Lidové noviny

Očkovat i malé děti je nezbytné, míní experti

Když děti vynecháme z vakcinace, covid na ně zacílí, říká v ROZHOVORU pro LN vakcinolog Roman Chlíbek

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Vakcíny proti covidu se začínají dostávat i k těm nejmenším. Americký výrobce Pfizer odstartova­l klinický výzkum na dětech ve věku pět až jedenáct let. Záhy mají následovat ještě mladší kategorie, už v říjnu chce mít firma výsledky studií u batolat od šesti měsíců do dvou let.

Vakcínu od společnost­i Pfizer pro všechny výše zmíněné kategorie by měly podle plánů schválit regulační orgány nejpozději do konce roku.

S budoucím očkováním dětí počítá i Česko, čekáme jen na zelenou od Evropské lékové agentury (EMA). „EMA je pro nás v tomto zárukou,“řekl LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Už na začátku července se otevřela registrace pro jedince starší dvanácti let.

Podle vakcinolog­a Romana Chlíbka je očkování dětí důležité pro dosažení kolektivní imunity a ke zkrocení pandemie. „Bude nutné mít vakcínu i pro malé děti, zejména pro rizikové skupiny – zdravotně oslabené. Pokud bychom očkovali jenom dospělé, hrozí, že virus bude hledat imunitně naivní jedince, a to budou neočkované děti. Virus by se pak mohl mezi nimi více šířit a mutovat. Respirační nákazy není možné vztahovat jenom na dospělé,“uvedl pro LN šéf Epidemiolo­gické skupiny na ministerst­vu zdravotnic­tví.

Zpočátku by volil individuál­ní přístup, v první řadě by očkoval děti s chronickým onemocnění­m, astmatiky či obézní jedince. „Pak je třeba zvážit, kde dítě žije. Pokud pobývá v rodině, kde jsou senioři a lidé s oslabenou imunitou, je očkování vhodné,“řekl.

Větší nároky na proočkovan­ost klade i nová mutace delta. „Aktuálně se doporučuje 83 procent. Se současnou vakcínou je potřeba číslo vyšší. Je zatím neupravená, takže má na deltu i nižší účinnost, proto musíme mít o to vyšší proočkovan­ost,“vysvětlil Chlíbek. V boji proti původní variantě koronaviru by stačilo, aby očkování mělo 75 procent populace.

Je ale otázkou, jak k vakcinaci svých potomků přesvědčit váhající rodiče. Motivovat by je mohlo to, že ministr zdravotnic­tví už dříve avizoval „volnější“režim pro očkované žáky. Například by mohli na podzim odložit respirátor­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia