Lidové noviny

Horší než Suez? Přístav v karanténě

- IVANA PEČINKOVÁ

Do Evropy i do zámoří se valí další vlna zdražování i nedostatku výrobních surovin. Z jižní Číny. Dopady uzavření kontejnero­vého přístavu v Jen-tchienu budou větší než nedávné zablokován­í Suezského průplavu.

Yantian (v českém přepisu Jen-tchien) Internatio­nal Container Terminal je čtvrtým největším přístavem na světě. Na konci května místní administra­tiva kvůli vysokému počtu onemocnění přístavníc­h dělníků covidem vyhlásila karanténu. Ta postihla významnou část obřího logistické­ho centra. Německá média hovoří rovnou o „většině kapacit“. Provoz přístavu byl obnoven teprve o víkendu. „Dopady budou větší než nedávné zablokován­í Suezského průplavu,“shrnula pro LN závěry aktuální analýzy Petra Štěpánová z poradenské společnost­i Dun & Bradstreet.

Experti zmíněné společnost­i opírají svůj závěr o skutečnost, že zatímco Suez byl neprůplavn­ý šest dní, obří dopravní uzel v jižní Číně byl postižen skoro měsíc, a hovoří o dominovém efektu pro dodavatels­ké řetězce. Už dnes se podle informací Dun & Bradstreet všude vytvářejí obrovské zácpy lodí i další dopravní techniky. „Je to logistická katastrofa. Uzávěra přístavu v jižní Číně má a bude mít výrazně větší dopad než onen incident v Suezském průplavu,“přidává se také David Smrkovský, jednatel poradenské společnost­i China Czech Associates, která pro české firmy zprostředk­ovává obchody v Číně.

Kontejner nad zlato

„Uzavření přístavu zcela narušilo rotace lodí a toky kontejnerů na hlavních trasách z Číny do Evropy, do Severní Ameriky a do Indie a na Střední východ. Přeneseně to ale ovlivní námořní servis i na dalších linkách, například mezi Evropou a Severní Amerikou. Ruku v ruce s tím půjde růst cen námořní přepravy na nové rekordní úrovně. A to se následně promítne do konečných cen,“dodává Smrkovský, který zná Čínu velmi dobře i ze svého dlouhodobé­ho pobytu přímo tam. A připomíná, že Jen-tchien není jediným čínským přístavem, jejž kvůli koronaviru postihla karanténa.

Zablokován­í Suezu, v němž se letos v březnu vzpříčila kontejnero­vá loď Ever Given, se doteď podepisuje na raketovém růstu cen surovin i komponentů. Vyhnal totiž nahoru ceny za kontejnero­vou přepravu, ale i za zboží, které na trhu kvůli Suezu stále chybí.

Ještě toto pondělí totiž Ever Given i s jejím nákladem u průplavu zadržovaly kvůli dořešení způsobenýc­h škod egyptské úřady. Více než 18 tisíc kontejnerů přitom obsahuje všechno možné, sojovým tofu počínaje přes kabely a další součástky k elektronic­e až třeba po plavky či nábytek.

A samozřejmě čipy. Na odblokován­í lodi tak možná čeká i světoznámý japonský výrobce fotoaparát­ů Nikon, který oznámil, že kvůli nedostatku čipů ke svým fotoaparát­ům nepřidává nabíjecí USB adaptér.

Nedostatek přepravníc­h kapacit, ať už kontejnerů, lodí, aut, či lidí, kteří náklad vyloží či naloží, táhne nahoru ceny už od samotného začátku globální pandemie koronaviru na jaře loňského roku. Ceny za jeden kontejner se už zvedly o stovky procent. A růst pokračuje. Podle českého obchodníka, jenž si nepřál být jmenován, se v Číně přímo na místě přeplácí. Kdo dá víc, dostane kontejner. „Většinou přeplácejí Američané,“shrnuje informace, jež má k dispozici od svých místních kontaktů. Podle německých médií znamená ochromení chodu velký zásah například pro americké firmy Amazon, Walmart a Tesla. Dun & Bradstreet vyhodnotil, že nejvíce zasažen bude dovoz do Spojeného království, Nizozemska, Německa či Španělska.

Obchodníci mění sortiment

A kolik dnes přeprava jednoho kontejneru stojí? „To vůbec nezjistíte. I taková informace je předmětem obchodu,“říká zmíněný obchodník. Dodává, že se kvůli tomu mění sortiment, který se z Číny dováží. Velkoobjem­ové zboží, jako třeba stavební míchačky či kolečka, jež nelze v kontejnere­ch nějak ekonomicky poskládat, kvůli tomu zdražuje tak, že je neprodejné. Proto jeho firma od jejich dovozu ustupuje. Stejně jako od nákupu v Česku oblíbených bambusovýc­h rohoží.

Žádné pomyslné světlo na konci tunelu přitom vidět není. Spíše naopak. „Problém je, že příští týden se může ze stejných důvodů zavřít třeba přístav v Šanghaji. Čína je naprostý hegemon v námořní přepravě. Problém v Číně rovná se problém celosvětov­ý,“říká Smrkovský, který v Číně mnoho let žil a díky svému podnikání ji zná velmi dobře.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Kontejnero­vé moře. Jihočínský přístav Jen-tchien je čtvrtým největším přístavem na světě.
FOTO PROFIMEDIA Kontejnero­vé moře. Jihočínský přístav Jen-tchien je čtvrtým největším přístavem na světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia