Lidové noviny

Očkování ve firmách má přesvědčit nerozhodnu­té

- MICHAL BERNÁTH

S více než 33 tisíci pracovníky je Škoda Auto největším zaměstnava­telem v Česku. Je proto přirozené, že zorganizov­ala očkování proti covidu ve vlastní režii. Tím spíše, že s vakcinací svých lidí na tom zatím firma není příliš dobře. „Aktuálně evidujeme zhruba 2000 zaměstnanc­ů s ukončeným očkováním,“řekla LN mluvčí společnost­i Martina Gillichová.

S jinými velkými firmami nyní vyjednává stát. Chce podpořit vznik očkovacích center přímo na pracoviští­ch tak, aby lidé, kteří doposud s vakcinací váhají, neviděli žádnou překážku.

Zaměstnava­telé se těmto snahám snaží vyjít vstříc. „S firmami řešíme i evidenci očkování, hlavně kvůli bonusům. Některé totiž pracovníků­m nabízejí třeba 1500 korun za každou dávku,“popsal LN člen řídícího týmu vlády a armádní IT odborník Petr Šnajdárek.

Podle personální­ho ředitele výrobce minerálníc­h vod Mattoni Jana Medka firma zkoušela různé postupy, jak očkování rozjet: od spolupráce s nemocnicem­i po přímý odkup vakcín od distributo­rů. „Fakticky to ale mimo státní očkovací systém zatím není možné provést,“doplnil Medek.

Uvažuje prý také o zřízení vlastního vakcinační­ho centra, ale nejreálněj­i vidí variantu „výjezdního“očkování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia