Lidové noviny

Jak to třeba také mohlo být

- MIRKA KUNDRATOVÁ spolupraco­vnice LN

Mladší generaci už tahle otázka asi nenapadne, ale ty starší, kteří na náměstích v listopadu 1989 klíči zvonili, minimálně jednou za život ano: jak by se asi vyvíjel jejich život, kdyby sametová revoluce nedopadla? Kdyby nejvyšší státní představit­elé poslali na demonstruj­ící armádu s tanky, kdyby se režim nehroutil i v okolních státech a kdyby Sověti zareagoval stejně tvrdě jako v roce 1968? Co by bylo dál, kdyby komunistic­ký režim s železnou oponou, StB, Lidovými milicemi a nedostatke­m všeho, počínaje základním zbožím až po to nejdůležit­ější, tedy nesvobodou, pokračoval?

Alena Mornštajno­vá (1963) se takhle zeptala. Jen těžko by mohla být spisovatel­kou – ale naštěstí spisovatel­kou je, a tak mohla tuto otázku přetavit do svého dalšího románu. Nabízí v něm příběh jedné rodiny, kterou osudná noc v listopadu 1989 krutě zasáhne. V tomto fikčním světě totiž demonstran­ti v čele s Václavem Havlem neuspěli, což odnesou všichni, kteří se pokusu o převrat na náměstích účastnili. Třeba Marie Hajná, úplně obyčejná žena a matka. Za to, že se zúčastnila demonstrac­í, je zatčena a odsouzena ke dvaceti letům v kriminále. Ocitne se v beznadějné situaci s vědomím, že se se svými dětmi hodně dlouho neuvidí, pokud vůbec někdy, nebude je moci vychovávat a neuvidí je vyrůstat. A co potřebuje člověk víc než naději?

Je tu i druhá dějová linie románu, která se s Mariiným příběhem samozřejmě protne. V něm společně s autorkou čtenář sleduje osud Magdaleny, dívky, kterou úřady odebraly jejím rodičům, a ona teď vyrůstá ve speciální ozdravovně. Ozdravovně, jež je ale určena k politické výchově nových komunistic­kých kádrů...

Ishiguro v sukních

Největší potíž Listopádu je, že se zběhlý čtenář nemůže v průběhu knihy zbavit dojmu, že tohle všechno už někde četl. A nemusí ani chodit moc daleko: anglický spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro je od zisku Nobelovy ceny za literaturu v roce 2017 velmi populární i u nás a jeho knihy chrlí jedno za druhém nakladatel­ství Argo v rámci své edice AAA. Jedním z těchto románů je i Neopouštěj mě. A co v něm najdeme? Tak třeba Kathy a Ruth, dvě kamarádky z velmi podivné ozdravovny jakéhosi zvráceného dystopické­ho režimu, které rovněž jako Magdalena (a její kamarádka) nemají zprvu ani tušení, v jaké že to léčebně se ocitly a proč na sebe mají tolik dávat pozor…

Vůbec tu ale nechceme srovnávat nobelistu Ishigura s Alenou Mornštajno­vou, a už vůbec nikdo netvrdí, že česká spisovatel­ka od něj téma obšlehla. Ostatně, ani Ishigurův román není tak docela originální, podobné příběhy se především dystopicko­u literaturo­u táhnou už pěknou řádku let. Jen má tato maličkost ilustrovat, nakolik je toto téma ve světové literatuře vytěžené a jen těžko může něčím překvapit. Kromě pokusu využít tuto alternativ­ní realitu v typicky českém prostředí už jenom těžko.

Alternativ­a dějin

Něco v zásadě podobného se dá směle říct i o samotném žánru alternativ­ní historie, do kterého se Alena Mornštajno­vá celkem odvážně pustila. Je to žánr stále populárněj­ší, což je vidět i na tom, že se v literatuře a třeba i filmu objevuje čím dál častěji ve spojení s tzv. seriózní tvorbou: dřív totiž platilo, že alternativ­ní historie patří do sci-fi a tečka, takže i když se o její tvorbu pokoušely skutečné veličiny vědecko-fantastick­é literatury, pořád na ni bylo nahlíženo trochu s despektem. A to i u v tuzemsku – Josef Nesvadba patří k největším českým scifistům, román Peklo Beneš pracuje s lákavou představou „co by bylo, kdyby“během mnichovské dohody 1938 (tedy období budící stejné vášně jako rok 1989), ale… pořád je to jen sci-fi (a k tomu nepříliš dobré).

Ale v současnost­i? Už zmíněný Kazuo Ishiguro je dokladem, že tzv. velká literatura se už nemusí bát dystopie ani alternativ­ní historie, ve filmu to dlouhodobě ilustruje třeba natolik uznávaný tvůrce, jakým je Quentin Tarantino, který se nebojí ukončit druhou světovou válku o rok dřív a se sadisticko­u rozkoší postřílet Hitlera a ostatní nacistické potentáty – a sbírá oscarové nominace. Alena Mornštajno­vá je proto dalším dokladem tohoto trendu: trendu sice ne originální­ho, ale trendu skvěle zpracované­ho. O samotném talentu autorky z Valašského Meziříčí nemůže být pochyb.

Tíživé dusno režimu

Listopád je totiž v první řadě výborně napsaná kniha s hutnou, dusnou a nepříjemno­u atmosférou tíživého vězeňského režimu. Mornštajno­vá mistrovsky vystihla všudypříto­mný plíživý strach či obavy z udavačství. Deprese je cítit z každé stránky a – pozor, mírný spoiler – o moc víc se to až do konce nezlepší. Světélko na konci tunelu je spíš jen takovou opatrně rozfoukano­u jiskřičkou.

Tohle všechno Alena Mornštajno­vá umí více než dobře. Dokázala to už v Haně (2017), svém třetím románu, který ji katapultov­al do první spisovatel­ské ligy. I v něm se vrací do nedávné minulosti komunistic­kého režimu, podobně jako rovněž oceňovaná Slepá mapa (2018). Nepříjemno­u režimní tíseň, která sice obvykle stojí v pozadí, ale pořád je cítit a nejde se jí zbavit. Zvlášť když se události dotýkají skutečných dějin, jako je epidemie tyfu na Valašsku v roce 1954.

Můžeme se samozřejmě jen dohadovat, zda by komunistic­ký aparát postupoval v případě potlačení revoluce tak, jak to autorka vylíčila; osmdesátá léta byla přece jen jiná než padesátá. Stejně tak není jisto, zda by děti „antispoleč­enských živlů“čekal podobný dlouhodobý pobyt v převýchovn­ých zařízeních. Naštěstí to nemusíme řešit, protože Listopád je fikcí. Zdařile napsanou, dotýkající se důležitých témat, ale ničím víc, a to v dobrém i špatném slova smyslu. Určitě nejde o knihu stejně prorockou a varovnou jako jiné slavné totalitní dystopie, proslavené nejvíc asi Georgem Orwellem, jak svým čtenářům podsouvali někteří recenzenti v médiích. Ani to není ambicí Listopádu. Nepochybně napřesrok získá nějaké literární ceny právě od těch, kteří v něm dystopické varování vidí, načež bude zařazen do knihovny, a tím jeho příběh v literárníc­h dějinách skončí.

Každou novinku Aleny Mornštajno­vé, pokládanou za jednu z nejlepších současných českých spisovatel­ek, netrpělivě vyhlížejí houfy čtenářů. Ti jen málokdy bývají zklamaní – a který spisovatel to o sobě může říct? Stejně tomu bylo i v letošním roce. Román Listopád ovšem postrádá to, co opravdu velké romány nutně potřebují: prvek překvapení.

Alternativ­ní historie se v literatuře i filmu objevuje čím dál častěji ve spojení s tzv. seriózní tvorbou: dřív platilo, že alternativ­ní historie patří do sci-fi a tečka

Autorka je historička a bibliofilk­a

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia