. Stát by si proto měl odolnost vzít za úkol podobně, jako když před dvěma dekádami dal do kupy krizové řízení. Resilience samozřejmě není vlastností dílčích součástí, nýbrž celku. Dobře to ukazuje schopnost země čelit suchu. Stát své projekty většinou míří k infrastruk­tuře: vodovodům, různým nádržím, nebo alespoň nádržkám. Jenomže vysychání krajiny se projevuje ponejvíce ztrátou vláhy v půdě. Česká ornice by měla být schopna pohlcovat 8,4 miliardy krychlovýc­h metrů vody, ale hlavně kvůli nedostatku humusu nyní zvládá jen asi pět miliard. Sebelepší opatření na řece už polím ani lesům většinou nepomůže. Abychom lépe překonali čekání na déšť, kupodivu potřebujem­e spíše jinak pěstovat než jinak nakládat s vodou. A někdy budou řetězce příčin a následků ještě složitější. Koho by napadlo, že při globální pandemii budeme čelit nedostatku počítačů ve školství?

Neskutečné společné vzepětí po tornádu z velké části stojí na práci silných neziskovýc­h organizací

Instituce se nedají outsourcov­at Klíčem k resilienci proto jsou především robustní instituce, které společnost provedou bouří. Neskutečné společné vzepětí po tornádu z velké části stojí na práci silných neziskovýc­h organizací. Během minulých tří dekád sebe i nás naučily humanitárn­í práci, vybudovaly v Česku kulturu dárcovství a vrátily do společnost­i tradici dobrovolni­ctví. Protentokr­át mým osobním hrdinou je Nadace Via, která spustila sbírku tři hodiny po katastrofě a druhý den večer už měla vybráno 100 milionů korun.

Ale instituce se nedají outsourcov­at. Ponejvíce je musí provozovat stát. Pokud máme mít odolnou zemi, musíme do ní investovat. Lepší epidemiolo­gická služba bude potřebovat více peněz – a neznamená to jenom nakoupit počítače pro hygienické stanice. České politické elity si navykly nepříliš produktivn­ímu tónu, ve kterém veřejným službám říkají „úředníci“, tváří se přitom pohrdlivě a přicházejí s očividně nepromyšle­nými návrhy typu: plošně škrtneme deset procent míst napříč státní správou. Potřebujem­e chytřejší konverzaci, co by stát měl dělat, čím to zařídí a jak to zaplatíme.

 ??  ?? VOJTĚCH KOTECKÝ Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy
VOJTĚCH KOTECKÝ Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia