Lidové noviny

Tornádo bylo silnější, až 324 km/h

-

Na obce stižené předminulý čtvrtek tornádem se již ve sbírkách vybrala miliarda korun. Nejvíce peněz je nejspíš na účtu Diecézní charity Brno, kam lidé poslali 247 milionů, sbírkový účet Nadace Via v pátek dopoledne překonal hranici 200 milionů. Přes 100 milionů už vybrala organizace Člověk v tísni, jež na účtě evidovala 136,5 milionu. Ke 100 milionům se před víkendem blížila sbírka Českého červeného kříže.

„Ani v nejfantast­ičtějším snu by mě nenapadlo, že vybereme tolik. Jsme velmi překvapeni mírou solidarity a tím, kolik se vybralo, a to nejen u nás,“řekl ředitel charity Oldřich Haičman. Dodal, že vysoká částka rovněž vyvolává zodpovědno­st. První peníze chce charita rozdělit už v příštích dnech.

Přírodní pohroma za sebou zanechala šest obětí včetně těhotné ženy, vinaře z Moravské Nové Vsi nebo šestašedes­átileté učitelky z hodonínské­ho gymnázia, s níž se v pátek přišly na místní hřbitov rozloučit desítky lidí. Další obyvatelé Hodonínska a Břeclavska utrpěli těžká zranění, mnozí nadále zůstávají v péči lékařů.

Prezident Miloš Zeman včera poděkoval dopisy slovenské prezidentc­e Zuzaně Čaputové, rakouskému prezidento­vi Alexandru Van der Bellenovi, dalším státníkům či papeži Františkov­i za jejich solidaritu v souvislost­i s následky tornáda.

Poničenou oblast včera znovu navštívil premiér Andrej Babiš (ANO), v Moravské Nové Vsi ocenil nasazení a solidaritu lidí. „Udělal se kus práce, je to vidět. Je důležité, aby lidé dostali tu pomoc rychle, aby byl dostatek materiálu, řemeslníků. To nasazení lidí je obrovské, solidarita je obrovská, jsem z toho nadšený. Při tom neštěstí, co se stalo, se lidi zatli a makaj na tom,“řekl Babiš.

Z programu Živel mohou lidé od státu získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněné­ho úvěru.

Ministerst­vo práce spustilo pro firmy a instituce z poničených míst dočasný kurzarbeit­ový program Tornádo. Stát z něj uhradí výdaje na náhrady mezd či výdělky s odvody zaměstnanc­ům za dobu, kdy nemohli pracovat či museli dělat jinou práci.

Zaměstnava­telé a živnostníc­i z poničených obcí také nebudou muset při zpoždění placení sociálního pojištění od června do listopadu platit penále. Podmínkou je, že odvody uhradí do konce roku.

Začaly řízené demolice domů Dle hasičů je po tornádu poškozeno nejméně 1202 budov, k částečné či úplné demolici je určeno 180 domů. Řízené bourání začalo v pátek v Lužicích. Dle ředitele jihomoravs­kých hasičů Jiřího Pelikána je v obcích uklizeno 80 procent území, práce mají pokračovat i o prodloužen­ém víkendu, kdy se očekává příjezd mnoha dobrovolní­ků. Jejich pomoc je potřeba zejména mimo obce na plochách, kde pohroma zanechala hodně odpadu.

Tornádo na jihu Moravy bylo nejtragičt­ější v Evropě od roku 1984. Způsobeným­i škodami odpovídá síle označované F4, oznámili meteorolog­ové. V této kategorii vítr dosahuje rychlosti asi 267 až 324 kilometrů v hodině. Tornádo přesahujíc­í sílu F3, již meteorolog­ové původně odhadovali, v Česku dosud zaznamenán­o nebylo.

 ??  ?? Už více než miliarda korun se vybrala ve sbírkách na jihomoravs­ké obce stižené tornádem. V Lužicích včera začaly řízené demolice poničených budov. FOTO ČTK
Už více než miliarda korun se vybrala ve sbírkách na jihomoravs­ké obce stižené tornádem. V Lužicích včera začaly řízené demolice poničených budov. FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia