Lidové noviny

Kdo je tady užitečný

WWW.LIDOVKY.CZ

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Jak se zbavit škůdců? Chcete-li to udělat rázně a důkladně, zbavte svět člověka. Vždyť příroda nezná užitečná a škodlivá zvířata, zná pouze evoluci, v níž se ten či onen druh prosadí na úkor jiného, méně přizpůsobe­ného, méně úspěšného. Kategorii škodlivost­i si vymyslel pro své účely člověk, a kdyby druh homo sapiens zmizel, logicky by zmizeli i jím označení škůdci.

Takto uvažují radikálové, jejichž prioritou je záchrana planety, ne jednoho druhu, shodou okolností člověka. Vystupují tak proti antropocen­trismu. Jenže manichejsk­é dělení na dobro a zlo, na užitečná a škodlivá zvířata je podobný radikalism­us. Kdyby zmizeli z krajiny vlci či rysové a stát ušetřil za náhrady jimi působených škod, spárkatá zvěř by se přemnožila ještě víc a působila by škody jinde.

Je lepší hledat nějaký způsob soužití. Svého času platil ministr dopravy Vít Bárta jako poradce „ekoteroris­tu“Miroslava Patrika. Vlastně proto, aby měl „škůdce“pod kontrolou. Společnost, která by nedokázala vyjít se škůdci v přírodě, by mohla zadělávat na problém i sama sobě. Už tím, že by byla v pokušení kádrovat na užitečné a škodlivé i příslušník­y, ba celé skupiny druhu homo sapiens.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia