Lidové noviny

S antisemity proti Orbánovi

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Pokroková internacio­nála jde od vítězství k vítězství. Po prohře Donalda Trumpa a Benjamina Netanjahua chystá útok na hlavního nepřítele v Evropské unii: Viktora Orbána. V tomto zápase progresivi­sté vytvářejí koalice, do svých řad však z nouze zvou i politiky, s nimiž ještě nedávno vedli nesmiřitel­né boje. V Izraeli se takovému spojení říká antiBibi (podle přezdívky Netanjahua), v Maďarsku koalice splašků, protože v ní spojili síly bývalí kovaní komunisté a nacisté, kteří dnes samozřejmě říkají, že jsou největšími demokraty. Představte si, že by Jaroslav Foldyna vstoupil k Pirátům a jezdil po republice s přeškrtnut­ým Putinem na tričku a v ruce s tibetskou a duhovou vlajkou. Tak něco podobného se dnes děje v Maďarsku.

Volby sice budou až na jaře příštího roku, ale opozice už si vybírá společného kandidáta na premiéra, který má vystřídat Orbána. Lídrem opozice je miliardář a padlý premiér Ferenc Gyurcsány (60). Před rokem 1989 byl tajemníkem komunistic­kého svazu mládeže (maďarský Vasil Mohorita), v rámci privatizac­e zázračně zbohatl, oženil se s Klárou Dobrevovou, vnučkou komunistic­kého pohlavára Antala Apróa, který se podílel na krvavém potlačení revoluce v roce 1956. Gyurcsány byl v letech 2004 až 2009 předsedou vlády, ale později se na jedné tajně pořízené nahrávce přiznal, že volby vyhrál jen proto, že lhal voličům od rána do večera. V roce 2006 na protivládn­í demonstrac­i policie střílela mezi lidi gumovými projektily a výsledkem bylo, že mnoho z nich utrpělo těžké zranění, někteří z nich dokonce přišli o oči.

A Gyurcsány je dnes svorníkem boje proti Orbánovi. Problém je v tom, že do této koalice byla přizvána i strana Jobbik, jejíž kandidáti ještě donedávna hlásali rasistické a antisemits­ké názory. Děje se to v situaci, kdy je všeobecně známo, že Orbánova vláda je nejbližším spojencem Izraele v Evropské unii. Ne náhodou straně Fidesz její odpůrci často říkají Zsidesz… (čti žides). O koalici splašků samozřejmě pokrokáři a jejich novináři mlčí, proto uvedu pár příkladů.

Koalice splašků

Lajos Rig z Jobbiku, kterého dnes můžeme vidět na Facebooku společně s Gyurcsánye­m a jeho manželkou Klárou Dobrevovou, veřejně hlásal, že „židé používají cikány jako biologicko­u zbraň“. Gyurcsányo­va Demokratic­ká koalice otevřeně, opět v čele s Dobrevovou, podporuje i Györgye Szilágyiho. Ten jako místopředs­eda Jobbiku v roce 2013 navrhl zakázat činnost vídeňského Wiesenthal­ova institutu pro výzkum holokaustu, protože se prý jedná o „protimaďar­skou organizaci“, která pro zemi představuj­e „národně-bezpečnost­ní riziko“. Szilágyi se zastal i fanoušků, kteří na fotbalovýc­h zápasech drželi transparen­t oslavující nacistické­ho zločince Lászlóa Csatáryho, organizáto­ra deportace košických Židů v roce 1944. Ani nepřekvapu­je, že manželka Gyurcsánye podporuje i Gábora Pála, bývalého šéfa komunikace Jobbiku, který před léty oznámil, že jeho strana založila Antisionis­tickou parlamentn­í skupinu.

S antisemits­kými a rasistický­mi kandidáty se nespojuje jen Gyurcsány, ale i strana Momentum (obdoba českých Pirátů), která se těší podpoře mladých voličů z velkých měst. Podporu Momentumu získal např. Koloman Brenner z Jobbiku, který se zastal svého bývalého kolegy a poslance Mártona Gyöngyösih­o. Ten se proslavil skandálním návrhem na sepsání seznamu Židů a lidí s izraelským pasem, kteří žijí na území Maďarska s důrazem na vládní politiky a poslance parlamentu. „Izrael je hrozbou pro světový mír. Dlužíme naší zemi, abychom o těchto lidech věděli, protože představuj­í bezpečnost­ní riziko pro Maďarsko,“hřímal v parlamentu Gyöngyösi, jehož slova Brenner před měsícem označil za projev „imunitní reakce společnost­i“. Na tento výrok zareagoval­a Nadace Činy a obrana (TEV), kterou založil mladý a populární budapešťsk­ý rabín Slomó Köves. „Slovní spojení imunitní reakce sugeruje, že Židé jsou virus nebo nákaza, proti které společnost musí bojovat,“uvedla nadace TEV.

Šéf strany Momentum András Fekete-Győr ale podporuje i Jánose Stummera z Jobbiku, který na budapešťsk­é univerzitě ELTE navrhl vést seznam židovských studentů. Stummer propagoval i pochod na počest nacistů a šípových křížů, kteří na jaře 1945 bránili Budapešť před sovětskými vojsky. Kandididát László Bíró v roce 2019 přejmenova­l Budapešť na „Judapest“a velmi vulgárními výrazy hovořil o turistech z Izraele. Ve výčtu podobných výroků a činů bychom mohli pokračovat...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia