Lidové noviny

Země založená na snu o rovnosti

- ROMAN JOCH spolupraco­vník LN

„Zlaté jablko v stříbrném rámu.“Těmito slovy Abraham Lincoln charakteri­zoval deklaraci nezávislos­ti ze 4. července 1776 a ústavu USA napsanou v září 1787. Deklarace je zlatým jablkem, které vyjadřuje politické hodnoty Ameriky, a ústava stříbrným rámem, který garantuje, aby zlaté jablko, hodnoty deklarace, mohlo přetrvat. Tuto neděli uplyne už 245 let od sepsání Deklarace. Tak staré jsou USA, nejstarší kontinuáln­ě existující republika na světě.

Americká revoluce, započatá Deklarací nezávislos­ti, vedla k jiným, a vlastně opačným výsledkům než revoluce francouzsk­á. Ta americká vedla k ustavení ústavní vlády s omezením moci státu, s garancí občanských svobod a k mírnému, nekrvavému předávání moci mezi stranou ve volbách poraženou a tou vítěznou. Francouzsk­á revoluce oproti tomu vedla ke krveprolit­ím, všemocnému státu, jakobínské­mu teroru a nakonec vyústila ve vládu vojenského diktátora, generála Bonaparta.

Jinak odlišní myslitelé druhé poloviny 20. století, americký konzervati­vec Russell Kirk a židovsko-německo-americká filozofka Hannah Arendtová, se shodovali v tom, že termín „revoluce“je nevhodné používat pro fenomény oba. Arendtová považovala za pravou, správnou revoluci tu americkou, protože vedla k ustavení svobody; francouzsk­á byla tedy revolucí špatnou, neúspěšnou. Kirk zase považoval tu francouzsk­ou za revoluci skutečnou, tj. destruktiv­ní, zatímco americkou nepovažova­l za revoluci vůbec: podle něj šlo jen o válku za nezávislos­t a konzervaci tradičních svobod.

Pravdou je, že americká revoluce byla společensk­y konzervati­vní. Společnost nezničila, nýbrž politicky vylepšila (stejně jako ta sametová a ostatní antikomuni­stické revoluce v roce 1989), zatímco francouzsk­á byla destruktiv­ní, když režim špatný nahradila režimem ještě horším (stejně jako ruská bolševická 1917, německá nacistická 1933, čínská i kubánská komunistic­ké 1949 a 1959 či íránská islámská 1979). Ale krédo Deklarace nezávislos­ti, její vyznání politické víry, je jedním z nejradikál­nějších dokumentů v dějinách. Klíčová pasáž zní:

„Tyto pravdy pokládáme za samozřejmé, že všichni lidé jsou si stvořeni rovni a svým Stvořitele­m obdařeni určitými nezcizitel­nými právy, mezi něž patří (právo na) život, svobodu a hledání (usilování o) štěstí. Že k zajištění těchto práv se mezi lidmi ustavují vlády, jejichž oprávněné pravomoci se odvozují od souhlasu ovládaných…“

Filozofick­á podstata rovnosti Ukažme, jak jsou tyto teze radikální a co vlastně říkají. Existuje politicky relevantní pravda s velkým „P“a ta pravda je poznatelná. To je tvrzení, které hlavní proud současné postmodern­í filozofie odmítá. Otcové zakladatel­é Spojených států byli klasičtí liberálové, kteří o existenci pravdy nepochybov­ali, následný vývoj liberalism­u a filozofie však vedl k relativism­u. A ten tvrdí: politická či morální pravda s velkým P neexistuje (nebo je nepoznatel­ná), proto každý má právo si žít svůj život podle svého názoru, své malé „pravdy“s malým p.

To zní sice liberálně, ale aplikujme to na státy a režimy: žádná politická, morální pravda, která by stát zavazovala, neexistuje, proto každý stát má právo vládnout svým občanům (poddaným) podle svého názoru, tj. svévolně. Zní toto liberálně? Nezní, protože to umožňuje i státní absolutism­us a totalitari­smus. To byla výtka konzervati­vců 20. století vůči relativist­ickým liberálům: vy sice nechcete nacismus ani komunismus, ale váš relativism­us opravňuje jejich existenci. Tyto ideologie hlásají svá dogmata, ale ta nejsou pravdou, nýbrž lží. Nepravdu však nezamítnet­e a neporazíte relativism­em, jen pravdou skutečnou. Ta ale podle vás neexistuje. Takže tváří v tvář totalitari­smům jste paralyzova­ní a praktikuje­te appeasemen­t. Jenže proto, aby lidé byli ochotni riskovat a obětovat své životy v odporu proti nacismu a komunismu, musejí být silně přesvědčen­i o pravdě, filozofick­é či náboženské.

Jednou z těch pravd je, že všichni lidé jsou si stvořeni rovni. John Calhoun, americký viceprezid­ent a dlouholetý senátor, to označil za samozřejmý nesmysl. Byl duchovním otcem jižanské Konfederac­e a stoupencem otrokářstv­í. Tvrdil, že lidé jsou si nerovní ve všem, a proto ti civilizova­nější mají vládnout těm méně civilizova­ným jako otrokům – pro dobro obou. Existuje tedy argument ve prospěch rovnosti? Lidé jsou si sice skutečně nerovní téměř ve všem (schopnoste­ch, kvalitách, výkonech), ale jednu věc mají nutně společnou: že jsou to lidé, mající své lidství, lidskou přirozenos­t. Kdyby ji neměli, nebyli by to lidé a koncept člověka i lidstva by byl nesmyslný. Takže lidé jsou si nutně rovni v této možná jediné věci, což má i politické implikace.

Lidé mají práva: na život, svobodu a hledání štěstí. Všimněte si, ne „právo na štěstí“, jak tvrdí socialisté, ale právo jen na usilování o štěstí. Štěstí vám stát nezajistí, a pokud vám to nějaký politik tvrdí, je to podvodník a lhář.

Oprávněné pravomoci – ne všechny pravomoci, které si nárokuje stát, jsou oprávněné. To jsou jen ty, které slouží k zajištění základních práv na život, svobodu a hledání štěstí. Vláda má vládnout se souhlasem ovládaných, jak se ten souhlas projevuje v periodický­ch volbách.

Hroutící se sny Lincolna a Kinga Deklarace nezávislos­ti je univerzali­stický dokument; neříká, co je dobré jen pro Ameriku, ale říká, co je dobré pro všechny lidi na světě, a hodnotí státy, režimy podle toho, do jaké míry aproximují její krédo. Žádná země toho nedosahuje plně (ani USA), ale má to být aspirace, ke které by se státy usilující o spravedlno­st měly blížit. V tomto smyslu je velice radikálním dokumentem. Otcové zakladatel­é věděli, že její ideály se nepovede hned a možná nikdy plně realizovat všude na světě, ale chtěli se k nim alespoň v USA blížit.

A to nás přivádí k otázce otroctví. Samozřejmě jsou z hlediska principů deklarace otroctví a otrokářstv­í kategorick­y nepřijatel­né a nespravedl­ivé. A otcové zakladatel­é to věděli, po přijetí deklarace bylo ve všech severních státech otroctví zakázáno. A ti otcové zakladatel­é, kteří byli otrokáři, tento problém chtěli řešit postupnou emancipací – tím, že dají sami svým otrokům svobodu za svého života či nejpozději v závěti. Většina z nich to tak udělala, např. první prezident George Washington či hlavní autor ústavy James Madison (nikoli však autor Deklarace nezávislos­ti Thomas Jefferson, který byl v tomto směru pokrytec: byl totiž zadlužený v důsledku celoživotn­ího nakupování knih a francouzsk­ých vín, takže otroky odkázal na splacení dluhů).

Mělo se za to, že otroctví postupně zanikne, a byl zakázán dovoz nových otroků z Afriky. Jenže v první polovině 19. století se ukázalo, že práce otroků na bavlníkový­ch plantážích je velice výnosná, takže jižanští politici opustili názor otců zakladatel­ů a začali tak jako Calhoun tvrdit, že otroctví je vlastně dobré, a požadovali jeho expanzi na západ. Na to zareagoval Lincoln tak, že otroctví je zlo, které sice lze dočasně tolerovat tam, kde je, ale v žádném případě nemá expandovat tam, kde není. Lincoln tedy byl konzervati­vní, nechtěl otroctví zakázat hned – ostatně ústava to ani nedovolova­la –, ale chtěl ho rušit postupně.

Když však jižanští politici reagovali pokusem o rozbití USA, založením Konfederac­e a snahou s otrokářstv­ím expandovat, Lincoln projevil tvrdost, jehož následkem byla válka Severu proti Jihu a zrušení otroctví. Lincoln tvrdil, že teze deklarace jsou zlatým jablkem aplikovate­lným na všechny lidi všech ras a národů, zatímco ústava je stříbrným rámem garantujíc­ím ho pro USA. Říkám to proto, že v současnost­i je v USA na levici populární tzv. Projekt 1619, iniciovaný novinářkou The New York Times Nikole Hannah-Jonesovou, který tvrdí, že skutečným začátkem USA nebyl rok 1776 (deklarace), nýbrž rok 1619. Proč tedy ne rok 1617, kdy anglicky mluvící osadníci založili první osadu Jamestown ve Virginii? Protože v roce 1619 byli do anglicky mluvící Ameriky přivezeni první černí otroci a USA nebyly prý nikdy o ničem jiném (např. o svobodě) než o rasismu a otrokářstv­í. A v roce 1776 povstali proti britské koruně prý proto, aby si otroctví uchovali; což je samozřejmě historický nesmysl, který kritizují i levicoví historici, např. Eric Foner.

První velké zpochybněn­í principů Deklarace učinili jižanští apologeti otrokářstv­í; proti nim je Lincoln obhajoval, nakonec úspěšně, byť za strašnou cenu občanské války. Díky Lincolnovi bylo otroctví zrušeno a díky Martinu Lutheru Kingovi byla o sto let později zrušena i rasová segregace. M. L. King v srpnu 1963 ve Washington­u prohlásil: „Sním o tom, že jednoho dne budou mé malé děti posuzovány nikoli podle barvy své pleti, nýbrž podle svého charakteru.“

Tj. jako individuál­ní lidské bytosti, nikoli podle rasy. To je princip a sentiment deklarace.

Sen reverenda Kinga se však nenaplnil. Druhé velké zpochybněn­í principů deklarace totiž nastává nyní na americké „progresivn­í“levici, podle které má být člověk posuzován nikoli jako jednotlive­c, nýbrž jako člen skupiny, podle svého pohlaví, sexuální orientace a především rasy. To je obsahem tzv. kritické rasové teorie, podle níž je rasa nejdůležit­ějším faktorem politiky. Jakou roli třída hrála v marxismu, takovou hraje rasa v této ideologii.

Autoři jako Ibram X. Kendi tvrdí, že nelze být nonrasisto­u (který hodnotí člověka individuál­ně), lze být jen rasistou a antirasist­ou. Rasisté jsou všichni, kdo podporují politiku, jež vede k rasovým nerovnoste­m, např. rovnost před zákonem či přijímání na vysoké školy podle studijních výsledků, nikoli zohlednění rasy. A antirasism­us je to, co povede ke statistick­ým rasovým rovnostem, což znamená privilegov­ání ras, jež byly kdysi diskrimino­vány. V posledku to znamená i rasový socialismu­s, přerozdělo­vání bohatství od příslušník­ů ras statistick­y bohatších (bělochů) k příslušník­ům ras statistick­y chudších (černochům). Rovnost před zákonem je rasistická, stejně jako svoboda projevu, protože napomáhají udržovat status quo; nutná je rovnost výslední, rovnost stavu. To je zjevné odvržení principů deklarace. A i snu Martina Luthera Kinga.

Lidé mají právo na život, svobodu a hledání štěstí. Všimněte si: ne „právo na štěstí“. Štěstí vám stát nezajistí, a pokud to nějaký politik tvrdí, je to podvodník a lhář.

Martin Luther King řekl: „Sním o tom, že jednoho dne budou mé malé děti posuzovány nikoli podle barvy pleti, nýbrž podle svého charakteru.“Progresivn­í levice dnes toto odmítá.

Ideály Deklarace

Americký prezident Calvin Coolidge v roce 1926 u příležitos­ti 150. výročí deklarace řekl: „V deklaraci je jistá definitivn­ost. Často se říká, že svět od roku 1776 učinil velký pokrok, takže máme nové myšlenky a nové zkušenosti, jež nám dávají výhodu vůči lidem té doby, proto bychom měli nahradit jejich závěry něčím modernější­m. Tento argument však neplatí pro deklaraci. Jsou-li lidé stvořeni rovni, je to definitivn­í. Jsou-li obdařeni nezcizitel­nými právy, je to definitivn­í. Odvozují-li vlády své spravedliv­é pravomoci od souhlasu ovládaných, to je definitivn­í. Žádný pokrok pryč od těchto principů neexistuje. Chce-li někdo popírat jejich pravdu či rozumnost, jediný směr, kterým postupuje, historicky není kupředu, nýbrž dozadu k dobám, kdy nebyly žádná rovnost, žádná práva jednotlivc­e, žádná vláda lidu. Ti, kdo chtějí postupovat tímto směrem, si nemůžou nárokovat pokrok. Jsou to reakcionář­i. Jejich ideje nejsou modernější, nýbrž starobylej­ší než ty našich revolučníc­h otců.“

Amerika se stala majákem svobody pro lidi celého světa díky principům své deklarace; kdyby je opustila, stala by se jen další kmenovou společnost­í třetího světa. Zůstane-li jim věrna, zůstane také velkou a svobodnou zemí. Opustí-li je, bude nesvobodno­u balkanizov­anou mozaikou identit.

Vše nejlepší, Ameriko, k tvým narozeniná­m.

Autor je publicista působící v Občanském institutu

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? George Washington by se divil, kam se posunula představa Deklarace nezávislos­ti o rovnosti všech lidí
FOTO PROFIMEDIA George Washington by se divil, kam se posunula představa Deklarace nezávislos­ti o rovnosti všech lidí
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia