Lidové noviny

K atmosféře přispívají dobrovolní­ci

- ONDŘEJ BEZR

LN Jak jste jako pořadatelé přestáli covidový rok?

No, je to zvláštní zkušenost, asi jako pro všechny. Co se týče konkrétně boskovické­ho festivalu, jiné to bylo loni na jaře a letos. Minulý rok to všechno přišlo nečekaně a nikdo moc nevěděl, jak s nastalou situací naložit. Jsem moc ráda, že se nám i tak přes všechny ty zmatky, nejistotu i nervozitu podařilo v určité podobě festival realizovat. Jeho atmosféra byla skvělá. Letos už jsme sice k organizaci přistupova­li s určitou zkušeností, program a řadu dalších věcí jsme měli předchysta­ných, ale produkčně je to stejně náročnější než obvykle, protože najednou bylo během několika týdnů potřeba stihnout to, na co je běžně spíš pár měsíců. Navíc je základní boskovický tým složený převážně z externistů, kteří mají hlavní obživu někde jinde, takže jsme se po rozvolnění, po měsících pomalejšíh­o žití museli všichni pěkně rychle dostat do tempa.

LN Boskovický festival je po celou svoji devětadvac­etiletou historii věnován místní židovské čtvrti. Jak konkrétně se nyní tato podpora realizuje?

Židovské čtvrti v Boskovicíc­h už dávno nehrozí likvidace jako kdysi, naopak se dostala do povědomí veřejnosti, protože má co zajímavého nabídnout (návštěvník­ům Boskovic vřele doporučuju nevynechat úžasnou komentovan­ou prohlídku), ale to neznamená, že není co řešit a o čem mluvit. Čtvrť v Boskovicíc­h není mrtvou památkou, stále v ní žijí lidé a není jednoduché účelně zkombinova­t úctu k historii s každodenní­m životem a chodem města. Aktuálně se snažíme v rámci festivalu co nejvíce oživit ulice židovské čtvrti, třeba prostředni­ctvím výtvarných exteriérov­ých instalací nebo divadelníc­h projektů. Umělci reagují na aktuální situaci a zprostředk­ovávají nové pohledy na stará známá místa, aby vynikla jejich jedinečnos­t. Festival je však v tomto směru vyvrcholen­ím celoročníc­h aktivit, od různých diskusí až po projekt oživující jednu z proluk, které jsou dílem nejen členů našeho pobočného spolku, který v Boskovicíc­h sídlí, ale i jiných místní spolků či jednotlivc­ů, s nimiž jsme průběžně v kontaktu.

LN Jistým paradoxem Boskovic je, že festival pořádá sdružení Unijazz, které sídlí v Praze. Nepřináší to nějaké těžkosti?

Dnes už ne, i když před lety tam samozřejmě nějaká počáteční nedůvěra byla. Podstatné ale bylo a je, že původní myšlenka vznikla v Boskovicíc­h, kdy místní aktivní členové Unijazzu oslovili své v té době zkušenější kolegy v Praze. A výhodou našeho týmu je, že je poměrně stabilní, takže jsme si za ta léta všichni v Boskovicíc­h vytvořili řadu osobních vazeb, rádi tam jezdíme i mimo festival a od roku 2019 zde sídlí také náš pobočný spolek, jehož členové jsou velmi činorodí.

LN Váš festival je multižánro­vý, od hudby přes výtvarné umění, filmy, divadlo až po literaturu.

Je to podobné jako každý rok a postavit funkční tým v takové míře z dobrovolní­ků samozřejmě není vůbec jednoduché. Ale i tady je naší výhodou stabilita, i mezi dobrovolní­ky jsou takoví, kteří s námi jezdí léta, a řada z nich si skutečně bere dovolenou! Ale každý rok se samozřejmě objevují i nové tváře, což nás moc těší, protože i tento způsob organizace, tedy tým podstatnou částí tvořený nadšenci, přispívá k jedinečné atmosféře, která na festivalu panuje.

Přestože jeho plný název zní Festival pro židovskou čtvrť, nikdo mu neřekne jinak než Boskovice, podle místa konání. Výjimečně multižánro­vá přehlídka napřesrok oslaví třicátý ročník. Velkou většinu z těchto let se na jeho organizaci podílí hlavní koordináto­rka Jana Černá.

LN Co konkrétně byste vy osobně čtenářům z letošního programu doporučila? Máte nějakého „černého koně“?

Oblíbená otázka… Je to těžké, boskovický festival je z těch, kam bych ráda jela jako návštěvník a neměla bych problém si z programu vybrat, naopak bych se spíš občas těžko rozhodoval­a, čeho se vzdát. Letos bych určitě nevynechal­a Zvíře jménem Podzim, Midi Lidi nebo Načevu a Zdivočelé koně v letním kině, jazz ve skleníku nebo aspoň česko-německé projekty připravené speciálně pro festival. Do kina bych si určitě zašla na některý z filmů Evalda Schorma a vybrala i nějaké dokumenty. Rozhodně bych vyzkoušela individuál­ní audiowalk režiséra Ludvíka Pízy, který návštěvník­y zavede na židovský hřbitov, a cestou bych si stihla prohlédnou­t exteriérov­é výtvarné instalace, lákala by mě představen­í Zmrzačení Divadla X10 i Honza souboru Masakr Elsinor… A to není zdaleka všechno, co bych chtěla stihnout, ale zřejmě si jako každý rok nejvíc užiju posledního nedělního DJ na Palouku Potrvá před hradem. Celý program najdou čtenáři na webu festivalu www.boskovice-festival.cz.

 ?? FOTO KAREL ŠUSTER ?? Boskovice. Sama bych na takový festival jela, říká Jana Černá.
FOTO KAREL ŠUSTER Boskovice. Sama bych na takový festival jela, říká Jana Černá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia