Lidové noviny

Palestinci jdou proti vlastní vládě

Spouštěčem protestů řadových obyvatel Západního břehu Jordánu byla podezřelá smrt prominentn­ího kritika palestinsk­é samosprávy.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

V administra­tivním centru Státu Palestina Ramalláhu jsou masové demonstrac­e téměř na denním pořádku, tentokrát ale mají nezvyklé aranžmá. Protestují­cí se totiž nevymezují proti konání Izraele, jak je obvyklé, ale vůči vlastní politické reprezenta­ci v čele s prezidente­m Mahmúdem Abbásem.

Hesla „Chceme změnu režimu“či „Abbás musí odejít“byla o minulém víkendu vidět nad hlavami stovek palestinsk­ých demonstran­tů v Ramalláhu, přitom šlo již o několikátý protest v řadě. Účastníci prošli centrem města a akci zakončili před sídlem palestinsk­é samosprávy.

Policie tentokrát nezasáhla, o týden dříve tomu ale bylo jinak. Podle svědků citovaných katarskou televizí al-Džazíra se na konci června do davu pustili za pomoci obušků, slzného plynu a zábleskový­ch granátů neuniformo­vaní násilníci, zřejmě členové palestinsk­ých bezpečnost­ních sil, a několik lidí zadrželi.

Podezřelá smrt v Hebronu Protivládn­í demonstrac­e na Západním břehu zažehlo nevyjasněn­é úmrtí Palestince Nizára Banáta, ostrého kritika Abbásovy administra­tivy. Palestinsk­é bezpečnost­ní síly si pro Banáta přišly do jeho domu ve městě Hebronu v ranních hodinách 24. června a ještě týž den byl prohlášen za mrtvého. Podle oficiální verze palestinsk­ých úřadů se zdraví třiačtyřic­etiletého muže po zatčení „náhle zhoršilo“a v nemocnici pak zkolaboval.

Banátova rodina ovšem tvrdí něco zcela jiného – palestinšt­í policisté měli kriticky smýšlející­ho muže surově bít i železnými tyčemi již doma při zatýkání. Podle palestinsk­é Nezávislé komise pro lidská práva (ICHR) pitva ukázala těžká zranění na hlavě a dalších částech těla, tedy „nezemřel přirozenou smrtí“.

Nizár Banát dlouhodobě kritizoval palestinsk­é úřady na Západním břehu z autoritářs­kého chování, nedemokrat­ických metod a porušování lidských práv. Mezi ně patří i skutečnost, že na Palestinci spravovaný­ch územích se naposledy konaly svobodné volby v lednu roku 2006. Hlasování se konečně mělo uskutečnit letos na konci května, ovšem palestinsk­ý prezident Abbás je ani ne měsíc před plánovaným termínem opět odložil na neurčito – oficiálně s důvodem, že izraelské úřady nedaly svolení k tomu, aby mohli hlasovat i Palestinci žijící na okupovaném území Východního Jeruzaléma. Ve volbách chtěl kandidovat i samotný Banát.

Podle Abbásových kritiků, jejichž řady v posledních měsících podle všeho rostou, byla ale skutečným důvodem odložení palestinsk­ých voleb obava z toho, že v nich zvítězí konkurenčn­í palestinsk­é hnutí Hamás. K tomu ostatně došlo i v předchozíc­h volbách v roce 2006. Podle původního plánu se mělo volit na všech palestinsk­ých územích, tedy vedle Západního břehu a Východního Jeruzaléma i v Pásmu Gazy.

Hamás je na koni

Zatímco Abbásovo umírněné hnutí Fatáh spravuje Západní břeh, radikální Hamás ovládá hermeticky uzavřené Pásmo Gazy. Fatáh udržuje přímé kontakty se západními státy a alespoň v proklamati­vní rovině je otevřen i jednání s Izraelem (přímé rozhovory o vyřešení palestinsk­é otázky však již řadu let nepokračuj­í), zatímco Hamás zastává daleko radikálněj­ší postoje, neuznává právo Izraele na existenci a řada zemí a organizací (včetně Evropské unie) jej považuje za teroristic­kou organizaci.

Popularita Hamásu mezi Palestinci evidentně vzrostla po krátké válce mezi Hamásem a Izraelem v květnu tohoto roku, kdy si obě strany „vyměnily“stovky raketových a leteckých náletů. Ztráty na životech byly sice nesrovnate­lně větší v Gaze, z propagandi­stického hlediska se ale vítězem konfliktu stal právě Hamás, když mj. dokázal raketami zasáhnout izraelské hlavní město Tel Aviv.

Vnitřní pnutí v palestinsk­é společnost­i, odpor proti Abbásovi a rostoucí popularita Hamásu staví do složité pozice západní státy. Ty na násilné potlačení protivládn­ích demonstrac­í v Ramalláhu buď vůbec nereagoval­y, nebo jen s mírnou kritikou „použití přehnané síly proti protestují­cím a novinářům“, jak se vyjádřilo ministerst­vo zahraničí USA.

Zato izraelská média neskrývají nad rozhádanou palestinsk­ou politickou krajinou uspokojení. List The Jerusalem Post sarkastick­y napsal, že „palestinsk­é úřady označují vlastní lidi, kteří poklidně protestují proti vládě, za agenty Izraele sloužící rasistický­m cílům tzv. sionistů“.

Palestinsk­é bezpečnost­ní síly si pro Banáta přišly do jeho domu v ranních hodinách a ještě týž den byl prohlášen za mrtvého

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia