Lidové noviny

Na vlně srdeční energie

Informace z Eura

- TOMÁŠ KUBÁNEK

V úvodu Eura je ochromil kolaps opory Eriksena. Postup ze skupiny zachránili na poslední chvíli. Teď dánští fotbalisté stojí Čechům v cestě do semifinále.

Příští rok té pohádce se zlatým koncem bude třicet let. Pohádce, která se řadí k nejpamátně­jším příběhům fotbalové historie.

Dánští fotbalisté na Euro 1992 do Švédska na základě kvalifikac­e jet neměli. Tehdy se závěrečný turnaj ještě rozehrával jen ve dvou grupách po čtyřech týmech – tedy pořádající Švédové a sedm vítězů kvalifikač­ních skupin. Jenže UEFA na nátlak mezinárodn­ího mínění kvůli válečnému konfliktu na poslední chvíli vyřadila Jugoslávii a místo ní deset dní před startem šampionátu povolala Dánsko coby nejlepší tým z druhých míst.

„Vypráví se fámy, že nás ta informace zastihla někde na pláži, že jsme už byli rozlítaní po dovolených, ale to není pravda,“vyvracel poté tehdejší brankář Peter Schmeichel jednu z legend, která se okolo senzační jízdy vytvořila.

Na plážích si sice Dánové neužívali, připravova­li se na přátelák s ruským Společenst­vím nezávislýc­h států, jež na Euro taky jelo, ovšem v rozpoložen­í hodném mistrovstv­í Evropy také úplně nebyli. Navíc jim chyběla největší hvězda – záložník Barcelony Michael Laudrup se rozhádal s koučem Richardem Möllerem Nielsenem.

Sami hráči se z nenadálého dárku na úkor Jugoslávců cítili zvláštně. „Celé to bylo jako divný sen a nikdo z nás se během toho neprobudil. Říkali jsme si, že když už jsme tady, alespoň něco uhrajeme,“vybavoval si mladší z bratrů Laudrupů Brian. Zároveň však počítali s tím, že mnohem pravděpodo­bnější variantou je brzký konec.

A největšímu úspěchu v dějinách dánského fotbalu dlouho nic nenasvědčo­valo. Jako outsider vybojovali na úvod s Anglií remízu 0:0 a následně podlehli 0:1 domácím Švédům. Překvapivá výhra 2:1 nad Francií, o níž rozhodl necelou čtvrthodin­u před koncem Lars Elstrup, je však poslala dál.

Semifinále s Nizozemske­m přineslo velké drama, které po výsledku 2:2 rozetly až penalty, kdy v rozstřelu selhal Marco van Basten. A finále? Ani Němci dánskou pohádku nepokazili – John Jensen a Kim Vilfort vystřelili Seveřanům triumf 2:0.

Vilfortovi přitom právě umírala dcera na leukémii a hráč za ní během Eura několikrát letěl domů. I ona ho však povzbuzova­la, aby se vrátil za týmem a titul vyhrál. A ono se to podařilo.

„Byl to jedinečný úspěch a způsob, jakým jsme to udělali, aniž bychom se skutečně kvalifikov­ali na turnaj, byl ještě jedinečněj­ší,“divil se i po letech Brian Laudrup.

K postupu stačily tři body

Od té doby se Dánové probojoval­i na šampionát starého kontinentu popáté, přičemž letošním čtvrtfinál­e vyrovnali výsledek z roku 2004. Jistě si pamatujete, jak jim tehdy v Portugalsk­u zatarasil cestu báječný Brücknerův výběr. Skvělým vstupem do druhého poločasu vystřelili výhru 3:0 Jan Koller a dvěma trefami Milan Baroš.

České mužstvo si včera před obědem v kompletním složení zatrénoval­o v Praze a odpoledne odcestoval­o do Baku, kam dorazilo po zhruba čtyřech hodinách letu. Dnes odpoledne v ázerbájdžá­nské metropoli absolvuje předzápaso­vý trénink. Utkání s Dánskem má v sobotu výkop v 18.00 SELČ. Vítěz duelu narazí ve středu v semifinále ve Wembley na lepšího z dua Anglie – Ukrajina. Češi by se v případě postupu už nevraceli na základnu

Od té doby se obě země utkaly šestkrát: pětkrát skončil duel remízou, jednou v kvalifikac­i MS 2014 vyhrálo v Olomouci 3:0 Dánsko.

Hledat favorita sobotního souboje je velmi těžké. Obě mužstva sázejí na podobný styl s intenzivní­m, týmovým přístupem. Ani Skandinávc­i nemají výběr naplněný hvězdami. Mezi hlavní postavy do Prahy a rovnou by se přesunuli do Londýna, kde turnaj vyvrcholí.

To příznivce nakonec do Baku letecký speciál nevypraví. Podle fanklubu se nenašel dostatečný počet závazných uchazečů, byť předběžnýc­h zájemců bylo zhruba 300.

Dnešní program – čtvrtfinál­e: Petrohrad: 18.00 Švýcarsko–Španělsko

Mnichov: 21.00 Belgie–Itálie

patří obránce AC Milán Simon Kjaer či útočník Martin Braithwait­e, který však v Barceloně zase tolik šancí nedostává. No a samozřejmě brankář Kasper Schmeichel, jehož táta vychytal zmiňované zlato v roce 1992. Proti Belgii a Rusku se trefil Yussuf Poulsen, ale kvůli zranění je jeho start nejistý.

A scházet bude také špílmachr s výborným zakončením Christian Eriksen, jehož srdeční kolaps v úvodním duelu s Finskem nejprve mužstvo ochromil, ale díky zdárné léčbě vzápětí nabil neuvěřitel­nou energií. „Když Christian zkolaboval, vše se pro mě změnilo. Cítil jsem, že jsme se dostali do úplně jiné situace,“říkal trenér národního týmu Kasper Hjulmand po osmifinálo­vém postupu přes Wales. „Jsme vděční za veškerou podporu, kterou nám všichni projevují, protože nám to dalo křídla.“

S Finskem Dánové prohráli 0:1 a přes dobrý výkon podlehli i Belgii 1:2. V zápase o všechno však sestřelili 4:1 Rusko a v osmifinále smetli 4:0 Wales. „Být ve čtvrtfinál­e je něco úžasného a musíme tuhle energii a sílu, která nás žene, dál využít,“burcuje Hjulmand.

Dánové oživili vzpomínky na zlatou pohádku, Češi jí však v sobotu chtějí napsat předčasný konec.

 ?? FOTO REUTERS ?? Podpora Eriksenovi. Na podporu dánského špílmachra Christiana Eriksena, který při duelu s Finskem zkolaboval, připravili pořadatelé před zápasem s Ruskem obří dres s hráčovým jménem. Lékaři Eriksenovi voperovali kardiovert­er-defibrilát­or, jeho další kariéra je však nejistá.
FOTO REUTERS Podpora Eriksenovi. Na podporu dánského špílmachra Christiana Eriksena, který při duelu s Finskem zkolaboval, připravili pořadatelé před zápasem s Ruskem obří dres s hráčovým jménem. Lékaři Eriksenovi voperovali kardiovert­er-defibrilát­or, jeho další kariéra je však nejistá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia