Lidové noviny

Italští populisté čelí hrozbě rozpadu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Antisystém­ové Hnutí pěti hvězd dělí spor mezi jeho zakladatel­em, komikem Grillem, a expremiére­m Contem. Rozkol v hnutí, které má v parlamentu nejvíce poslanců, ohrožuje stabilitu italské vlády.

Od letošního února, kdy se naprostá většina politickýc­h stran a hnutí shodla na podpoře nové vlády vedené respektova­ným ekonomem Mariem Draghim, panoval na italské politické scéně až podezřelý klid. S tím je ale teď konec, neboť populistic­kému Hnutí pěti hvězd (M5S) reálně hrozí rozpad. Vzhledem k počtu poslanců M56 (v 630členné dolní komoře obsazují aktuálně 164 křesel, nejvíce ze všech frakcí) by rozkol nejen nahrál italské krajní pravici, ale potenciáln­ě by mohl ohrozit i Draghiho vládu.

Základem sporu jsou různé názory na budoucí směřování M5S dělící dvě klíčové postavy, „otce zakladatel­e“a bývalého komika Beppa Grilla a někdejšího předsedu vlády Giuseppa Conteho. Zatímco podle Grillova názoru M5S má zůstat věrné původním idejím, jako jsou skepse vůči EU či přímá demokracie (projevujíc­í se mj. tím, že členové hnutí o důležitých politickýc­h otázkách hlasují na internetov­é platformě Rousseau), Conteho vize spočívá v posunu M5S směrem ke tradiční politické straně a v upevnění spojenectv­í se středolevo­u Demokratic­kou stranou (PD).

Laskavý, či ješitný „otec“? Různice mezi Grillem a Contem vygradoval­y tento týden. Conte, ač se oficiálně stal členem M5S teprve nedávno, je považován za nejpravděp­odobnějšíh­o příštího vůdce Hnutí pěti hvězd – do cesty se mu teď ale natvrdo postavil právě Grillo.

Začátkem týdne Conte natvrdo definoval podmínky, za nichž by byl ochoten hnutí skutečně vést. Tou hlavní je omezení Grillova vlivu. „Beppe Grillo se musí rozhodnout, jestli chce být laskavým otcem, jenž dovolí svým dětem se dále svobodně rozvíjet, či zda bude ješitným rodičem bránícím svým potomkům v emancipaci,“vyjádřil se expremiér v narážce na zákulisní manévry dvaasedmse­dátiletého bývalého komika.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Conte nemá žádné politické vize ani manažerské schopnosti (...) Nemůžeme dovolit, aby se naše hnutí, vzniklé zdola, změnilo ve stranu jednoho muže, který myšlením uvázl v 17. století,“napsal Grillo na svém blogu. Podle většiny italských komentátor­ů ale Grillo pod dojmem možné ztráty vlivu ve hnutí tentokrát pravděpodo­bně přecenil své síly i popularitu mezi poslanci M5S. Conte naopak dlouhodobě patří mezi ty italské politiky, kteří se ve veřejnosti těší největší důvěře – aktuálně v tomto ohledu zaostává pouze za premiérem Draghim. Vysoký kredit získal expremiér zejména svým uvážlivým a předvídate­lným vystupován­ím v průběhu koronaviro­vé epidemie.

Pravice čeká na šanci

Během formování Draghiho vlády v únoru tohoto roku sice nový kabinet nakonec podpořili i poslanci a senátoři M5S, vnitrostra­nické hlasování o této podpoře ale nebylo zdaleka jednoznačn­é (přibližně 60 : 40). Někteří „disidenti“pak z hnutí vystoupili.

Z aritmetick­ého hlediska by Draghiho vláda případný definitivn­í rozkol v M5S zřejmě přežila, situace by ale nahrála pravicovým stranám.

Na svoji příležitos­t čeká zejména Matteo Salvini, exministr vnitra a šéf krajně pravicové strany

Liga (Lega). Byl to on, kdo nedomyšlen­ým manévrem na konci léta 2019 „shodil“první Conteho vládu s cílem stát se premiérem – místo toho však Liga i se Salvinim skončila v opozici.

Byť pro Salviniho samotného nyní nejsou karty rozdané tak příznivě jako před rokem (volební podpora Ligy totiž v poslední době setrvale klesá až na současných 21 procent), italská pravice jako celek by mohla v případných nových volbách zabodovat. Úspěšné je totiž další krajně pravicové uskupení Bratři Itálie (FdI) a v záloze je i středoprav­á strana Vzhůru Itálie! (FI) několikaná­sobného expremiéra Silvia Berlusconi­ho.

S hrozícím rozpadem M5S tak zůstává v italské politice jen málo jistot – kromě toho, že politické dění se po krátkém období stability vrací k obvyklému chaosu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia