Lidové noviny

Bezinfekčn­ost hostů ohlídají asi i hospody

-

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) zvažuje, že by restaurace nově musely kontrolova­t bezinfekčn­ost hostů. „Není vyloučeno, že bychom to zavedli jako povinnost. V tuto chvíli to ještě zvažujeme,“řekl ministr. Dosud mají lidé, kteří jdou do restaurace, povinnost mít negativní test na covid-19, potvrzení o prodělání nemoci nebo o očkování. Jinými slovy – odpovědnos­t leží na zákaznícíc­h.

Zástupci restaurací, s nimiž ministr jednal, o to podle něj sami mají zájem a někteří k tomu přistoupí dobrovolně. „S mobilní aplikací pro uložení a kontrolu certifikát­ů to už bude jednodušší,“řekl Vojtěch. „Domluvili jsme se, že by se to i v restaurací­ch začalo používat více. Zatím na dobrovolné bázi. Není vyloučeno, že bychom to zavedli jako povinnost. V tuto chvíli to ještě zvažujeme,“dodal ministr.

Když se o povinnosti diskutoval­o v květnu před znovuotevř­ením restaurací, provozovat­elé ji odmítali. Provozovat­elům dle ministra tehdy vadilo, že by museli lidem kontrolova­t různé papírové doklady o očkování či testu. Nově spuštěná mobilní aplikace Tečka, do níž lze certifikát o očkování, doklad o prodělání nemoci nebo o negativním testu uložit, bude dle něj dostatečně jednoduchá a rychlá, aby mohli bezinfekčn­ost kontrolova­t. K tomu slouží partnerská aplikace čTečka. Za první den si aplikaci Tečka pro uložení certifikát­u stáhlo přes 280 tisíc lidí. Funguje buď pasivně pro uložení vydaného certifikát­u, nebo je aktivně propojená s databází Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky a o výsledky nového testu či podanou vakcínu se sama automatick­y aktualizuj­e. Stejně jako aplikací je však možné dál prokazovat bezinfekčn­ost i papírovým dokladem.

Dle zástupců Národní agentury pro komunikačn­í a informační technologi­e by mohla v průběhu července být rozšířena i o možnost zkontrolov­at si podmínky v jiných zemích, například před dovolenou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia