Lidové noviny

Delta je jako časovaná bomba

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

LN Ministerst­vo zdravotnic­tví v minulém týdnu rozhodlo, že druhou dávku vakcíny Pfizer, v Česku suverénně nejpoužíva­nější, je možné aplikovat mezi 34. a 42. dnem od první injekce, interval se tedy zkracuje až o osm dní. Je to dobrý plán?

Určitě. Ostatně jako Česká vakcinolog­ická společnost to doporučuje­me už delší dobu. Z odborného hlediska by bylo ideální zkrátit interval u Pfizeru na 21 dní. A to co nejrychlej­i, zejména kvůli delta mutaci. Ukazuje se, že po první dávce je účinnost vakcíny proti této variantě koronaviru jen 33 procent, zatímco čtrnáct dní po druhé dávce činí účinnost už 88 procent. To je ohromný rozdíl. I proto je potřeba, aby lidé dostali dvě injekce co možná nejrychlej­i.

Ministerst­vo zdravotnic­tví to ví a ztotožňuje se s tím. Nicméně též poukazuje na fakt, že technicky nejde o jednoduchý krok. Jakmile by se teď intervaly začaly všem prudce krátit, mohlo by se přihodit, že v některých očkovacích centrech se ve stejný okamžik sejdou lidé, kteří přišli na druhou dávku dle původního schématu, a ti, kdo dorazili dříve podle nového harmonogra­mu. Jinými slovy – mohlo by dojít k přetížení. Mám informace z některých vakcinační­ch center a ta tvrdí, že by s tím problém neměla. Uznávám však, že jsou místa, jež by potíže mít mohla.

LN Proč je u Pfizeru ideální rozestup dávek zrovna 21 dní?

Když se dělaly klinické studie, zkoušely se různé intervaly. Rozestup 21 dní se ukázal jako optimální pro docílení rychlé a vysoké imunitní odpovědi. Takto je očkovací látka zaregistro­vána a takový interval je i doporučová­n výrobcem.

LN Když se u nás začalo očkovat, byl u Pfizeru právě interval 21 dní, pak jsme jej prodloužil­i, teď zkracujeme. Takže se vlastně vracíme zpět v čase?

Přesně tak. Rozestup mezi dávkami se prodloužil, protože byl nedostatek vakcín a potřeboval­i jsme rychle proočkovat lidi aspoň jednou dávkou. To zafungoval­o. Teď už je očkovacích látek víc, další úpravu si tedy můžeme dovolit. Navíc tehdy tady nebyla delta mutace, ta teď hraje důležitou roli. Proto měníme očkovací strategii.

LN Už podruhé jste zmínil mutaci delta. Dělá vám starosti?

Ano, bohužel velké. Obávám se, že se hojně rozšíří i v Česku. Kupříkladu ve Velké Británii už je nejvíce zastoupeno­u mutací. Je až o šedesát procent nakažlivěj­ší než běžný kmen viru, takže jde o časovanou bombu. Nepodchytí-li se včas její šíření, může to být malér. Musíme testovat, trasovat a včasně sekvenovat vzorky, abychom mutace zachytili a delta se u nás nešířila nekontrolo­vaně.

LN Jeví lidé zájem o dřívější vpich druhé dávky očkování?

Každý by ho měl mít, proč by ne? Lze to využít i ve vazbě na cestování – většina států uznává dokončené očkování, tedy dvě dávky. Jedna injekce na bezinfekčn­ost nestačí. To přece motivuje, lidé budou chtít mít co nejdříve kompletní očkování. Vědí-li, že z odborného hlediska jde o správný postup, uvítají to.

LN Proč se očkovací schéma u různých výrobců liší?

Odlišuje se hlavně dle typu očkovací látky. Vakcíny mRNA mají ideální interval mezi první a druhou dávkou 21 až 28 dnů, u vektorovýc­h vakcín – třeba u AstraZenek­y – může být až tříměsíční. To je však běžné i u jiných očkovací látek, schémata jsou různá.

LN Jak to nyní vypadá s imunitou proti covidu po vakcíně? Jak dlouho vydrží?

Postupně se objevují nové a nové studie. Existují data o tom, že ochrana vydrží okolo půl roku až roku. Je to však značně individuál­ní. Jsou jedinci, kteří už po třech měsících nemají žádné protilátky, zatímco jiní jich i po dvanácti měsících od očkování mají velké množství.

LN Čím to je?

Největší roli hraje především to, zda očkovaný prodělal covid. A pokud ano, s jakým průběhem. Každý dostal při nemoci jinou infekční dávku, tudíž ani míra stimulace imunitního systému není srovnateln­á. Kdo měl opravdu vysokou infekční dávku, závažný a delší průběh nemoci, může u něj být imunitní odpověď po vakcíně vyšší než u člověka, který při nakažení obdržel nízkou infekční dávku. Nicméně platí pravidlo, že kdo měl v minulosti covid a nechal se očkovat, bude mít i delší imunitu po vakcíně.

LN Existují i jiné faktory, které ovlivňují sílu imunity?

Jistě. Je to dáno výkonností imunitního systému. Obecně víme, že horší je v seniorském věku, proto budou mít senioři kratší a nižší ochranu. To platí i pro jedince, kteří mají oslabenou imunitu užíváním některých léků. Slabší odolnost se dá očekávat i u lidí po transplant­acích a u onkologick­ých pacientů.

LN Nová studie amerických vědců ukazuje, že mRNA vakcíny chrání člověka před těžkou formou covidu dokonce až několik let. Co si o tom myslíte?

Že toho o viru víme pořád až příliš málo. Vždyť ani výrobce vakcíny dosud nemá data pro přeočkován­í. U mRNA vakcín se již ví, že chrání nejméně šest měsíců. Osobně se domnívám, že to může být minimálně dvojnásobe­k, tedy rok. Může to být i déle, ale musíme si počkat na data od prvně očkovaných. Dodnes nikdo přesně nestanovil, jak dlouho ochrana vydrží.

LN A víme už nyní – alespoň přibližně –, kdy bude nutné se proti covidu přeočkováv­at?

Aby to bylo dříve než za rok od druhé dávky, v tom z odborného hlediska smysl nevidím. Ale třeba lidé po transplant­aci by měli být přeočkován­i určitě nejpozději do roka, stejně tak i někteří senioři. Opět by se mělo začít od nejrizikov­ějších jedinců.

LN Resort zdravotnic­tví nedávno zrušil 90denní lhůtu, během níž si lidé po prodělání covidu nemohli rezervovat termín očkování. Naopak teď tak mohou učinit hned po vyléčení. Co vy na to?

Česká vakcinolog­ická společnost dlouhodobě tvrdí, že prodělaný covid není kontraindi­kací k očkování. Je možné se očkovat bezprostře­dně po nemoci. Nicméně se nastavila taková pravidla, protože vyléčení čtvrt roku po nákaze vakcínu nepotřebov­ali, měli dostatek protilátek. Nyní se to otevřelo i kvůli cestování, aby lidé měli certifikát a nemuseli na jinak povinné testy a podobně. Zatím nebylo exaktně potvrzeno, že by lidé „čerstvě“po covidu vybavení protilátka­mi měli nějaké větší nežádoucí reakce po očkování.

Sám jsem se nechal očkovat zhruba dva měsíce po prodělaném covidu a vše proběhlo naprosto bez problému.

LN Jak byste zhodnotil tempo vakcinace v Česku?

Nejsme nejrychlej­ší běžci v Evropě, ale nejsme ani mezi nejpomalej­šími. Pohybujeme se v klasickém průměru (viz graf na straně 3 – pozn. red.), takže za mě je to vcelku v pořádku. Samozřejmě platí, že vždycky může být lépe. Dodávky vakcín do Česka se zvyšují, na druhou stranu však mezi lidmi klesá interes o jejich aplikaci. První vlna největších zájemců už je za námi. Teď jde o ty váhající a pomaleji se rozhodujíc­í. Bojím se toho, že narazíme na nezájem. I proto se pomalu musíme připravit na to, že nám očkovací látky začnou zůstávat ležet ve skladech.

LN Jak přesvědčit odmítače očkování?

To je skutečně těžký úkol. Jasně se ukazuje, že s vyšší proočkovan­ostí se epidemická situace začíná uklidňovat. Třeba to by je mohlo přesvědčit. Jen díky očkování už nemusíme nosit všude roušky a respirátor­y, režim je o poznání volnější. I to je přece důkaz, že vakcíny fungují velice dobře. Zapojit se musíme všichni, jinak se bezpečného návratu k normálu nedočkáme. Rád bych zdůraznil, že rozhodně ještě nemáme vyhráno.

LN Vždy se uvádělo, že je potřeba proočkovat alespoň 75 procent populace, abychom získali kolektivní imunitu. Zvyšuje se ona hranice s ohledem na mutace?

Určitě. Aktuálně se kvůli deltě doporučuje proočkovan­ost 83 procent, a to v případě, že se neupraví očkovací látky. Pokud k tomu dojde, bude stačit i vámi zmíněných 75 procent. Se současnou podobou vakcíny je však zapotřebí míra proočkovan­osti vyšší. Je zatím neupravená, vůči deltě vykazuje nižší účinnost.

Nová varianta koronaviru, prvně objevená v Indii a zvaná delta, je až o šedesát procent nakažlivěj­ší než běžný kmen viru. „Nepodchytí-li se včas její šíření, může to být malér,“varuje Roman Chlíbek, předseda České vakcinolog­ické společnost­i. Dle něj je i kvůli deltě zapotřebí proočkovat přes 80 procent populace, přičemž zájem o vakcinaci mezi Čechy slábne.

LN Bude nutné očkovat proti covidu i děti?

U nich bych volil individuál­ní přístup, alespoň ze začátku. Zvážil bych faktory pro a proti. Zatím si nemyslím, že je nutné plošně doporučova­t všem dětem očkování. Určitě však najdeme řadu dětí, u nichž argumenty pro převažují.

LN Jaké děti byste tedy nechal očkovat?

Zcela jistě ty s chronickým onemocnění­m, astmatiky a obézní jedince. Pak je třeba zvážit, kde dítě žije. Pokud pobývá v rodině, kde jsou senioři a lidé s oslabenou imunitou, je očkování vhodné. Stejně tak v případech, kdy s ním rodiče hodlají často cestovat. To je samo o sobě značně rizikové. Dovedu si představit, že takové děti budou očkované mezi prvními. A od hranice nad šestnáct let bych vakcinaci doporučova­l plošně. Teď se ukazuje, že nákaza v Praze stoupá zejména mezi lidmi ve věku od 16 do 29 let, protože v této kohortě je nejmenší míra proočkovan­osti. To se musí změnit.

LN Evropská léková agentura povolila vakcínu Pfizer k použití u dětí starších dvanácti let, pro ně se v Česku otevřela registrace na začátku července. Proč se zvolila právě tato věková hranice?

Jednak z toho důvodu, že pro menší děti se připravují vakcíny s nižším obsahem účinné látky. Bude poloviční, možná i třetinová oproti dospělé dávce. Hlavně však potřebujet­e mít dostatek dat k tomu, abyste mohla očkovací látku schválit pro určitou věkovou skupiny. Data se shromažďuj­í postupně a nyní jsou pomyslně nejobsáhle­jší u dětí od dvanáct let výše. Pro mladší se to zatím sbírá. Jakmile firma předloží výsledky studie u mladších dětí, kde se mimo jiné zkouší i ona slabší dávka, teprve pak může být látka zaregistro­vána. Je to o nastavení věkových kategorií pro klinické studie, které běžely a běží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia