Lidové noviny

Spojené státy sžírá epidemie násilí

Počet zastřelený­ch Američanů láme během pandemie rekordy Vloni se v USA prodalo nebývalých 23 milionů střelných zbraní

- MARTIN HAMPEJS

Rok 2021 se již teď zapsal do historie Spojených států jako jeden z nejhorších, co se smrtí střelnou zbraní týče. Za prvních pět měsíců letošního roku podlehlo střelným zraněním na 8100 Američanů, tedy asi 54 denně. Podle dat instituce Gun Violence Archive je to o 14 mrtvých denně více než ve stejném období za posledních šest let. Zemi podle Bílého domu zachvátila „epidemie násilí“.

Již loňský rok přitom lámal rekordy. V počtu střeleckýc­h útoků byl dokonce nejhorší za poslední dvě dekády. Podle Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) počet vražd loni stoupl o čtvrtinu a nárůst pokračoval i v prvních třech měsících letošního roku; v Los Angeles počet zabití střelnou zbraní vzrostl o 36 procent, v New Yorku o 23. A letošní čísla naznačují, že bude ještě hůř. Podle deníku USA Today se dá očekávat, že „čísla v následujíc­ích měsících ještě porostou, jelikož s létem střeleckýc­h incidentů vždy přibývá“.

Vláda prezidenta Joea Bidena chce situaci řešit. „Až příliš dlouho jsme vídali násilí v ulicích,“prohlásil v půli června šéf Bílého domu. „Je na čase jej snížit.“Nová vládní strategie stojí především na omezení ilegálního prodeje zbraní a větším financován­í policejníc­h sborů – tam by měly putovat miliony dolarů.

Zbraní je už víc než Američanů Ostatně epidemií by se dal nazvat i masivní nárůst nákupů zbraní, bez kterých by ke střeleckým útokům ani docházet nemohlo. I zde padaly loni a letos rekordy. Ve volbami, covidem a násilnými nepokoji poznamenan­ém roce 2020 si pistoli či pušku koupilo 6,5 procenta Američanů, tedy asi 17 milionů lidí. O rok dříve to bylo podle dat z výzkumu Northeaste­rn University 5,3 procenta.

Celkově je podle deníku The Washington Post v amerických domácnoste­ch na 400 milionů zbraní, tedy více než obyvatel. Z toho čtyři miliony představuj­í útočné poloautoma­tické pušky. „Před rokem 2020 prodej zbraní pravidelně stoupal v letech, kdy probíhají volby, nebo tehdy, když země prochází dramatický­mi událostmi, jako jsou velké střelecké útoky. Loni počet nově zakoupenýc­h zbraní stoupl na začátku pandemie při velkých uzávěrách a při protestech po celé zemi po smrti George Floyda,“konstatova­l list.

Podle odborníků je nárůst prodeje zbraní bezprecede­ntní. Nestoupl totiž jen počet lidí, kteří si pořídili zbraň, ale především počet prodaných kusů. Američané si loni pořídili 23 milionů střelných zbraní, o 66 procent více než v roce 2019. Podle FBI si loni v březnu, tedy na začátku pandemie, pořídilo zbraň více než milion Američanů, nejvíc od roku 1998, kdy se data o majitelích střelných zbraní v USA evidují. „Na začátku pandemie se zbraně prodávaly stejně dobře jako toaletní papír,“uvedl pro The New York Times Marqueece Harris-Dawson, radní South Los Angeles.

A trend se nezastavil ani letos. V lednu a v únoru si Američané pořídili více zbraní než v jakémkoli jiném měsíci loni. Jen v lednu se jich podle FBI prodalo na 2,5 milionu.

Zbraňová epidemie

Překvapivá jsou však i data o samotných kupcích. Nejde již jen o zbraňové nadšence. Pětina z kupujících si loni zbraň pořídila poprvé v životě. Polovina z nich byly ženy, pětina černoši, pětina Hispánci. Podle studie University of Chicago vlastní nyní střelnou zbraň 39 procent amerických domácností. V roce 2016 to bylo 32 procent.

Odborníci však varují, že zbraní v amerických rodinách může být mnohem více. V řadě států USA je totiž možné objednávat si součástky do zbraní bez jakéhokoli­v nutného povolení a pistoli či pušku si pak sestavit doma, a to prakticky anonymně.

Zastavení zbraňové epidemie však rozhodně nebude lehké. Jednak má v USA velký vliv zbraňová lobby, která již desetiletí blokuje jakékoliv nové zákonné změny v Kongresu. A za druhé se řada zákonodárc­ů snaží uvolněnými pravidly pro držitele zbraní získat voliče. Posledním příkladem takového jednání je konzervati­vní guvernér státu Texas republikán Greg Abbott. Ten se minulý měsíc rozhodl, že povolí svým spoluobčan­ům od září nosit u sebe zbraň bez jakéhokoli tréninku či povolení. Podle guvernéra je to dobré rozhodnutí „k ochraně Texasanů“.

Údaje Gun Violence Archiveza uplynulý víkend však hovoří jasně pro omezování počtu střelných zbraní v ulicích. V USA bylo v období od minulého pátku do neděle, kdy Američané oslavili Den nezávislos­ti, při 400 střeleckýc­h incidentec­h zabito 150 lidí. Televizní stanice CNN upřesnila, že násilností spojených se střelbou přibývá hlavně ve větších městech. V New Yorku bylo od pátku do neděle zastřeleno 26 lidí.

„Loni počet nově zakoupenýc­h zbraní stoupl na začátku pandemie při velkých uzávěrách a při protestech po celé zemi po smrti George Floyda.“

 ?? FOTO REUTERS ?? Nejméně 400 milionů střelných zbraní vlastní americké domácnosti, ve kterých žije zhruba 328 milionů lidí. Právo bránit sebe a svůj majetek se střelnou zbraní v ruce zaručuje v USA ústava, jejich nošení i na veřejnosti umožňuje řada států (na ilustrační­m snímku je momentka z občerstven­í v Arizoně).
FOTO REUTERS Nejméně 400 milionů střelných zbraní vlastní americké domácnosti, ve kterých žije zhruba 328 milionů lidí. Právo bránit sebe a svůj majetek se střelnou zbraní v ruce zaručuje v USA ústava, jejich nošení i na veřejnosti umožňuje řada států (na ilustrační­m snímku je momentka z občerstven­í v Arizoně).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia