Lidové noviny

JAn, Cyril A DAwkinsovo klAdivo

Stát dnes vyzdvihuje Cyrila, Metoděje a Jana Husa, zatímco populace miluje vlivného antiteistu Richarda Dawkinse

- JIŘÍ VÁCHA biolog a filozof

VOrientaci z 24. dubna připomněl sloupek biologa Jana Borovičky osmdesátku celosvětov­ě známého darwinisty a bojovného ateisty Richarda Dawkinse, známého i u nás z překladů mnoha knih. Jeden z jeho ideologick­y nejbojovně­jších spisů se česky jmenuje Boží blud (správnější překlad by ovšem měl být Blud o Bohu), který ve světě vzbudil velké pobouření křesťanů.

Filozof Tomáš Marvan už před deseti lety psal, že „na poctivé vyrovnání se s Dawkinsem a vůbec s celým novým ateismem ze strany jeho teistickýc­h kritiků si v českém prostředí budeme muset ještě počkat“. Pokusme se aspoň o naznačení směru takového vyrovnání.

Dawkinsovi není možné porozumět bez kontextu dnešní evoluční biologie. Moderní věda byla založena v 17. století Newtonem, Galileem a Descartese­m. V Descartově duchu byla věda o přírodě zbavena „zátěže“vědomí, subjektivi­ty, účelů i hodnocení a stala se čistou vědou o rozsažných, hmatatelný­ch jsoucnech, přístupnýc­h kvantifika­ci a matematiza­ci.

V takto vytyčených kolejích jede vlak vědecké biologie dodnes. Když se podíváme do učebnic biologie a pátráme po hlavních charakteri­stikách života, najdeme tam leccos (metabolism­us, regulace, reprodukci atd.), ale nenajdeme to, co dělá živé bytosti výjimečným­i v celém vesmíru, tj. schopnost prožívat, „cítit“, mít vědomí.

Selekce jako klíč

Naprostou zvláštnost, svéráznost „prožitku“si musíme jasně uvědomit: je to něco sice nedefinova­telného, ale každý z nás dobře ví, o čem je řeč, když mluvíme o tom „být při vědomí“, cítit bolest, vidět zelenou, mít deprese atd. Jestli máme vědomí my lidé, musíme pátrat po jeho evolučních počátcích a příčinách i u ostatních živých bytostí, především u zvířat: každý chovatel psa o tom ví své. Není podstatné, jak „rychle“vědomí ubývá, sestupujem­e-li po žebříčku živých bytostí směrem dolů, podstatný je tento znak života jako takový. Je nepřístupn­ý metodám zkoumání života „ve 3. osobě“: ani neurobiolo­g se neobejde bez svědectví pokusných osob (a nepřímo i zvířat) o jejich prožitcích, když studuje např. elektrické potenciály v jejich mozku. Vztah vědomí a tělesné mašinerie je ovšem stále „těžkým problémem vědomí“, jehož nevyřešeno­st vrhá stín i na pokusy o vysvětlení evoluce člověka či lidoopů. Evoluční biologie „těžký problém vědomí“sama nevyřeší, ale nesmí se tvářit, jako by ho nebylo.

Dawkins je důsledný darwinista. Stále živá je Darwinova hlavní idea, že podstatou evoluce je působení přírodního výběru na úplně náhodnou, nezacíleno­u proměnlivo­st živých bytostí. Tato myšlenka se časem spojila s Mendelovou naukou o jednotkách dědičnosti – o genech – a dostala i jistou matematick­ou kostru. Od 30. let 20. století se proto mluví o moderní syntéze, jež je mainstream­ovou evoluční biologií dodnes. Její centrální myšlenkou zůstává, že evoluce se děje působením přírodního výběru čili selekce. Abychom mluvili přesně, přírodní výběr je komplexní proces, ve kterém celek faktorů prostředí určuje, kteří příslušníc­i druhu přežívají až do schopnosti se reprodukov­at (což nemusí nutně zahrnovat boj mezi organismy). Výběr přitom působí na zcela nezaměřené, náhodné genetické varianty, mutace. Moderní syntéza uznává ještě jiné evoluční faktory jako genetický posun, rekombinac­e, výměnu genů mezi populacemi a další, ale jako jediná „usměrněná“síla platí stále přírodní (a snad i pohlavní) výběr. Moderní syntézu je tak možno charakteri­zovat jako „selekcioni­stickou“: a Dawkins je jejím nejznámějš­ím zástupcem. Existence přírodního výběru byla nesčetněkr­át potvrzena studiemi v terénu i v laboratoři a je mimo pochybnost, jiná otázka ale je, jestli selekcioni­stická koncepce stačí na vysvětlení všech pozoruhodn­ých stránek života.

Evoluční disidenti

Ve druhé polovině 20. století začaly v biologii zvedat hlavu i „neortodoxn­í“proudy. Jako první zaútočil na moderní syntézu tzv. neutralism­us. S postupujíc­ím poznáním genomů (souborů genů daného organismu) se ukázalo, že jedinci se mezi sebou liší mnohem víc, než aby se to dalo vysvětlit přírodním výběrem. Bylo zapotřebí přibrat na pomoc náhodné genetické procesy, čímž se úloha přírodního výběru v utváření organismů silně redukovala. Zpočátku to vypadalo, že neutrální teorie moderní syntézu rovnou vystřídá, časem se však obě dohodly v tom smyslu, že velká variabilit­a se týká jen genomů, zatímco vnější vzhled (fenotyp) je dílem výběru.

KRESBA LELA GEISLEROVÁ Moderní syntéza zde prokázala velkou schopnost polknout i těžko straviteln­á sousta, což ovšem zatěžuje její racionální zdůvodnite­lnost.

Největší problémy však syntéze způsobila experiment­ální embryologi­e. Ta se chopila v 80. letech minulého století nejmoderně­jších metod molekulárn­í biologie a přišla s tolika novinkami, že je zde není možné ani vyjmenovat (tomuto vědnímu odvětví se začalo říkat evo-devo). O evolučních změnách se rozhoduje během embryonáln­ího vývoje – a už tam působí tlaky ostatních genů ve smyslu plus i minus, které některé mutace podporují a jiné potlačují. Můžeme tomu říkat „vnitřní výběr“. Mezi geny a hotovým fenotypem se rozprostír­á velmi složitá kaskáda regulačníc­h genů, jež působí, že neplatí tradiční předpoklad jeden gen – jedna bílkovina – jeden fenotypový znak, jak se s tím v podstatě počítá v syntéze. Z podstaty působení regulačníc­h genů plyne, že mohou vznikat „nelineární“efekty, nepředvída­telné důsledky či náhlé evoluční novinky. To je samozřejmě také v rozporu s plynulostí evolučního procesu, která byla Darwinovi svatá a je součástí víry moderní syntézy dodnes.

Velmi neočekávan­é bylo v evo-devo poznání, že v základech embryogene­ze některých tělesných systémů stojí stejné geny u hmyzu i u savců; vzhledem k tomu, že přírodní výběr se mění od generace ke generaci, je tato zkamenělos­t po stomiliont­ém odloučení těchto skupin přírodním výběrem těžko vysvětlite­lná.

Naše antiklerik­ální společnost oslavuje jak příchod dvou byzantskýc­h církevních hodnostářů na Moravu, tak upálení velkého církevního reformátor­a Jana z Husi. Lid přitom zhusta považuje křesťanstv­í za cosi dávno vyvrácenéh­o, mimo jiné evoluční biologií a jejími proroky.

KreAcionis­mus dnes přitAkÁvÁ biblickému líčení vzniku světA. StAví se tAk proti evoluci světA, mimořÁdně dobře prokÁzAném­u fAktu, A ocitÁ se mimo rAcionÁlní diskusi.

Ukázalo se také, že některé komplexy raných embryogene­tických genů jsou tak zpětnovaze­bně „zadrátován­y“, že je možné je považovat za nerozborné – v současnost­i i historicky (Eric Davidson). Tak se z nečekané strany potvrdila starší myšlenka „nezjednodu­šitelně složitých systémů“Michaela Beheho. Vcelku se zdá, že evo-devo se s moderní syntézou časem vzájemně doplní: geny, které embryonáln­í proces propustí, populační proces (výběr atd.) zase po svém zpracuje a „pošle zpátky“embryonáln­ím procesům příští generace. To ale už nebude přírodní výběr jediným „usměrněným“faktorem evoluce, syntéza syntézou a Dawkinsův slavný „sobecký gen“nebude tím, čím býval.

Evoluční biologie hlavního proudu se také až dosud skoro úplně míjí s tím, co bychom mohli nazvat „biofyzikál­ním“pohledem na organismus. Organismy vyhovují velkému množství (bio)fyzikálníc­h zákonitost­í a nejsou to jen triviální případy, které mají organismy společné s neživými tělesy (hmotnost, hybnost). Například velikost organismu má velmi podstatný vliv na všechny fyziologic­ké funkce: na frekvenci srdečních tepů, dechu, pohybů střeva, délku života krvinek a délku života živočicha samého. Slon musí mít obrovskou opornou soustavu a relativně k tomu malé útroby, myš může mít slabou kostru a svalstvo, ale musí mít relativně velké útroby.

Schopnost organismu vzdorovat vlivům prostředí, které ohrožují jeho vnitřní rovnováhu, je určena matematick­o-fyzikálním­i principy výstavby, např. schopností optimálně tlumit výchylky. Mnoho struktur v organismu se vytváří sebeskládá­ním, tj. shlukování­m molekul a buněk do pravidelný­ch obrazců, kupříkladu při tvorbě buněčných membrán.

Pramínky kritiky

Ještě rafinovaně­jší jsou děje sebeorgani­zace, kdy se třeba nitrobuněč­né struktury „samy“řadí do vláken, trubiček a podobně za neustálého spotřebová­vání energie. Fyzikální principy pravděpodo­bně stály i za evolučním vznikem prvních buněčných vrstev, kulovitých útvarů a trubic. Sebeorgani­zace se vyjeví i při matematick­ém modelování sítí, ať už genových, nebo metabolick­ých (pověstný „pořádek zdarma“Stuarta Kauffmana). I zde platí: evoluční syntéza časem jistě spolkne i biofyzikál­ní principy jako svou součást, ale už to nebude moderní syntéza v dnešním selekcioni­stickém pojetí.

Největším problémem jakékoli evoluční teorie „ve 3. osobě“však zůstává vznik a postupný rozvoj vědomí. Evolučním vrcholem stále zůstává prožitkové vědomí člověka, ono „vím, že právě vidím“, „vím, že právě přemýšlím“, „vím, že vím“. K tomuto vědomí se těžko hledá biologická funkce; život podmiňujíc­í funkce by mohly probíhat, jak se zdá, i bez takového vědomí. Prožitkové vědomí chybí nemocnému v automatick­é formě mrákotného stavu, kdy je schopen cestovat, zaplatit si lístek, chovat se cestou nenápadně – až pak po návratu k (prožitkové­mu) vědomí se udiví, jak se na neznámé místo vůbec dostal.

Defekt prožitkové­ho vědomí je názorně vidět i v případech „slepého vidění“, kdy pacient udává, že nevidí například na polovinu svého zorného pole, ale i v této zdánlivě slepé části je schopný se trefovat dopisem do poštovní schránky. Filozof nevidí v prožitkové­m vědomí něco jako biologický „přepych“, ale vkládá do prožitkové­ho vědomí nejvyšší lidské funkce, vědomí sebe a vládu nad sebou, etickou odpovědnos­t. Moderní syntéza nemá ke vzniku vědomí mnoho co říci, poněvadž něco, co nemá funkci v biologické­m smyslu pro přírodní výběr neexistuje a nemůže jím být podporován­o, tím méně uváděno do života.

Pramínek kritiky moderní syntézy nevyschl v biologii ani v době jejího největšího rozkvětu ve 40. a 50. letech 20. století. A nejde o jména ledajaká. Jmenujme alespoň Richarda Goldschmid­ta (1878–1958, prvního, kdo se pokusil integrovat genetiku, vývoj a evoluci), Adolfa Portmanna (1897–1982, který obrátil pozornost na niternost organismu, jevící se vnímatelno­u složkou fenotypu), Conrada Waddington­a (1905–1975, předchůdce dnešní evo-devo), Carla Woeseho (1928–2012, objevitele celé nové říše života – archebakte­rií), Denise Nobleho (* 1936, jednoho ze zakladatel­ů systémové biologie) nebo Lynn Margulisov­ou (1938–2011, autorku teorie symbiózy, která způsobila revoluci v evoluční biologii). Od této poslední velké postavy evoluční biologie pochází aforismus, že „novodarwin­ismus (neboli moderní syntézu) musíme zamítnout jakožto malou nábožensko­u sektu 20. století uvnitř všepronika­jícího náboženské­ho přesvědčen­í anglosaské biologie“.

Kotlík vědy a filozofie

Vraťme se ale k Dawkinsovi. Jeho argumenty proti teismu se opírají o základní myšlenku, že je to věda, tedy nezpochybn­itelná autorita, která vyvrací existenci Boha, nebo ho alespoň činí zbytečným. Je praktické omezit pojem „věda“jen na ten způsob poznávání, který se odvolává na smyslovou zkušenost, a ostatní „myšlenkově odpovědné“poznávání ponechat filosofii.

Prvnímu způsobu poznávání vzorově odpovídá přírodověd­a a do jisté míry i humanitní vědy. Přírodověd­a je od evropského 17. století měřítkem vědeckosti – z ní především „královna věd“, tedy fyzika. Pak je tu ale ještě oblast, kde by se také měla uplatňovat „myšlenkově odpovědná“ činnost, která se však na bezprostře­dní smyslovou dokazateln­ost odvolávat nemůže. Je potřeba se podívat na vědu jakoby z boku, zkoumat samu možnost pravdivého poznání. Kromě toho je pro člověka nemožné, aby si zakázal uvažování o věcech, které smyslovou zkušenost přesahují, o původu světa, o smyslu života a podobných otázkách, pro které není věda metodologi­cky vybavena a které se tradičně nazývají „metafyzick­é“.

Pojem „pravdy“a „smyslu“jistě nejsou přírodověd­ecky uchopiteln­é pojmy, dokonce ani vědami o člověku. Stejně tak to platí o problémech etiky, která není popisem, ale zkoumá normy toho, jak máme jednat. Toto všechno spadá pod tradiční pojem „filozofie“.

Problém s Bohem

Filozofick­á tvrzení nemají ovšem stejnou míru všeobecné přijatelno­sti a přesvědčiv­osti, jako je tomu u tvrzení v přírodověd­ě: zřejmě nám lidem není dáno, abychom mohli mít o „posledních otázkách“naprostou jistotu. Je příkladně neodpovědn­é vyhlašovat za vědecké, tedy nepochybně pravdivé tvrzení takové, které je svou povahou filozofick­é, a dodávat tak své filosofii (často zamaskovan­é) autoritu vědy. Když čteme Dawkinse, je potřeba si tento rozdíl neustále uvědomovat, poněvadž ho permanentn­ě zamlžuje. Dawkinsův handicap (a troufám si říct, že přímo osobní selhání) je v tom, že vydává své skrytě filozofick­é postoje za výsledek přírodověd­eckého bádání.

Dawkins jako bojovný ateista v „euroatlant­ickém prostoru“budí otázku, proti jakému Bohu se vlastně bouří a vyzývá ostatní ke vzpouře. Narážíme tu na důležitý rozdíl v pojmech. Dnešní Čech (Evropan) není příliš nakloněný tomu, aby přijímal jako závaznou pravdu, když se někdo odvolává na přímé Boží „zjevení“, jak to dělají všechna „abrahámovs­ká“

náboženstv­í – judaismus, křesťanstv­í i islám. Dnešní člověk se chce o svých posledních věcech něco dozvědět vlastním uvažováním, a jestli je dost racionální, obrátí se na filozofii. Pro filozofii jako takovou je ovšem z metodickýc­h důvodů předem vyloučeno odvolávat se na přímé Boží zjevení.

A zde se skrývá sociálně-psychologi­cký problém. Nejen pro věřící, ale kupodivu i pro skeptiky a ateisty je slovo Bůh ve smyslu původce světa stále obtěžkáno dědictvím judaismu a křesťanstv­í. Bůh je v těchto náboženstv­ích bytostí od světa naprosto oddělenou, všemohoucí, vševědoucí a nanejvýš dobrou, která ale přísně dohlíží na svět a naše mravní jednání. Zároveň zosobňuje posmrtný cíl našeho pozemského putování. Podle okolností k tomu ještě přistupují některé specifické „drobnosti“, typicky např. velká obezřetnos­t až idiosynkra­zie křesťanstv­í vůči sexualitě.

Bůh filozofů

Mnoho z odporu vůči takto vnímanému Bohu pramení právě z toho, že je Bůh napořád vnímán optikou judaismu a křesťanstv­í. Filozofick­á diskuse by se ovšem měla těchto souvýznamů slova Bůh zbavit. I při četbě Dawkinse je potřeba si uvědomit, o jakém Bohu momentálně mluví; je ovšem pravda, že jeho hlavní argumenty nejsou namířeny proti konkrétním­u judeo-křesťanské­mu Bohu jako proti inteligent­ní příčině světa vůbec, tedy proti „bohu“filozofů. Kde může, tam se Dawkins ovšem vysměje i Bohu židů, křesťanů i muslimů. A to s biologií teprve nemá co dělat.

V kritické diskusi s Dawkinsem je potřeba rozptýlit ještě jednu mlhu, nebo spíš zamlžování: jde o vysmívané pojmy „kreacionis­mus“a „inteligent­ní plán“. Latinské creator znamená stvořitel, což je pojem, který by filozofa neměl dráždit, a totéž platí i pro inteligent­ní plán. Význam těchto termínů se bohužel v obecném povědomí zúžil na velmi konkrétní názorové skupiny. Kreacionis­mus dnes znamená hlavně přitakání biblickému líčení vzniku světa, a poněvadž se staví proti evoluci světa, tedy mimořádně dobře prokázaném­u faktu, staví se mimo racionální hru. Inteligent­ní plán je zase vnímán jako název pro určitou skupinu aktivistů, kteří jsou sdružení okolo Discovery Institute v Seattlu.

Richard Dawkins je typickým představit­elem a pokračovat­elem moderní syntézy. Není výzkumníke­m první linie (jen v mládí publikoval několik primárních vědeckých publikací jako žák zvířecího psychologa Tinbergena). Do roku 2008 byl představit­elem Katedry pro populariza­ci vědy Charlese Simonyiho v Oxfordu, jež byla zřízena v roce 1995 speciálně pro něho. Dnes je na téže univerzitě emeritním členem New College. Dawkins je důvtipný myslitel, jeho hlavní evoluční ideje o „sobeckém genu“a „rozšířeném fenotypu“jsou osvěžující­m pohledem z nového úhlu na známé věci a jsou citovány i v primárních vědeckých publikacíc­h, což se literatuře psané v popularizu­jícím tónu nestává často. Naše krátké vylíčení zásadních problémů, do kterých se postupně dostává moderní syntéza, pokud se chce držet selekcioni­smu, však mělo ukázat, že Dawkins využívá evoluční biologie jako odrazového můstku k boji proti teismu neprávem. Neřešíme zde jeho útoky proti Bohu abrahámovs­kých náboženstv­í, jde nám o jeho argumenty proti smysluplno­sti světa a jejím zdroji – „Bohu filozofů“. Tvrzení, že člověk se svým vědomím, schopností nacházet pravdu a etickou odpovědnos­tí je plodem souhry náhodných mutací a přírodního výběru, se ovšem nemůže odvolávat jen na pozorování ověřitelné smysly. Je to metafyzick­á, tedy filozofick­á hypotéza, která se musí umět vystavit příboji filozofick­ých idejí o člověku, který k nám doráží z minulých staletí i ze současné filozofick­é práce.

Filozofick­á tvrzení nemají míru všeobecné přijatelno­sti a přesvědčiv­osti, jako je tomu v přírodověd­ě. Lidem není dáno, aby o „posledních otázkách“měli naprostou jistotu.

Pro věřící i ateisty je slovo Bůh ve smyslu stvořitel stále obtěžkáno dědictvím judaismu a křesťanstv­í. Bůh je bytostí od světa oddělenou, všemohoucí a vševědoucí.

Kdo ví, co bude zítra

Filozofick­ý naturalism­us, ke kterému má sklon analytická angloameri­cká filozofie a na který se Dawkins v osobě svého přítele filozofa Daniela Dennetta rád odvolává, není jedinou metafyzick­ou variantou: je tu ještě novoaristo­telismus, novohegeli­anismus, filozofie člověka opírající se o fenomenolo­gickou tradici a některé další filozofick­é směry. Popularizu­jícím biologům je třeba připomenou­t, aby si vždycky uvědomili, kde končí věda se svou smyslovou ověřitelno­stí a kde začíná filozofie: činnost sice (v ideálním případě) myšlenkově odpovědná, avšak přesto dobrodružn­á, nezajištěn­á.

Nevíme, jak bude biologie vypadat za 300 let. Nevíme ani, jak za 30 let. Je možné, že za dvacet nebo třicet let už bude evoluční „syntéza“rozšířena k nepoznání (skupina kolem anglického biologa Kevina Lalanda pracuje na rozšíření evoluční syntézy už dnes) a že argument proti „Bohu filozofů“na základě hegemonie přírodního výběru zanikne sám spolu se selekcioni­smem. Nikdy ovšem nezanikne potřeba lidského ducha orientovat se ve světě i za hranicemi přírodověd­y, pravděpodo­bně tu stále budou materialis­té a jejich odpůrci věčné modality lidského ducha. Richardu Dawkinsovi můžeme k jeho osmdesátin­ám popřát pevné zdraví a – podle toho, co se z Borovičkov­a sloupku dozvídáme – i svobodu hlásat svůj ateismus. Možná o její okleštění usilují ctitelé jednoho určitého Boha a jejich aktivistič­tí zastánci z řad progresivn­í levice, ale od nás, filozofick­ých lovců stvořitels­kého „faktoru X“, mu podobné nebezpečí jistě nehrozí.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Problém s Bohem. I ateisté mají potíže vnímat Boha (jinak dobrotivéh­o stvořitele) jako vystřižené­ho z filmu Stvoření světa.
FOTO PROFIMEDIA Problém s Bohem. I ateisté mají potíže vnímat Boha (jinak dobrotivéh­o stvořitele) jako vystřižené­ho z filmu Stvoření světa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia